De Gustibus: povești și rețete savuroase – Costin Neață

Astăzi este luni, dar e o zi de luni frumoasă, cu vești bune. Am reluat seria de articole De Gustibus: povești și rețete savuroase! În plus, mâine e 1 iunie, o zi fără școală!

Cine să fie invitatul lunii mai? Este un autor care a debutat anul trecut, când abia împlinise 17 ani – evident, romanul de debut a fost scris chiar și mai devreme, cu toate acestea mi-a plăcut foarte mult. Este nimeni altul decât Costin Neață, un tânăr talentat care are multe povești frumoase de spus și pe care eu una îl consider unul dintre cei mai promițători tineri autori de pe piața de carte românească.

Așadar, debutul de care aminteam este romanul Cartea de vrăji, prima parte a seriei Despre magie și alte secrete. Acest prim volum conține o frumoasă istorisire fantasy, potrivită pentru copii, dar plăcută la citit și pentru adulții care n-au uitat cum este să te bucuri de o astfel de poveste. Acțiunea se petrece, în cea mai mare parte, chiar aici, în România, iar eroii sunt și ei, în cea mai mare proporție, tineri de-ai locului. Ca bonus, volumul conține și elemente grafice foarte simpatice, potrivite mănușă în context.

Aventurile continuă în partea a doua, care nu a întârziat mult să apară – Trezirea focului. Deja se remarcă o evoluție clară a stilului de scriere, care devine din ce în ce mai profund, inclusiv în conturarea personajelor. Eroii cresc și ei ca vârstă și experiență, totul devine din ce în ce mai intens.

Vestea bună? Volumul al treilea, Foamea de întuneric, este deja disponibil pentru precomandă, la Editura UP. Așa-i că ne e foame? De cărți bune și nu numai, de lucruri frumoase. Costin nu a stat deloc degeaba, abia aștept să citesc continuarea seriei.

Impresiile mele de lectură sunt disponibile apăsând pe titlurile cărților, mai sus, iar acum să trecem la alt fel de bunătățuri și să vedem ce surpriză delicioasă ne-a pregătit tânărul autor:

 

Bine v-am găsit!

Nu știu dacă am apucat să dezvălui vreodată acest lucru, dar sunt un mare iubitor de dulciuri, mai ales când vine vorba de cele de casă. Dacă vreodată unul din voi își propune să-mi îndulcească ziua, nu are nevoie decât de o tavă de prăjiturele. 🙂

Trebuie să recunosc, când vine vorba de gătit dulciuri, sunt paletă. Dar am speranța că, după foarte multe ore de exersat, voi deveni un cofetar de excepție (Glumesc, dar o să las totuși o poză doveditoare cu prima clătită în comparație cu… cea de-a cincisprezecea porție).

Și în cazul scrisului a fost și încă este nevoie de mult exercițiu (Credeți-mă, nu vreți să-mi vedeți primele încercări), iar în momentul de față, sunt mai mult decât mulțumit de nivelul la care am ajuns. Bineînțeles, întotdeauna este loc de evoluție.

Dar hai să trecem la rețeta de azi. Dacă tot ne aflăm la capitolul „Cărți pentru copii și tineret” și „Fantasy”, m-am gândit să prepar o rețetă despre care sunt convins că multora dintre noi, indiferent de vârstă, ne aduce aminte de copilărie: Albă-ca-Zăpada. Cred că aveam în jur de 10 atunci când mama a gătit pentru prima dată această prăjitură, iar de atunci este nelipsită de la fiecare sărbătoare sau zi de naștere. Și vă zic cu mâna pe inimă: nicăreri nu am mâncat o Albă-ca-Zăpada mai bună, mai pufoasă și mai delicioasă decât cea făcută de ea. Așadar, pot spune cu bucurie că am primit un ajutor neprețuit atunci când am luat decizia de a găti eu însumi rețeta.

Bunnnn.

