Fantasy românesc

sursa: pikrepo

E ceva vreme de când vreau să scriu câteva recomandări dintr-o zonă a literaturii care mie îmi este foarte dragă, considerată încă, din diverse motive, oarecum de nișă. OK, nu este mainstream, dar își are propriii cititori fideli, oameni experimentați în a lectura acest gen, o categorie care crește de la o zi la alta, pe măsură ce alți și alți cititori se adaugă cunoscătorilor, încântați de poveștile pe care le descoperă.

Vorbind despre categoria SF&F, pe plan internațional există o serie de premii de-a dreptul prestigioase care se acordă creațiilor de gen (sunt și la noi câteva, mai puțin sonore încă). Mulți au ocolit genul fantasy crezând, în mod eronat, că este pueril, un bla-bla despre lupta între bine și rău, un fel de basm glorificat. Nimic mai greșit, fiindcă genul a căpătat o amploare și o complexitate care face extrem de dificilă clasificarea lui în diferite subgenuri. Deși citesc fantasy din anii ’90, și mie îmi vine destul de greu să încadrez anumite romane într-un tipar anume, foarte bine definit, fiindcă există în ele elemente aparținând multor subgenuri ale literaturii speculative, în special.

Dacă vreți mai multe detalii legate de clasificarea în subgenuri, puteți arunca o privire aici: https://thoughtsonfantasy.com/2015/12/07/17-common-fantasy-sub-genres/.

În general, mai pot fi adăugate componente chiar și acestora amintite mai sus, cum ar fi fantasy-ul militar și așa mai departe. Sunt multe resurse unde puteți citi despre aceste lucruri, chiar dacă uneori diferiți specialiști sau cititori se pot contrazice în unele aspecte, fapt generat de complexitatea de care vă vorbeam.

Aș putea să scriu mult și bine despre toate acestea, dar scopul articolului este să aduc în atenția iubitorilor genului (și a celor deschiși către experiențe literare noi) câțiva autori autohtoni și cărțile lor, care consider eu că pot sta foarte bine în raft alături de nume celebre pe plan internațional. În biblioteca mea, așa și stau. 😀 . Sunt cărți din zona epic fantasy, medieval, grimdark, steampunk, cyberpunk, gothic etc. În România s-au scris destul de multe cărți urban fantasy, paranormal fantasy (low fantasy în general), sunt destul de populare – demoni, vampiri, vrăjitoare s.a.m.d. Nu despre ele scriu acum, ci despre cele pe care știu că fanii ca mine le caută în mod deosebit.

Iată-le deci, în ordinea în care le-am citit. Dați click pe titluri pentru a accesa articolele detaliate.

 

Cele douăsprezece încuietori, de Ștefan Ciocioi

O serie originală, inteligent construită, un fantasy epic aparte, din care au apărut deja volumele Încleștarea epocilor și Rezistența, iar al treilea volum este programat să apară în prima jumătate a acestui an – ei bine, seria se desfășoară pe continentul Planariei, o lume având propriile reguli, protagoniști misterioși și un sistem magic bine pus la punct, care însă este revelat treptat, pe parcurs. O poveste care trebuie savurată pagină cu pagină, în care autorul schițează inițial cadrul de desfășurare în stil crochiu, urmând să adauge noi și noi tușe de-a lungul lecturii. Fără a merge în zona grimdark, reușește să creeze premisele unui conflict foarte interesant și chiar spectaculos. Principalii protagoniști (din aceste prime două volume) sunt doi anti-eroi, Eldric Linus și Sylas Daeron, care se înfruntă de la capetele opuse ale continentului, forțe vechi își dau concursul în desfășurarea evenimentelor, iar mulți se găsesc implicați într-un război cu traseu greu de anticipat.

Tot din universul acestei serii face parte și romanul steampunk de sine-stătător Legiunea de abur, cu o acțiune plasată undeva în viitorul Planariei.

Dacă v-au plăcut cărțile Mistborn, ale lui Brandon Sanderson, cel mai probabil veți aprecia și aceste cărți.

Vicontele Verenței Pierdute, de Laura S. Gotz

Această serie, care se anunță consistentă, are deja pe piață trei volume : Lumina lui Trodheim, Copiii diin ceață și Armata reginei, al patrulea volum fiind anunțat a apărea în curând. Începe ca un medieval cu accente de bildungsroman, întrucât protagoniștii sunt studenți ai unei prestigioase școli de luptă și magie, Sante Vel. Decorul este o lume modelată după spațiul românesc (Valahia Unită), dar și după alte țări europene, după cum se va vedea din volumul al treilea. Un coming of age fantasy, cum mai este numit acest gen care descrie aventurile unor tineri eroi și dezvoltarea lor în timp, aduce elementele specifice: protagoniști care se dezvoltă, construiți cu un firesc de aplaudat și cu mult umor, mentori care aparțin unor zone gri, o istorie misterioasă aflată în spatele tuturor acțiunilor.

Începe, cum spuneam, într-o zonă accesibilă de la vârste mai mici (de la 11-12 ani să zicem) și evoluează ușor înspre elemente dark, din al treilea volum. În plus, are dragoni! Sper sincer ca povestea să urmeze drumul pe care îl indică în prezent și să nu se transforme într-un alt young adult tipic. Dacă sunteți fani Harry Potter, de J.K. Rowling, seria Moștenirea, de Christopher Paolini, Septimus Heap de Angie Sage sau chiar Cronicile Ucigașului-de-Regi, de Rothfuss, sunt șanse mari să vă prindă această poveste.

