Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit – Roxana Neguț

Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit… Un tărâm în care pătrunde orice cititor, la un moment dat, într-un fel sau în altul. Dezvoltând în stil propriu titlul cărții despre care scriu azi câteva cuvinte, pot spune că am pășit pe acest tărâm în copilărie, pe când citeam Povești nemuritoare, o serie de cărți cu care probabil mulți din generația mea au făcut primii pași în ale cititului. Basmele, poveștile, legendele de tot felul au însemnat pentru mine baza, primele lecturi independente, puterea de a avea poveștile iubite alături fără a depinde de vreun adult sau frate mai mare care să mi le citească.

Să reușești să citești de unul singur este ca și cum înainte nu puteai să zbori și erai purtat din când în când de altcineva, care îți arăta o lume minunată, dar inaccesibilă. Deodată, această lume îți este deschisă și nu trebuie decât să alegi ce anume dorești să vizitezi. Poate de aceea, lumile fantastice au rămas pe deplin în sufletul meu, iar genul fantasy este și azi în topul preferințelor mele literare, alături de ficțiunea istorică, care își are rădăcinile în romanele de capă și spadă îndrăgite odinioară, citite și răscitite din scoarță în scoarță.

Revenind la subiectul discuției de azi, nu e de mirare că o carte nouă de povești îmi atrage atenția, mai ales când are o copertă și o grafică atât de încântătoare. Nu vreau să o dau în siropuri, dar copilul din mine (și de ce să mint, și latura estetică a adultului) s-a bucurat nu numai de poveștile țesute de Roxana Neguț, ci și de coperta minunată, de imaginile inserate înaintea fiecărei istorisiri.

Autoarea ne poartă printr-o lume magică, cu regate diferite unul de celălalt, populate cu creaturi ale luminii sau ale întunericului: elfi, goblini, gnomi, troli, nimfe, driade și sirene, dar și regatele oamenilor, aflate adeseori sub incidența feluritelor forțe. Această lume este conturată cu multă gingășie, iar eroii trec prin multe încercări, învățând că pentru orice există o soluție, atunci când crezi că nu există imposibil. Chiar și în mijlocul celor mai întunecate rase există indivizi dăruiți cu har, care pot aduce lumina în aceste locuri sumbre, diamante strălucesc în beznă, iar orice faptă bună nu rămâne fără ecou.

Povestirile curg frumos, din una într-alta, urmând parcă un râu nevăzut al ideilor și al evenimentelor ieșite din comun, legate armonios între ele de personaje și acțiuni bine plasate.

 

sursa: Pixabay

Preferatele mele au fost cele din regatele oamenilor, care povestesc salvarea unor regi blestemați de o vrăjitoare rea, dar fiecare poveste în parte mi-a adus o stare instantanee de bine. În lumea noastră din ce în ce mai cinică, poate mulți se întreabă dacă își mai au rostul poveștile. Cu atât mai mult voi spune un da! ferm. Poveștile acționează ca un antidot pentru toată blazarea și înnegurarea care ne apasă adeseori, iar citirea lor de către cei mici și mari totodată ne permite să vedem lucrurile mai clar și să scăpăm de sub înrâuririle nefaste. Nu degeaba înțelepciunea străveche a transmis din generație în generație aceste valori ale spiritului omenesc, ca în zilele mai puțin luminoase să rămână o călăuză pentru cei care caută să înțeleagă lumea, mai complex decât ceea ce se găsește fix în fața ochilor sau sub propriul nas.

Ce ne oferă o călătorie în Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit? O stare de bine, de conexiune cu legendele ancestrale, cu o lume magică care nu e încă pierdută, doar așteaptă să fie redescoperită.

Deși în aparență este o carte pentru copii, în esență este o carte pentru toate vârstele, pe care v-o recomand cu drag, pentru a petrece momente de neuitat în compania poveștilor!

19 thoughts on “Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit – Roxana Neguț

  1. ăsta e fantasticul care îmi place, în sfîrșit, și mie… dacă se cheamă fantastic stilul respectiv :))
    atemporalitate – tărîmuri neprecizate în timp, zîne și lucruri bune la final ❤

    Liked by 1 person

    • Eu citesc mai toate genurile de fantasy sau fantastic, cu conditia sa fie de calitate. Daca iti plac acest tip de povesti, permite-mi sa iti mai recomand si Dincolo de eternitate, de Raluca Alina Iorga, o poveste minunata inspirata din folclorul romanesc. Am scris despre ea pe Delicatese literare.

      Liked by 1 person

      • Da, cele atemporale și care merg pînă la monștrii hidoși și inestetici atît de moderni 🙂 Care mai poartă în ele măcar vagi urme de inocență spirituală.
        Merci frumos, Ana!

        Liked by 2 people

      • Sunt convinsa ca, daca ai incerca, te-ar surprinde placut si cele din zona ceva mai dark a genurilor fantasy, multe au mesaje foarte puternice si personaje inspiratoare, chiar daca sunt din zona gri, nu in cea alb sau negru. Sau tocmai de aceea. 🙂

        Liked by 1 person

      • Nu-mi plac cele care-o iau razna prea mult :)) Din Harry P sau Narnia, de ex, mi-a plăcut doar primul, tot ce a fost după m-a plictisit.
        Tind după o păstrare infimă a legăturii cu realitatea sau după reprezentarea răului doar la nivel simbolic sau incipient. E atîta rău în noi, încît nu știu de ce trebuie să-l transferăm… Dar nu vreau să te plictisesc. As putea scrie separat despre asta, însă nici nu-s prea documentată, nici nu vreau să pară că am ceva cu fanii dark-urilor, vampirilor, demonilor, vîrcolacilor sau cu apocalipticii 🙂

        Liked by 1 person

      • Bine, cu vampiri si demoni care isi fac de cap prin lumea noastra contemporana nici eu nu sunt mare fan, in schimb sunt niste serii fabuloase cu lumi creionate de la zero, cu o maiestrie greu de descris. Trebuie sa descoperim in acest vast univers al cartilor fantasy ceva care sa te incante, pana atunci, raman valabile recomandarile de mai sus. 🙂

        Liked by 1 person

  2. Pingback: Ce autori români am mai citit (13) | adropofinspiration

  3. Pingback: De gustibus: povești și rețete savuroase – Roxana Neguț | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.