Războiul macului – R.F. Kuang

Războiul macului este cartea de debut a autoarei R.F. Kuang și pot spune că este un debut foarte promițător. Romanul este prima parte dintr-o trilogie și este bazat pe civilizația orientală, în principal pe cea chineză.

Nikan este o mare împărăție, cu 12 provincii, fiecare purtând numele unui semn al zodiacului chinezesc. În Tikany, un loc din sud îndepărtat de capitala Sinegard, trăiește Fang Rurin, o orfană de război. Familia care a adoptat-o o folosește ca vânzătoare de prăvălie, pe față fiind negustori obișnuiți, însă de fapt ei sunt traficanți de opiu. La un moment dat, auzind că vor să o mărite cu un bătrân important, Rin devine din ce în ce mai motivată să își urmeze visul: să învețe pentru testul Keju, un test care permitea accesul la una dintre academiile militare. Pentru că nu își permitea taxe școlare, visul lui Rin este să ajungă la Sinegard, cea mai prestigioasă dintre ele, aflată tocmai în Capitală, unde ar fi putut să fie antrenată gratuit. Efortul făcut de tânăra de 14 ani implică studiul necontenit, sub îndrumarea lui Feyrik, preceptorul locului, în condiții foarte grele, timp de doi ani. Aceste eforturi dau roade, iar Rin este admisă la Sinegard, unde descoperă o lume întreagă de posibilități. Acolo are primele ciocniri cu clasa aristocrată, reprezentată de Nehza, fiul unei căpetenii influente din imperiu, dar și de Kitay, cu care se împrietenește. O fată umilă din sud trebuie să muncească enorm pentru a recupera distanța dintre ea și tinerii pregătiți de la cele mai fragede vârste pentru un rol de conducere în armată.

Prima parte a romanului este construită pe conceptul personajului pornit de la țară, de origine umilă, dar al cărui trecut ascunde secrete importante, o origine misterioasă și abilități înnăscute cu totul neobișnuite. Dacă ați citit Roata Timpului, sigur îl cunoașteți pe Rand al’Thor și știți ce vreau să spun.

Viața la academie amintește de orice roman tip coming of age, având elementele specifice: descrierea modului de funcționare a institutului, diferitele materii care se predau acolo și maeștrii aferenți, conflictele și legăturile născute între anumiți studenți. Peste toate planează însă amenințarea îndepărtată a războiului. Maestrul Jiang va aminti cititorilor pasionați de fantasy pe magistrul Elodin, de la o altă academie celebră – un maestru atipic, trăznit, aparent dus cu capul. Jiang predă Tradițiile, o materie considerată redundantă, iar Rin va deveni singură sa elevă. Fără îndoială, ea este una dintre figurile remarcabile de la școală, dar nu îl întrece pe Altan, considerat singurul speeran rămas în viață.

Speer a fost o insulă tributară Nikanului, făcută praf și pulbere în al Doilea Război al Macului de către Federația Mugen, un stat insular extrem de războinic, situat la est de Nikan, care fusese odinioară vasal Nikanului, dar care purtase apoi războaie de cucerire împotriva acestora. Speeranii erau luptători compleți, iar în plus aveau puterea de a-și invoca zeul, Phoenixul, pentru a folosi puterea focului.

Trebuie menționat că în carte apare un panteon de zeități, inspirate din cultura chineză, care se puteau manifesta prin șamani. Aceștia fuseseră de mult eradicati în Nikan de către Împăratul Roșu, unificatorul imperiului, cel care distrusese mănăstirile și cultul vechi al zeilor, acesta rămânând doar la nivel cultural printre credincioși. Pentru oamenii de rând zeii sunt figuri celeste îndepărtate, cărora li se cere bunăvoința, însă pentru șamani ei sunt forțe cu care vin în contact direct, primind puteri magice foarte mari, dar și foarte dificil de controlat.

Abia după terminarea studiilor la Academie află Rin despre existența șamanilor, dar și despre originea ei, în urma unor evenimente produse între timp. Află despre legătura ei cu Altan, cel mai bun practicant de arte marțiale din regat, dotat cu puterea nimicitoare a focului, despre compania de asasini secreți ai împărătesei, Cike și despre șamanii care o compun, despre puterea care poate fi invocată de la zei, despre soarta teribilă a șamanilor și despre ororile războiului, fiindcă Federația Mugen este hotărâtă să anexeze întreg Nikanul și să nu cruțe populația nikara, considerându-i o rasă inferioară.

În partea dinspre final, romanul se transformă într-un grimdark tipic, inspirat de ororile comise de către japonezi în diferitele războaie purtate împotriva altor națiuni. Confruntați cu un genocid de proporții catastrofice, Altan și Rin trebuie să ia o decizie care poate zgudui temelia lumii și să trezească puteri adormite, care pot dezlănțui urgii nemaivăzute pe pământ. Situațiile disperate impun însă măsuri disperate, iar ce se va întâmpla rămâne să descoperiți citind romanul.

Veți găsi trimiteri inclusiv la cele întâmplate în al Doilea Război Mondial, ba chiar și la bomba atomică – nu consider că e spoiler dacă vă fac aceste mici dezvăluiri. Nu i-am dat punctaj maxim plin deoarece consider că nu a echilibrat suficient elementele – a concentrat grimdark-ul într-un spațiu destul de mic din ultima parte a cărții, iar eroinei principale Rin ii lipsește, pe alocuri, consistența, ceea ce sper că va fi remediat în volumele care urmează.

Ceea ce face acest roman deosebit, în primul rând, este fundamentarea pe tradițiile și miturile chinezești. Autoarea a costruit o lume credibilă, fermecătoare și dură, în același timp, inspirată din această sursă foarte ofertantă, astfel construcția lumii și a personajelor se împletesc într-un ansamblu unitar. A rezultat un epic fantasy de inspirație orientală, cu elemente de bildungsroman și de fantasy militar care, deși lipsite de profunzimea unui Abercrombie ori unui Erikson, arată un potențial de urmărit.

Pe mine R.F. Kuang m-a convins și aștept cu interes ca editura Paladin să traducă următorul volum. Și, că veni vorba de editură, trebuie să remarc raportul bun calitate-preț, în general. Vorbim de cărți voluminoase, cartonate, bine legate, îngrijit editate, cărți care au repurtat succes pe plan internațional, la prețuri decente. Cel puțin in ceea ce privește genul fantasy. Să o țină tot așa!

Ați citit romanul? Vă aștept impresiile, iar dacă nu, vă invit la lectură!

13 thoughts on “Războiul macului – R.F. Kuang

  1. Ana, să știi că m-ai tentat foarte tare cu recenzia ta! Nu mă atrăsese cartea când am văzut-o, dar chiar mi se pare un început de serie interesant și promițător, mulțumesc pentru recomandare! ❤

    Liked by 2 people

    • Un titlu interesant, se refera la razboaiele dintre Nikan si Mugen, inspirate din cele dintre China si Japonia. Macul este simbolul lor, din cauza opiului, dar are o semnificatie mai larga in text, referitoare la puterile samanice.

      Liked by 2 people

  2. De titlu nu mai zic, că e cu maci 🙂 Dar n-am făcut o clipă legătura între maci și opium pînă nu te-am citit.
    Dar zic de cuvîntul șaman, că m-a fascinat dintotdeauna, mi-am imaginat mereu că un șaman trebuie să fie ceva între vraci, magician și guru.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.