La marginea lumii, de O.G. Arion

Eu am descoperit-o pe Oana Arion acum peste cinci ani, prin intermediul seriei Nemuritor, un urban fantasy care mi-a rămas la suflet (printre puținele de acest gen pe care le-am savurat). Evident, faptul că a trecut la un subgen mult mai complex și mai ofertant a venit ca uns pe preferințele mele. La marginea lumii este un epic fantasy medieval, primul volum din seria Somnul zeilor, un roman care are ca puncte forte worldbuilding-ul, dar și construcția personajelor, aflate în mare proporție în zona gri. Trei fire epice majore evoluează și se întrepătrund, ducând către un punct culminant bine executat și un final care deschide oportunități de-a dreptul interesante, fără a fi cliffhanger.

Bine gândit, elaborat cu atenție, romanul deschide o serie extrem de promițătoare. În curând (la sfârșitul lunii martie) va fi lansat și volumul al doilea, Continentul pierdut.

Recomand tuturor celor care iubesc un fantasy din zona medievalului cu accente de politic, intrigi și bătălii, civilizații diferite și explorări.

Cronicile din Voss, de Șerban Andrei Mazilu

Cele două volume, Anotimpul pumnalelor și Jocul necromanților, vă vor purta într-un univers clockpunk, într-un arhipelag unde haosul este pe cale să se coboare peste o structură deja coruptă de conducătorii politici și religioși. Eroi improbabili, anti-eroi și malefici absoluți se regăsesc într-o construcție inteligentă și complexă, care aduce în față asasini, oameni ai legii și ai fărădelegii, o întreagă panoplie de reprezentanți ai unei societăți decadente și pestrițe, iar mai apoi necromanți care stăpânesc voința morților-vii, un zeu wanna be și un zeu adevărat, Thanos, care joacă o miză puternică – echilibrul universal.

Atmosfera întunecată, un stil cu accente lirice, surprinzător pentru genul de care aparține, aventură și acțiune, le regăsiți în cele două volume. Dacă vă plac Assassin’s Creed, Minciunile lui Locke Lamora și grimdark-ul, în general, nu ezitați să descoperiți și seria aceasta, mai ales dacă nu doriți ceva de dimensiuni epice.

Stăpânul umbrelor. Trezirea, de Ana-Maria Negrilă

Acest roman face parte din universul seriei SF Stellarium, pe care nu am citit-o încă, dar am de gând să o fac în curând, în parte și datorită acestui fantasy foarte bun, scris într-un stil original, pe care l-am citit la finele anului trecut. Autoarea e o creatoare de lumi, abordează o zonă greu de definit și de explicat, dar care efectiv te prinde de îndată. Este o adevărată cutie cu surprize. O lume conturată în detaliu, cu tușe bine accentuate, mai multe fire epice asociate mai multor protagoniști pe care trebuie să îi descifrăm, un sistem magic bine pus la punct, un accent aparte pe natura umană.

Sistemul social și cel politic sunt de asemenea foarte bine puse în lumină pe măsură ce se derulează lectura, lăsând cititorului plăcerea de a descifra singur acest puzzle creat de autoare și de a dori să afle din ce în ce mai mult.

Vom afla mai mult, deoarece volumul al doilea este în lucru și va fi gata până la finele anului.

Voiam să scriu doar despre cinci serii, fiindcă știți că la mine e un număr important – îmi place să le grupez pe toate câte cinci – și chiar așa voi face, numai că, pe lângă aceste serii, nu am cum să nu amintesc și o lectură de dată recentă, un volum de proză scurtă fantastică, semnat Oliviu Crâznic.

Am scris recent despre volum, intitulat Ceasul fantasmelor, AICI. Este o selecție de povestiri care se aseamănă unui bufet delicios pentru fanii fantasy și SF, care se pot delecta cu o paletă largă de subgenuri, fiecare reprezentat la un nivel de-a dreptul satisfăcător. Veți găsi, în cadrul volumului, gothic, paranormal, steampunk, accente horror și chiar space opera.

Mai sunt câțiva autori din acest segment care mi-au atras deja atenția, dacă aveți recomandări similare vă rog frumos să nu ezitați să le faceți cunoscute în comentarii. Acestea fiind spuse, sper că fanii fantasy români își vor îndrepta privirile către aceste scrieri și vor adăuga lectura lor multelor experiențe foarte plăcute pe care le datorăm autorilor de fantasy din lumea întreagă.

Spor la citit!

15 thoughts on “Fantasy românesc

 1. Ai scris superb, se vede pasiunea 🙂
  Fantasy-ul meu s-a oprit la Neverending Story, dacă e fantasy, nu le am pe-astea mai deloc, poate doar ecranizate, și atunci să aibă doar o serie, să nu tragă prea mult de ele 🙂
  Dar nu pot să nu mă bucur de plăcerea ta ❤

  Liked by 1 person

 2. Wow, cât de captivant si de frumos ai prezentat cărțile acestui gen! Am ce alege, tu fiind cea care, prin recomandările tale minunate, m-ai făcut sa abordez acest gen, cu niște povesti minunate. ❤️
  Chiar sunt in curs cu un fantasy romanesc.

  Liked by 1 person

 3. Pingback: Barion, lupul singuratic – Diana Boitor | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.