Ce autori români am mai citit (13)

sursa: pixabay

Mie una îmi place numărul 13. Nu cred că ar aduce ghinion, nu mai mult decât altele. Uneori aduce chiar noroc și îmi place să cred că acesta e cazul și azi, cu al treisprezecelea articol de când am decis să scriu despre lecturile mele autohtone sub această formă. De ce spun asta? Fiindcă voi enumera mai jos cinci recomandări pur și simplu faine. Faine tare!

Știți că mie îmi place să citesc cărți din genuri diferite, chiar dacă am câteva preferate, ca oricine. Nu îmi place însă să mă limitez.

Așadar:

Ceasul fantasmelorOliviu Crâznic

Dacă sunteți fani dark fantasy sau vreți, pur și simplu, să citiți o proză scurtă de calitate, vă invit să lecturați acest volum. Conține 13 (cum altfel) povestiri, grupate în patru părți, în funcție de specificul fiecăreia și oferă mostre din diverse subgenuri ale ficțiunii speculative: gotic, suspans, horror, steampunk, SF.

Autorul manevrează cu ingeniozitate stilul de la o povestire la alta, de la un subgen la altul, pentru a obține maximum de efect. Sper că v-am trezit interesul, iar dacă ați citit volumul (e apărut de ceva ani pe piață) nu ezitați să lăsați impresiile în comentarii.

KyparissiaAlexandra Niculescu

E clar, vara a sosit. Mai cu ploi, mai cu furtuni, dar se instalează și, odată cu ea, promisiunea vacanțelor și a mării, fie pe țărmuri românești sau străine. Acest volum de proză scurtă este ideal de luat cu voi în vacanță. Pe lângă faptul că veți descoperi povestiri pline de farmec, aspecte ale societății inteligent punctate și, pe alocuri, culoare locală care va aduce un plus experienței, mai este și micuță și ușoară, dar cu font bun.

Nu veți regreta că ați luat-o în bagaj!

Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșitRoxana Neguț

O bijuterie în coperta ei de un verde vrăjit, îi va atrage nu numai pe micii iubitori de lectură, care vor fi încântați să cunoască lumile de basm descrise de autoare și pe eroii lor, dar și pe noi, adulții, cei care avem nevoie, din când în când, de o infuzie zdravănă de poveste. Chipurile ancorați în ceea ce credem realitate, uităm adevăruri ancestrale, transmise de-a lungul generațiilor prin povești.

Autoarea știe să dozeze bine ingredientele magice ale poveștilor sale, iar efectele vor fi dintre cele mai benefice, indiferent de vârsta cititorului.

EhmeyaIssabela Cotelin

Uneori ne dorim să citim despre eroi, alteori despre oameni obișnuiți, iar autoarea este una dintre cei care știu cel mai bine să surprindă viața de zi cu zi a omului zilelor noastre. Apărută de curând pe piața de carte, m-a cucerit cu versurile sale de bard al cotidianului. În ceea ce privește acest roman, el descrie povestea vieții unei femei, dar reprezintă și un portret reușit al feminității, dintr-o perspectivă actuală.

Titlul este totodată laitmotiv și simbol, cât despre semnificația lui, vă invit să o descoperiți citind romanul.

Regatul sufletelor pierduteAna-Maria Negrilă

Despre acest roman SF aș putea să scriu mult și bine, într-atât este de complex și de interesant. Autoarea este o excelentă creatoare de lumi, așa cum aflasem și citind Stăpânul umbrelor. Trezirea. Deține toate atuurile necesare pentru a construi cu migală povești complexe, sisteme sociale, politice, religioase, altfel spus tot ceea ce încântă pe fanii SF&F. Drept urmare, nu pot decât să vă îndrum spre impresiile mai ample de lectură pe care le-am scris după terminarea cărții și să vă garantez, dacă sunteți fani SF, că nu veți regreta alegerea făcută, dacă vă hotărâți să o citiți.

Romanul este prima parte a trilogiei Stelarium și abia aștept să cunosc modul în care continuă atât acțiunea, cât și desfășurarea acestui univers incitant.

Acestea au fost cele cinci sugestii de azi. Vă invit să îmi povestiți despre cea mai recentă lectură semnată de un autor român care v-a bucurat și să descoperim împreună cât mai multe frumuseți!

 

20 thoughts on “Ce autori români am mai citit (13)

 1. Îți mulțumesc pentru nominalizare, Ana (lasă-mă să zic așa, că-mi place cum sună 🙂 ).
  Uneori aș vorbi și eu despre cărțile aflate în corectură, la mine, dar aștept cuminte apariția lor. Însă uneori parcă n-aș mai avea răbdare să zic ce-am descoperit și e a doua oară cînd mi se întîmplă anul acesta… Prima revelație a fost „Fiica zeilor”, de la Siono, pe care o recomand cu toată căldura literară și umană.

  Liked by 2 people

 2. Vai, te invidiez pentru cât de multe și, se pare, frumoase cărți ai citit! Felicitări și mulțumesc pentru recomandări. Mă fascinează ritmul și alegerile tale de lectură! Te îmbrățișez 🤗

  Liked by 1 person

  • Eu am certitudinea ca merita sa fie cititi si cunoscuti, cel putin acestia pe care i-am citit si, in consecinta, imi permit sa ii recomand. Sunt din ce in ce mai multi autori romani care ma tenteaza si care nu scriu doar ca sa aiba numele pe coperta unei carti.

   Like

  • Multumesc, as fi chiar multumita daca s-ar intampla acest lucru. Inca se cunoaste prea putin despre piata noastra de carte si ce are ea de oferit, mai nou. Multi au ramas sub imperiul vechilor conceptii si chiar prejudecati, de ce nu, cu privire la literatura romana.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.