Pentru cele trei foi avem nevoie de:

– 500 g de făină

– O jumătate de pahar de lapte

– 10 linguri de zahăr

– 10 linguri de ulei

– 2 ouă

– O linguriță de amoniac

– 1 praf de sare

Pentru cremă avem nevoie de:

– 800 ml lapte

– 5 linguri de zahăr

– 6 linguri de făină

– 200 g de unt

– O fiolă de esență de vanilie

– Sucul unei lămâi

– Coajă răzuită de lămâie

– Nucă de cocos

Ingredientul cheie: multă, multă dragoste răbdare, astfel încât să nu devorați crema înainte de a o aplica pe foi. 🙂

Luăm ouăle, zahărul, uleiul și laptele și le amestecăm într-un bol. Adăugăm sarea și amoniacul dizolvat în puțină zeamă de lămâie și apoi cernem treptat făina până obținem un aluat omogen, asemănător cu cel pentru cozonac. Apoi lăsăm aluatul să se odihnească pentru 30 de minute (Obosit rău săracul! La cât l-am agitat…)

Împărțim aluatul în trei. Luăm prima bucată, o întindem bine și îi dăm forma dorită. Luăm o tavă, o întoarcem cu susul în jos și întindem foaia pe fundul acesteia. O dăm apoi la cuptor pentru 15 minute, la o temperatură de 150 °C. Repetăm procesul și cu celelalte două foi, iar pe măsură ce acestea se coc una câte una, le luăm și le acoperim cu un prosop curat pentru frăgezire.

(Nu prea sunt eu bun la multitasking, dar când vine vorba de scris, am obiceiul de a lucra la câte două cărți în același timp. Îmi dă un sentiment de productivitate și, totodată, de varietate. Am aplicat același lucru și în bucătărie, așa că, în timp ce foile s-au rumenit cuminți în cuptor, m-am apucat rapid de cremă. Sau mă rog, puteam face lucrul acesta în cele 30 de minute de odihnă ale aluatului, doar că eu am obiceiul de a-mi complica viața.)

Luăm o cratiță și turnăm, pe rând, făina, zahărul, coaja de lămâie și laptele. O dăm la foc mic și amestecăm continuu, până ce crema se îngroașă. După ce se răcește, luăm untul și îl încorporăm în compoziție.

Ne întoarcem la tava menționată anterior, pe care o tapetăm cu folie de plastic. Punem cu grijă prima foaie, apoi aplicăm primul strat de cremă. (Sfat: înainte de a începe această procedură, puteți stropi foile cu sirop, limonadă sau suc pentru a se putea înmuia mai bine). Repetăm procedura, iar la final, ar trebui să avem trei foi și trei straturi de cremă. O ornăm pe cea de deasupra cu nucă de cocos, apoi împachetăm prăjitura în folie de plastic. Aplicăm și un tocător deasupra, pentru presiune, apoi lăsăm totul la rece pentru 24 de ore. Știu, știu, așteptarea îndelungată poate părea o adevărată tortură, dar vă garantez că merită din plin. Avertisment: în cazul în care lăsați prăjitura la înmuiat doar 23 de ore și 59 de minute, riscați să o mâncați uscată! Eu, personal, nu pot concepe să gust o Albă-ca-Zăpada care să nu mi se topească în gură, într-o explozie de arome dulci și savoare.

Acestea fiind spuse, vă invit să savurați o porție de Albă-ca-Zăpada, alături de cel de-al treilea volum al seriei „Despre magie și alte secrete”, care va apărea în luna iunie. Toate cele bune!

Wow! Trebuie spus că ador prăjitura aceasta, este un clasic al copilăriei mele. Mă bucur mult să am rețeta aici, mai ales în acest context perfect armonios – o prăjitură savuroasă și o serie atât de faină pentru adolescenți și pentru toată familia, de fapt.

Îl felicit din inimă pe Costin Neață pentru tot ceea ce face în domeniul scrisului, pentru că la vârsta lui și-a conturat un stil propriu, devine tot mai bun și nu refuză provocările constructive, nici măcar una culinară.

Vă invit să pregătiți prăjitura și să citiți o serie plină de farmec!

Advertisement

11 thoughts on “De Gustibus: povești și rețete savuroase – Costin Neață

    • Este foarte buna! O facea si mama, e ceva de vis. Nu a mai facut-o de multi ani, iar eu cu dulciurile nu prea le am, dar poate ca ma incumet acum, vazand reteta lui Costin.

      Like

  1. Tare frumos a povestit cum a preparat el prăjitura, încât m-a convins să o fac și eu! 🙂 Nu i-am citit încă primele două cărți, dar din descrierea ta combinată cu stilul lui de a se exprima, simt că-mi vor plăcea și încă mult de tot! Să răsfățăm copilul din nou, de ziua lui, zic, cu dulce atât din prăjituri, cât și din cuvinte. Fiindcă o lume fantastică ne îndeamnă întotdeauna la visare. 🙂 De-abia aștept să îl citesc pe Costin! Îl felicit și eu dorindu-i inspirație și spor!!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.