Ce autori români am mai citit (12)

A sosit momentul să vă prezint încă cinci dintre lecturile mele autohtone. Sper să vă placă ceea ce vă voi povesti despre ele și să vă inspire, de ce nu, pentru viitoarele lecturi. Așadar:

 

Microbul bate virusul, de Dan Claudiu Tănăsescu

Ce microb să fie acesta? Evident, al fotbalului! Autorul este microbist cu experiență, iar în acest volum de pamflete sportive reușește să realizeze cronica unui sezon atipic: 2019-2020, un sezon în care toate sectoarele societății s-au confruntat cu provocarea generată de pandemie, iar sportul-rege nu a fost ocolit. Mai cu glume, mai cu ironii, dar la obiect, Dan Claudiu Tănăsescu readuce în amintirea suporterilor români pățaniile din Liga 1, fără să uite să amintească și de aventurile fotbalistice europene sau de cele ale echipelor naționale românești.

Detalii în plus puteți citi AICI.

 

I put a spell on you… , de Allex Trușcă

O altă carte din noua colecție Biblioteca de Proză Contemporană, de la editura Litera, un roman interesant, grăitor pentru generația celor trecuți de 30 de ani, cu un suflu de realism magic autohton. Povestea se desfășoară pe plaiurile oltenești, iar Cristian și Marcela sunt un cuplu căsătorit, fără copii, aparent banal. În spatele acestor aparențe se ascund însă întâmplări ciudate, lucruri ieșite din comun, împletite cu cotidianul anost, care creează senzația de realitate paralelă. O carte despre aparențe, despre încercarea de a se descoperi pe sine, despre limitări și spargerea unor bariere, dar, mai ales, despre viața interioară complexă pe care o au oamenii, în spatele tabloului afișat către societate.

Am scris despre roman, AICI.

 

Trezirea focului, de Costin Neață

Continuarea romanului fantasy de aventuri pentru copii Cartea de vrăji m-a impresionat la modul cel mai plăcut. Într-un timp scurt, autorul în vârstă de 17 ani a înregistrat o evoluție simțitoare la nivel de scriere. Nu mă înțelegeți greșit, primul volum e tare drăguț și mi-a plăcut, îl recomand cu drag, însă aici se cunoaște trecerea de la o carte pentru copii la una pentru adolescenți, o carte plină de aventuri fantastice derulate într-un ritm alert, conturată într-un stil propriu din ce în ce mai bine definit și original. Cei din OVP înfruntă în continuare forțele răului, iar o nouă provocare vine din partea Haosului. Noi personaje apar, de data aceasta mai complexe, carismatice și pe care cititorii de toate vârstele le vor îndrăgi.

Mai multe despre carte puteți citi AICI.

 

Și vulturii uită să zboare, de Lucia Stroilă

Pentru iubitorii de vers, iată un volum deosebit de sensibil, care aduce în versuri libere o întreagă gamă de trăiri și emoții, legate indisolubil de dragoste, un sentiment răvășitor care aduce ființa umană de pe culmi în văile întunecoase ale disperării, de la momente de glorie la cele când „vulturii uită să zboare”.

Detalii despre carte găsiți AICI.

 

Legiunea de abur, de Ștefan Ciocioi

Ștefan Ciocioi este un tânăr autor pe care l-am remarcat acum mai bine de trei ani, citind primul roman din seria sa epic fantasy Cele douăsprezece încuietori. Aflând că pregătește un roman de sine stătător din universul acestei serii, și steampunk pe deasupra, l-am așteptat cu nerăbdare și nu am fost deloc dezamăgită. Legiunea de abur este un steampunk foarte reușit, plin de acțiune, personaje foarte bine conturate și elemente specifice care îl fac o lectură mai mult decât atractivă pentru orice fan al genului, iar dacă nu ați încercat acest gen înainte, poate ar fi un moment potrivit să o faceți.

Vă invit să citiți mai multe despre roman, AICI.

 

Așadar, lecturi variate pentru gusturi variate. Fotbal, corporatiști care trec prin întâmplări misterioase, tineri cu abilități magice în lupta cu forțele răului, în timp ce se descoperă pe ei înșiși, versuri sensibile și aventuri steampunk. Toate bine scrise, cu simț de răspundere și talent, vă așteaptă doar să le descoperiți și să le îndrăgiți.

Lecturi plăcute!

12 thoughts on “Ce autori români am mai citit (12)

  1. Am ajuns la ce trebuia, probabil, să fac demult, să caut pe net ce-i, exact, steampunk-ul, și-am dat de un articol Vice – în stilu-i cunoscut – destul de relevant, cred: „Un curent care, spre deosebire de celelalte, nu provenea din muzică, ci dintr-o ură față de tehnologia digitală – Ceefax, ceasuri Baby-G, prăjitoare de pâine cu ecran LCD: steampunkerii nu voiau să audă de așa ceva. Au întors spatele culturii moderne și s-au ascuns de ea prinzându-și ochelari întunecați de pălăriile înalte și plimbându-se prin muzee rurale. Nu e practicat de șobolanii de mall din Tokyo sau de puștani skateri, ci de profesori pensionari și artizani. Pe scurt, steampunkul e pentru loseri, iar moda e pentru oamenii cool, iar cele două au fost dintotdeauna diametral opuse. Dar potrivit unui articol scris de cineva pe nume Margi Murphy în Independent săptămâna trecută, în sfârșit va deveni mainstream. De fapt, e chiar ultimul răcnet în Marea Britanie”…
    Interesant, ca direcție… Neața, Ana!

    Liked by 2 people

    • Neata! Steampunk-ul, ca orice alt curent, este cel mai bine inteles explorandu-l. 🙂 Dar da, steampunk a inceput sa devina cool, mainstream e cam mult spus. Mie, una, imi place. Buna dimineata, Issabela, o zi frumoasa! ❤

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.