Dragilor, suntem în miez de vară. Soarele arde, ploaia mai cade și ea năvalnică, dar De gustibus: povești și rețete savuroase merge înainte. Invitata lunii iulie aduce în literatură acele ingrediente de care avem mare, dar mare nevoie: un strop de poveste, un strop de poezie, o călătorie în ținuturi magice, pe care nu le vedem dacă ne încăpățânăm să rămânem prozaici. Este de ajuns însă un mic imbold și putem avea acces la înțelepciunea străveche, transmisă prin legende și basme, sau la sensibilitatea artistică reflectată în vers.
Cine este deci invitata lunii?
Creatoare de povești minunate și de versuri – Roxana Neguț.

S-a născut în anul 1981, la București. A studiat la Facultatea de Filosofie și Jurnalism și a lucrat ca redactor șef, copywriter, content writer și jurnalist la diverse publicații. Scrie literatură pentru copii, poezii dar și proză scurtă. A publicat poezie, proză și articole în reviste și antologii literare naționale și internaționale.
Cărți publicate
Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit – literatură pentru copii, Editura UP
Morții nu vor apă – volum de poezie simbolistă, editura Lumen.
Umbrele Luminii – manifest poetic, volum de poezie, editura Lumen.
Acum o vreme am avut prilejul și eu să mă delectez cu o călătorie instantanee în Fantasticul tărâm al poveștilor fără sfârșit, una cu efecte cât se poate de benefice pentru spirit. Copiii vor fi cu siguranță încântați de aceste povești minunate, dar nici adulților nu le va strica defel să bată puțin la picior potecile fermecate ale tărâmului menționat. Experiența se va lăsa cu sentimente frumoase și bonusuri la capitolul imaginație.
Roxana a avut amabilitatea de a accepta să împărtășească cu noi o rețetă. Să vedem ce a pregătit pentru noi:
Bună ziua, dragi prieteni!
Bine ați venit în bucătăria mea!
În ceea ce privește experiența și începuturile mele în arta culinară, ca să vă amuz un pic, vă mărturisesc că primul fel de mâncare l-am preparat la vârsta de 10 ani când, cuprinsă de avânt gospodăresc, m-am hotărât să mă dedic unei rețete destul de complicate: mâncare de vinete. Rețeta o descoperisem într-o carte mai veche de bucate a mamei mele. Cantitățile folosite erau însă industriale, mama mea cumpărase pentru a pregăti zacuscă de toamnă însă eu am hotărât că vinetelor le-ar sta mai bine într-o mâncărică. Așadar, mi-am testat calitățile de gospodină pentru prima dată și o jumătate de zi am curățat și tocat zece kilograme de vinete, roșii , ceapă și alte ingrediente minune pe care le-am pus la fiert într-un lighean de dimensiuni mari. Poate cel mai mare din casă. Am adăugat și apă pe măsură. După aceea, copleșită și obosită de orele de gospodareală , am lăsat mâncarea pe foc și m-am culcat. Vă închipuiți ce a urmat ? M-am trezit învăluită de fumul gros care venea din bucătărie și am contemplat ceea ce mai rămăsese din cazanul și vinetele arse. Aceasta a fost prima mea experiență culinară. De poveste, aș adăuga!
Astăzi însă nu vă voi propune mâncare de vinete ci o rețetă rapidă, ușor de preparat dar mai ales, delicioasă, Ciulama cu piept de pui și ciuperci. Un preparat perfect pentru zilele călduroase de vară când nu ne dorim să petrecem foarte mult timp în bucătărie.
Aveți nevoie de următoarele ingrediente: un piept de pui, 500 grame de ciuperci, 400 gr. smântână, două linguri de făină și pătrunjel. Puteți adăuga dacă vă place, 3 linguri cu morcovi ras, deși rețeta originală nu include, mie îmi place să adaug și acest ingredient pentru un plus de savoare . Eu voi dubla cantitatea ingredintelor pentru că doresc să prepar o cantitate mai mare. Puteți face la fel.
Exact cum vă povesteam, rețeta se prepară foarte rapid, în jur de douăzeci de minute. Astfel , prima dată pieptul de pui spălat se taie în bucățele mici și se călește până se rumenește în uleiul încins, se scoate pieptul de pui, se lasă pe o farfurie și în tigaie, se adaugă ciupercile în același ulei, după ce au fost spălate și feliate . După ce s-au rumenit ciupercile, în preparat se adaugă două linguri de făină, se amestecă până se obține un sos mai gros și se adaugă 300 ml apă. Se lasă cinci minute la foc scăzut apoi se adaugă smântână. Se va obține un sos cremos. Se amestecă și se mai lasă încă cinci minute la foc mic . Se condimentează cu sare și piper după gust iar la sfârșit se adaugă pătrunjelul tocat. După preferințe, puteți servi ciulamaua alături de mămăliguță și cu un pahar de vin alb sau roșu alături. Ușor de preparat dar mai ales, delicios de savurat. Poftă bună!
Mulțumesc frumos pentru invitație și cu mult drag pentru voi!

O idee excelentă! Mie chiar mi-a făcut poftă și îl voi găti cât de curând, fiindcă da, chiar e foarte ușor de făcut și rapid, iar știți cu toții că eu apreciez și promovez în mod deosebit rețetele de acest tip.
