Muza coșmarurilor – Laini Taylor

 

Muza coșmarurilor, de Laini Taylor, este o carte mult așteptată de mine și de alți cititori, care s-au îndrăgostit, pur și simplu, de povestea minunată creată de autoare în primul volum, Visul își alege visătorul (Strange the Dreamer).

Înainte să trec la subiectul propriu-zis, trebuie să spun ceva ce, în mod normal, aș prefera să nu fiu nevoită să spun prea des.

În primul rând, recunosc că nu prea citesc cărți ale acestei edituri. În cea mai mare parte a cazurilor, nu am foarte multe afinități cu cărțile publicate de ei. Asta nu înseamnă că sunt cărți slabe, pur și simplu nu fac parte din paleta de genuri pe care le prefer.

În al doilea rând, când, în sfârșit, am găsit nu doar o carte pe placul meu, ci chiar o poveste cu totul și cu totul remarcabilă, au întârziat cu scoaterea pe piață a acestui volum atât de mult, încât nici nu mai știu exact cât timp s-a scurs, credeți-mă. Mi-am dorit mult să am volumul în limba română, pentru că mama a citit și ea această poveste și a fost impresionată, iar ea nu citește în limba engleză, altminteri, de mult îl luam în original, la un preț foarte bun.

Acestea fiind zise, sunt hotărâtă să nu mai repet aceeași greșeală și să nu mai aștept ani pentru publicarea unor cărți, care ar putea să sosească sau nu. Voi mai scrie pe acest subiect, dar în alt context, ca să nu stric atmosfera magică a acestei lecturi.

Acum, nu am de gând să încep să povestesc ce se petrece în volumul al doilea. Cei care l-ați citit pe primul, cu siguranță abia așteptați să aflați toate acestea și nu pot să vă privez de această bucurie.

În schimb, voi scrie o serie de argumente pentru a citi această duologie de excepție.

Cei doi protagoniști, Sarai și Lazlo. Rareori am întâlnit (și, credeți-mă, am citit ceva cărți, și nu mă refer aici doar la fantasy) o pereche mai emoționantă, mai luminoasă, mai inocentă în sensul bun, nu în cel afectat, pretențios și siropos pe care îl încearcă anumiți autori;

Antagoniști creați într-un mod complex, fără a fi malefici absoluți, credibili, cu o poveste în spate. La începutul aventurilor din aceste cărți, maleficii absoluți erau deja morți. Asta nu a împiedicat însă ca faptele lor să nu afecteze viețile celor din viitor, ci dimpotrivă. Copiii lor și oameni nevinovați au fost siliți să suporte consecințele, unii dintre ei transformați de mânie, disperare, ură, deveniți fără voie personaje negative în propriile lor vieți și ale celor din jur;

O construcție de lumi impecabilă, gândită cu mult simț artistic, care va încânta pe orice iubitor de carte, de zări necunoscute, exotice, fascinante. Tema aceasta a universurilor paralele este una dintre cele mai ofertante, iar Laini Taylor a știut să o fructifice din plin.

Acestea sunt doar câteva dintre frumusețile cu care tentează această duologie. Chiar nu este ceva de recomandat doar pentru cunoscătorii genului, pentru cititorii de fantasy cu state vechi, cei care știu diferențele între un tip de fantasy și altul și felurite subtilități. Știu sigur, de la câțiva prieteni, că primul volum i-a convins pe unii care nu erau în niciun fel cititori de fantasy. Au fost impresionați de carte. Acum nu spun că nu am întâlnit și dintre cei care nu au rezonat cu povestea. Mie îmi e greu a crede, dar ce să faci, suntem diferiți și nimic nu stă sub semnul unei reguli. Eu consider, totuși, că sunt șanse foarte mari ca, odată prinși în frumusețea și magia acestei povești deosebite, să fiți bucuroși că ați făcut această alegere de lectură, mai ales acum, că sunt disponibile pe piața românească ambele titluri.

Eu nu pot decât să vă recomand călduros aceste bijuterii de cărți, mai ales că și la exterior arată foarte bine.

Dacă veți hotărî să dați curs acestei recomandări, eu vă urez să aveți parte de o lectură cât mai plăcută, despre care, poate, să povestiți la rândul vostru.  

21 thoughts on “Muza coșmarurilor – Laini Taylor

 1. M-ai făcut tare curioasă, fiindcă îmi doream să citesc ceva și să fie o fantezie care să mă surprindă plăcut. Și iată că tu ne recomanzi acum călduros două, adică și o continuare. 🙂 Mulțumesc, Ana! ❤

  Liked by 1 person

 2. Și traducerea titlurilor în română este foarte inspirată; în cazul lui Strange the Dreamer chiar îmi place mai mult titlul în română. Conținutul este pe măsura titlului? Mă refer la traducere. Dacă da, menționează și numele traducătorului, te rog. Sunt curioasă. 🙂

  Liked by 1 person

   • Întotdeauna textul în română va fi mai lung decât cel în engleză. N-ai ce-i face. Asta-i particularitatea limbii române. Aici ești tu Gică-contra, nu-i decât un cuvânt în plus. 🙂 Dar ideea ”Visul își alege visătorul” e wow! 🙂 Pe mine nu prea mă aleg visele. 😦 Sau în geana zorilor uit că am fost aleasă…

    Liked by 1 person

 3. Eu m-am indragostit de primul volum, nefiind amatoare de fantasy si am asteptat cu mare nerabdare continuarea care pare la fel de exceptionala. Abia astept sa ma apuc de ea! Era gata de mult, insa timpul nu mi-a permis.

  Liked by 1 person

 4. Cînd văd atîtea promisiuni de citire-n așteptare, mă apucă uneori stînjeneala, eu nu pot să promit asta. Am deja un teanc prestabilit pe hold… la care parcă nu mai ajung, exact ca-n visele alea în care vezi limanul, dar nu-l poți atinge… Dar pot să te citesc pe tine și să mă bucur de descrierile tale de fiecare dată 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.