Cinci cărți pentru iubitorii de pisici

sursa: flickr

Pisicile sunt animale nobile, pline de grație și de frumusețe, așa cum a scris despre ele atât de bine Ch. Baudelaire. Eu nu am pretenția de a putea scrie bine despre pisici, deși mă număr printre iubitorii splendidelor feline, însă alți autori au făcut-o și chiar cât se poate de frumos. Așadar, sunt multe cărți în care pisicile apar, fie ca protagoniste, fie doar episodic, însă de fiecare dată într-un mod aparte.

Drept urmare, vă recomand și eu câteva cărți citite de mine, unde pisicile au un rol foarte important în desfășurarea acțiunii, sperând că vor fi o bună sursă de inspirație, în cazul în care nu le-ați citit deja.

Seria Pisicile războinice, de Erin Hunter

Pentru această serie nu am link, fiindcă nu am scris despre ea pe blog – sincer, nici nu mai știu de ce. Posibil să fi început să citesc înainte chiar să am blogul, nu rețin acum. Am citit doar șase cărți din serie – atâtea apăruseră atunci, însă acum sunt mult mai multe apărute. Tot ce pot să spun este că această serie merită citită cu prisosință, de cititori de toate vârstele. S-ar putea să credeți că e doar  carte pentru copii, dar e mult mai mult de atât, e o carte care vorbește despre provocări de tot felul, despre decizii, relații, reacții, alegeri, valori. Sunt cărți unde pisicile sunt personificate într-un mod atât de natural, încât le veți îndrăgi și le veți urmări în toate aventurile lor. De copii, nu mai zic, chiar și cei care nu îndrăgesc lectura vor ceda farmecului lui Inimă de Foc și al celorlalți eroi ai cărții.

Zilele lui Savelie, de Grigori Slujitel

Savva este un motan moscovit care narează, cu un amestec de nostalgie și umor, întâmplările petrecute în viața lui, momentele în care a locuit alături de oameni sau a vagabondat pe străzile marelui oraș. Povestea lui nu este doar una de independență, de asumare, dar și una care prilejuiește cititorului să străbată Moscova și s-o vadă altfel decât în orice altă situație – prin ochii unui motan. Să descopere oamenii și locurile așa cum n-ar fi putut-o face dintr-o perspectivă omenească.

Detalii despre carte puteți citi AICI.

Memoriile unui motan călător, de Hiro Arikawa

Aceasta este povestea deosebit de emoționantă a legăturii dintre motanul Nana și stăpânul său, Satoru. Deși Nana este o felină năzuroasă, precum toți semenii lui, este capabil de o umanitate copleșitoare, iar romanul tratează, mai presus de orice, tema prieteniei – dintre oameni și oameni, dintre oameni și animale. Stilul simplu în care este scris accentuează importanța temelor abordate, le pune în valoare.

Vă invit să citiți despre roman, AICI.

Pisica lui Dalai Lama, de David Michie

Dalai Lama este, probabil, una dintre personalitățile cele mai cunoscute la nivel mondial. Liderul budiștilor tibetani aflați în exil este o figură proeminentă, de o mare carismă și foarte popular în lumea întreagă. Ce se poate spune însă despre pisica lui? În mod sigur este una deosebită, veți spune și pe bună dreptate. Autorul vă invită să vedeți cum este viața în anturajul lui Dalai Lama, cum este să fii Pisica Sfinției Sale și vă dezvăluie tot felul de informații interesante despre budism.

Mai multe despre carte aflați AICI.

Cianură pentru un surâs, de Rodica Ojog-Brașoveanu

V-am spus că am început de la o vreme să citesc din ce în ce mai mulți autori români. Recunosc că încă nu am citit o carte unde pisica să fie eroina principală, însă în această serie de-a dreptul spumoasă, motanul negru Mirciulică se apropie foarte mult de un protagonist cât se poate de real și de atipic. Confidentul bătrânicii-gangster Melania Lupu, tratat de aceasta cu prăjituri și lapte asezonat cu rom, adeseori face câte o nefăcută și o bagă în necaz pe stăpâna lui. Aceasta însă îl iartă de fiecare dată, iar între ei există o legătură sinceră de afecțiune, așa cum toți cei care au o pisică drept animal de companie știu.

Vă recomand cu încredere toată seria Melania Lupu, despre primul roman din serie am scris ceva AICI.

Acum este rândul meu să vă întreb dacă ați citit vreuna dintre cărțile de mai sus și ce alte romane unde pisicile ocupă un loc de seamă îmi puteți recomanda?

Miau!

 

24 thoughts on “Cinci cărți pentru iubitorii de pisici

  1. Nu puteau decât să mă încânte astfel de recomandări de lectură, pentru care îți mulțumesc! Eu aș recomanda și Un motan pe nume Bob și pe celelalte două din serie, cu atât cu cât cărțile spun povestea reală a unui muzicant stradal, fost consumator de droguri, pe care motanul Bob îl salvează de la consumul de droguri, dându-i un sens în viață. Mai este o carte, Mic tratat de pisicologie, îngrijită de Șerban Foarță, despre pisicile din literatură. Duminică frumoasă! 🙂

    Liked by 1 person

  2. L-am citit pe motanul Bob doar primul volum. Am citit si motanul Nana si motanul lui Dalai Lama si patru labute doar ca mai sunt si aici alte carti. Si am mai citit si pisica musafir al lui Takashi Hiraide si chiar un album dedicat pisicutelor de la national geographic. Si as mai citi si as mai vizionat. Am in plan Kedi-orasul pisicilor-Istanbul.

    Liked by 2 people

    • Fiecare dintre aceste feline este super in felul ei, Mirciulica e un fenomen, da. E interesant ca majoritatea sunt motani, dar pisica lui Dalai Lama este chiar pisica. ❤ Multumesc pentru vizita, Jo, duminica frumoasa!

      Like

  3. Bună, Ninja! Pe Rodica… o citeam pe vremuri mult, cot la cot cu Haralamb Zincă – nu erau, de altfel, multe alegeri în comunism… – și de Melania îmi duac aminte. Acum, că spui, îmi sună și Mirciulică la fel de cunoscut, dar nu l-am remarcat atunci cum aș fi făcut azi 🙂

    Liked by 1 person

  4. Minunat articol si recomandari, imi plac tare mult cartile in care apar animale, iar pisicile sunt slabiciunea mea! Chiar mi-e dor de motanul Mirciulica din seria Melania Lupu, am citit doar cateva carti din ea si asta cu muuulti ani in urma. Din celelalte, doar din Pisicile razboinice am citit vreo doua volume, e super seria, pentru copii si nu numai! ❤

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.