Mulțumesc Roxana Neguț pentru acceptarea invitației și rețeta minunată! Vă invit să descoperiți proza și poeziile sale, să încercați excelenta ciulama și să vizitați seria De gustibus în continuare, cu speranța că vă plac atât ideile de lectură, cât și cele culinare propuse aici.
O săptămână excelentă!
Mulțumesc frumos pentru invitatie! A fost o plăcere!❤💐
LikeLiked by 1 person
O placere impartasita! Multumim! ❤
LikeLiked by 1 person
E frumoasă Roxana Neguț. Și are și mult umor. 🙂 Cu rețeta de ciulama m-a pierdut la făină, dar m-a amuzat întâmplarea din copilărie. 🙂 Mulțumesc pentru articolul vesel.
LikeLiked by 2 people
Eu mai inlocuiesc faina cu amidon, mi se pare mai usor. In rest, reteta e chiar faina, iar Roxana Negut, o personalitate aparte. Cu drag! ❤
LikeLiked by 1 person
Cu drag!Multumesc frumos si eu! Ma bucur ca v-a plăcut articolul😀 😊 sper sa incercati si reteta, vad ca se poate schimba faina cu amidonul, conform sfatului Anei, voi incerca si eu. O zi frumoasă!
LikeLiked by 1 person
E o scumpă Roxana, o admir mult şi îi ador condeiul!
Eheee, ciulamaua era mâncarea mea preferată în copilărie. Aveam şi o poezioară cu ciulama pe care o recitam la fiecare masă. Dar mama o făcea cam din tot puiul, parcă. Sau oricum, sigur erau şi pulpe pe acolo, că din ele mâncam eu. Aşa că voi face şi eu reţeta ei.
Mulţumim, fetelor, pentru idee!
LikeLiked by 2 people
Cu multa placere! Mie nu imi placea cand eram copil, dar asta nu e de mirare, ca nu prea imi placea nimic pe atunci. Acum insa imi place si mai ales varianta asta cu piept de pui.
Cu multa placere! ❤ Pofta buna!
LikeLiked by 2 people
Draga Potecuta, admiratia si dragul sunt reciproce. ❤ Si mie imi place ciulamaua. Care era poezioara ca m-ai facut curioasă? 😀Spor cu reteta!
LikeLiked by 1 person
Îţi mulţumesc, draga mea!
Din păcate, nu-mi mai amintesc decât finalul: ciulamaua n-a fost bună, dă-i la babă peste gură.
Mda, am copilărit, ca tine, în vremea în care nu săreau toţi activiştii ca arşi că ne afectează emoţional poeziile sau poveştile deci era legal să reciţi şi asta. Copil fiind, nu vizualizam violenţa şi nici n-o cunoşteam. Acum se pare că suntem prea sensibiloşi, nu mai e voie, sper să nu aibă Ana probleme cu vreun comentator ofensat.
LikeLiked by 3 people
Ei, asta ar mai lipsi! Comentatori ofuscati. 😀
LikeLike
😀 😀
Ana, nu mă mai miră nimic şi cum am zis, nu vreau să îţi strice ţie cineva ceva din cauza mea 😳
LikeLiked by 1 person
N-ai de ce sa-ti bati capul cu asta. Din cauza ta oricum nu e, e din cauza mintii intortocheate a oamenilor, eventual. 😀
LikeLiked by 1 person
Mie imi place poezioara😀asa cu finalul dramatic.Te îmbrățișez!
LikeLiked by 2 people
Şi mie! 😀
LikeLiked by 1 person
Yammy! Îmi place ciulamaua! Mulțumesc și pentru amintiri.
Ana, frumos articol!
LikeLiked by 3 people
O reteta buna, cateva amintiri simpatice si carti frumoase de citit. Eu zic ca e win-win situation! ❤ Multumesc!
LikeLiked by 1 person
Multumesc frumos si eu! O zi minunata!
LikeLiked by 2 people
Cat de gustos suna toate ingredientele! 😀
LikeLiked by 2 people
Suna foarte bine, da!
LikeLiked by 1 person
Pingback: De gustibus: povești și rețete savuroase – Roxana Neguț – Viata ca o limonada
E frumoasă fata noastră nu numai talentată! Şi uite că şi între oale stă bine! Bravo, Roxana!
Ciulamaua din pui este, cred, ca-n zicala aceea: câte bordeie, atâtea obiceie! Este clar de încercat!
Vă îmbrățişez!
LikeLiked by 2 people
Mulțumesc frumos!❤Imi place sa gătesc, si am si o lista lunga cu mâncăruri care se prepară rapid pentru zilele mai aglomerate. Ciulamaua e de pe lista respectivă 😊Multe imbratisari si ganduri bune!
LikeLiked by 2 people
E de incercat, cum sa nu! Imbratisari calduroase, Aura! ❤
LikeLiked by 1 person
Nu știu cum de mi-a scăpat. Poate fiindcă n-o cunoșteam pe Roxana 🙂 Sau pentru că nu mi-a ieșit niciodată “ca la carte” ciulamaua :)))
Glumesc, dar mă bucur c-am ajuns aici, și de poftă și pentru rețetă 🙂
LikeLiked by 1 person
E buna ciulamaua, uite ca mi-am amintit si eu de reteta si o sa o pun pe lista zilele acestea. ❤
LikeLiked by 1 person