Puterea lui miau – David Michie

Zilele acestea m-am delectat cu o cărticică foarte, dar foarte frumoasă. După cum probabil știți, eu citesc foarte rar non-ficțiune, iar motivaționale și mai rar. Prefer să îmi iau motivația necesară tot din cărțile de ficțiune.

Seria Pisica lui Dalai Lama este o combinație excelență de ficțiune și motivațională. Cum poate fi o carte narată la persoana I de către o pisică, motivațională, vă veți întreba? Răspunsul stă chiar între paginile acestor cărți, despre care am scris și altădată: Pisica lui Dalai Lama și Arta de a toarce, iar acum poate cea mai reușită din serie: Puterea lui miau.

Citind această serie, nu se poate să nu te atașezi nu doar de micuța protagonistă a poveștii – PSS, Pisica Sfinției Sale – cea care are o mulțime de alte nume inspirate, în tradiția budistă, la care face referire cel mai adesea autorul David Michie, dar și de oamenii din preajma ei, în frunte cu Dalai Lama și asistenții săi, doamna Trinci și fiica ei, Serena, Franc și ceilalți de la cafeneaua Himalaya Book Cafe, înțelepții călugări din zonă și toți cei întâlniți pe parcurs.

Tema principală a acestui volum din serie o constituie meditația, în principal meditația asupra minții. Sunt prezentate într-o formă foarte ușoară și ușor de înțeles principiile de bază ale meditației, din perspectiva mai multor personaje cu un cuvânt greu de zis în domeniu. Totul începe când energica doamna Trinci, bucătăreasa italiancă a Sfinției Sale suferă un infarct. Din fericire, iese cu bine din această experiență, însă trebuie să își schimbe modul de viață, să elimine stresul și să învețe să trăiască cât mai armonios.

Pe de altă parte, Serena, fiica doamnei Trinci, cu care PSS are o legătură trainică, are probleme din partea fostei soacre a lui Sid, omul pe care îl iubește, care face orice să le pună bețe în roate. Apar mai multe personaje, fiecare cu micile probleme ale vieții care ne sâcâie pe toți.

Autorul reușește să ne facă mai conștienți de importanța meditației, ascultând cu atenție în jur și privind prin ochii de azur ai lui PSS. Explicațiile sunt liniștitor de naturale, nu există acea abordare puțin forțată, prezentă în multe cărți cu tema dezvoltării personale, care uneori te enervează la fel de mult ca problema în sine. Cu adevărat, această carte reușește să îți pătrundă la suflet și să te facă să stai puțin să meditezi, să domolesti o idee ritmul și să cauți acel echilibru de care simți că ai nevoie.

Nu trebuie să fii budist ca să meditezi, sau călugăr. Trebuie numai să realizezi că o astfel de activitate poate aduce nenumărate beneficii, optimizând stilul nostru de viață.

Nu voi intra în mai multe detalii, pentru că merită să citiți cartea și să le aflați singuri. Mai amintesc doar că totul e presărat cu peripețiile adorabilei PSS, o pisică deosebită, care se comportă ca un ghid, chiar dacă ea însăși trece prin experiențe neplăcute, știe să folosească învățăturile auzite pentru a le depăși, așa cum fac și oamenii din jur.

Recomand călduros această serie, iar al treilea volum este preferatul meu, cu siguranță!

Spor la citit!

 

sursa: wikimedia commons

9 thoughts on “Puterea lui miau – David Michie

  1. Să ne anunți neapărat dacă apare și Puterea lui Ham. 🙂 Aceea s-ar putea să mă pasioneze mai mult. Oricum, Miau nu numai că este un frumușel pe copertă, dar sună foarte, foarte interesant în recenzia ta inspirată. Mulțumim.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.