Proză scurtă contemporană română

Dintotdeauna am preferat fie romanele, fie poeziile, însă la un moment dat, am descoperit plăcerea de a citi proză scurtă. Cred că vinovat pentru asta, cu ghilimelele de rigoare, se face Eric-Emmanuel Schmitt, în cazul meu. Schmitt, la fel ca orice autor care se respectă, este destul de controversat, iar asupra scrierilor sale am citit tot felul de opinii, însă indiferent de părerea unora sau a altora, eu am găsit în paginile volumelor sale ceea ce era necesar că să îmi îndrept privirea și spre proză scurtă, în materie de lectură.

Astăzi vreau să vă propun cinci astfel de volume, din genuri diverse, care în mod sigur vor găsi calea spre inima cititorilor. Povestirile pe care le conțin au savoarea acelor mici bufete delicioase cu gustări apetisante – suficient ca să te simți satisfăcut de complexitatea gustului, dar să îți dorești să reiei curând experiența. Sunt o cititoare pasionată de romane voluminoase din serii, dar vă spun sincer că între ele merge de minune un volum de proză scurtă, care să spargă un pic contextul și să te lase să îți aduni ideile și senzațiile. În plus, un astfel de volum poate servi și drept mostră, fie a genului respectiv, fie a ceea ce scrie un autor, dacă nu vreți să săriți direct la romane.

Oricare ar fi motivația sau argumentul, merită să încercați proza scurtă, măcar ca experiment, dacă până acum nu v-a tentat. Iată și cele cinci propuneri de azi:

Piatră de hotarMonica Tonea

Despre acest volum scriam, în urmă cu doi ani:

În povestirile sale, autoarea își poartă personajele adeseori în copilărie, în rememorări nostalgice ale unor timpuri demult trecute, urmând a le creiona cu forță momentul prezent. Ca un artist care întâi schițează linii vagi, pentru că apoi să accentueze ceea ce consideră că trebuie evidențiat. Personajele sale, atât femei cât și bărbați sunt de o eleganță atemporală, iar decorurile în care le plasează sunt, după cum vă spuneam, de un rafinament deosebit.

Recomand a se citi într-o atmosferă boemă, în grădină, la malul mării sau în parc, sau pur și simplu în casă, cu o muzică bună pe fundal, o cafea sau ceai aromat.

Detalii găsiți AICI.

Singurătatea singularitățiiAlexandru Lamba

La momentul citirii acestui volum, nu eram deloc convinsă că îmi va plăcea. Nu mai citisem SF de ani și am luat-o ca pe o provocare, însă vai, ce surpriză plăcută! Am descoperit un stil de scriere cursiv, idei și concepte foarte bine legate între ele, mesaje importante așa cum trebuie să aibă orice scriere SF și chiar și un umor aparte. Dacă nu sunteți cititori de SF, dar sunteți curioși, puteți începe chiar cu acest volum. Veți vedea că SF-ul nu e niciun bau-bau, că nu trebuie să fii musai inginer sau om de știință ca să te delectezi cu el și vă va trezi curiozitatea de a citi și alte scrieri ale genului.

Am scris mai multe, AICI.

KyparissiaAlexandra Niculescu

Una dintre lecturile mele recente, această carte vă va face sigur poftă de vacanță, merge luată și în călătorii, întrucât le va asezona perfect, iar întâmplările descrise acolo se vor îmbina cu impresiile voastre de călătorie, lăsând amintiri de neșters. Lăsând aceasta deoparte, vă puteți bucura de lectura cărții și din spațiul urban, unde aduce note de prospețime, umor, ironie fină și multe referințe culturale incitante.

Vă invit să descoperiți mai multe despre volum, AICI.

Ceasul fantasmelorOliviu Crâznic

Nu i-am uitat nici pe fanii scrierilor dark fantasy, iar în acest volum complex găsiți povestiri care conțin diverse elemente întâlnite în ficțiunea speculativă: gotic, horror, suspans, steampunk, paranormal, SF. Autorul creează în fiecare dintre aceste povestiri o altă atmosferă, astfel încât nu vă veți plictisi deloc, trecând prin decoruri diferite, plasate în epoci diferite. Tocmai această versatilitate se va dovedi o experiență literară deosebită, despre care puteți citi câteva detalii în plus AICI.

Soarta mercenarului și alte povestiriMarina Costa

Least, but not last… ca să mă răsfăț și eu puțin cu englezismele mele dragi, iată un volum de ficțiune istorică! Trebuia să fie unul, nu? Ei bine, dacă sunteți în asentimentul meu și îndrăgiți genul, nu trebuie să ezitați să citiți acest volum. Veți călători din România în spațiul hispanic, din Elada în Anzi, alături de personajele creionate de autoare pentru a descoperi situațiile speciale pe care aceștia le trăiesc. Bine documentat, este în același timp educativ și poate fi citit cu plăcere și de adolescenții iubitori de istorie. Am scris AICI ceva mai pe larg.

Îmi face mare plăcere să descopăr tot felul de astfel de miniaturi literare savuroase, de aceea vă rog să îmi spuneți ce mi-ați recomanda în acest sens. Eu mai am câteva lecturi de menționat, dar cu alt prilej, fiindcă prefer să mențin regula lui 5, autoimpusă și să nu încarc nici articolul, nici memoria dumneavoastră. Vă invit, așadar, să îmi povestiți dacă ați citit vreuna dintre propunerile mele și ce alte cărți de proză scurtă contemporană română v-au bucurat lecturile.

Spor la citit!

 

Advertisement

19 thoughts on “Proză scurtă contemporană română

    • Nu este un top, nu conteaza ordinea, sunt cinci propuneri de proza scurta romaneasca. Le postez cate cinci ca si la seria “Ce autori romani am mai citit” ca sa nu aglomerez, mie imi place mai aerisit. Cu drag recomand volumele tale, Marina si iti multumesc pentru recomandare!

      Liked by 1 person

  1. Pe Marina o știu și, din cele schițate de tine, mi-a trezit interesul Monica Țonea. departe de a fi clișeu, prezentul văzut prin copilărie e o infinitate care mi se pare neexploatată la adevărata ei valoare în literatură – dacă am înțeles bine.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.