Ce autori români am mai citit (14)

Am văzut acum nu mult timp un filmuleț pe youtube unde doi librari încercau, din greu, aparent, să vorbească despre scriitorii români contemporani. Nu prea am înțeles dacă voiau să îi promoveze sau dimpotrivă, având în vedere că au spus doar câteva nume, oarecum mai cunoscute și punct. Paf. Nici nu l-am mai urmărit până la capăt fiindcă recunosc că m-a plictisit. Dacă știți despre ce povestesc și cumva finalul clipului respectiv e apoteotic, vă rog să mă anunțați și pe mine.

Mi-ar plăcea ca o inițiativă de gen să vină și cu sugestii, cu exemple, cu recomandări, fiindcă asta se caută. Până una-alta, eu o să continui să rezum cam ce am mai citit românește în ultima vreme. Cătinel, câte cinci, fiindcă am mai văzut și pe rețelele de socializare întrebări de genul: ce autori români îmi recomandați? Îmi ia prea mult timp de regulă să le răspund: sunt mulți pe care îi recomand, nu pot să mă apuc să îi înșir aici pe toți, dar dumneavoastră ce vă place să citiți, ca să începem cu dreptul? Așa că sar peste și trec mai departe.

OK, înapoi la ce spuneam, în ordine cronologică a citirii:

 

Lucette, de Cosmisian

O carte de o gingășie aparte, un tribut adus vieților care pier în lupta cu boli grele, dar și un omagiu miracolelor, supraviețuirii, ciclului neîntrerupt al vieții. Îmi vine să îi zic roman liric, oximoron sau nu, teoria literară ar face bine să se reinventeze, dacă nu a făcut-o încă (n-am de unde ști, recunosc că nu am mai citit critică profesionistă de carte de o vreme bună, nu știu ce se acceptă și ce nu). Un lucru e cert – Cosmisian are stilul său și asta se observă de la prima citire, stil căruia îi rămâne fidel. Nerecomandat prozaicilor (sau recomandat ca ieșire din zona de confort – o expresie pe care o cam detest, dar în fine, trecem peste).

Detalii despre carte, AICI.

 

Continentul pierdut, de O.G. Arion

Este cel de-al doilea volum al seriei Somnul zeilor, epic fantasy. Dacă ați citit volumul 1, La marginea lumii, nici nu mai trebuie să îl recomand, sigur îl aveți deja sau aveți intenția clară de a-l citi. Aventurile continuă, noi lumi și revelații sunt descoperite, noi dușmănii și alianțe.

O poveste care prinde, worldbuilding, personaje, tot ce trebuie aveți aici. De încercat musai pentru fanii genului.

Despre carte am scris AICI.

 

Femeia cu mască, de Miruna Vasiliță

V-a fost dor de vechii București, de clădiri de epocă, de mistere, de amestec de sacru și profan, povești de odinioară și fotografii sepia? Iată un volum de proză scurtă care, în mod sigur, vă va transporta într-o capitală puțin diferită de ceea ce puteți vedea pe fereastra mașinii sau autobuzului cu care circulați, iar poate că momentul este chiar unul potrivit.

O lume elegantă și bizară, readusă la viață cu talent. Recomandat atât cititorilor genului, cât și celor care vor să vadă laturile mai puțin evidente ale marelui oraș.

Am scris mai multe, AICI.

 

Caietul. Volumul II, de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Și acesta este o continuare, dacă în primul Caiet întrebările Murei ocupau prim-planul, aici întrebările încep să vină din multe direcții noi, de la colegii de clasă ai fetei, frații lor, părinți, doamna învățătoare sau chiar o… pisică.

Va face caietul fermecat față tuturor? Se va adapta Mura la nou-venita popularitate? Copiii vor găsi răspunsuri de tot felul în această parte a doua, cu un aspect la fel de prietenos ca și primul volum, plus desenele care i-au cucerit.

Am scris mai multe AICI.

 

Ana, de Em Sava

Un titlu simplu, o poveste de viață impresionantă. Stil elegant de scriere și autenticitate. Em Sava propune o abordare foarte aparte și personală a lumii satului transilvănean al secolului trecut, în această scriere bazată pe fapte reale. Este o carte pe care o citești cu inima, scrisă cu măiestrie, dar și cu sentiment. Un roman-document pe care îl vor aprecia atât cei care au amintiri cu satele copilăriei, cât și cei trăiți la oraș, admiratori însă ai calității și frumosului.

Puteți citi mai multe despre carte, AICI.

 

Acestea sunt recomandările de azi. Repet, nu sunt librar, nici critic literar, doar un simplu cititor care a înțeles că și literatura română contemporană are foarte multe de oferit iubitorilor de lectură. Din toate genurile și pentru toate gusturile. Vă invit să îmi povestiți despre cele mai recente lecturi autohtone și vă urez lecturi cât mai plăcute și multe descoperiri faine din această zonă.
12 thoughts on “Ce autori români am mai citit (14)

  1. E la fel şi finalul, fără substanţă, fără nimic. Cum e tot filmuleţul ăla, de fapt. Aşa că n-ai pierdut nimic. Trist că tocmai oameni care se presupune că ar trebui să susţină cu toate puterile orice autor contemporan fac fix pe dos…
    Foarte faine recomandările tale! 😉

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.