Câteva gânduri despre JO Tokyo 2020

sursa: maxpixel

Zilele acestea s-a tot vorbit de olimpiadă, recunosc că nu am citit tot ce s-a scris despre subiect, m-am limitat doar la cele scurte și la obiect, care enunțau pur și simplu rezultatele sportivilor, fără alte cancanuri.

Am urmărit (și apreciat) discursul Anei Maria Popescu, care se pare că a stârnit valuri și nu înțeleg pentru ce. Poate fiindcă sportiva a ales să pună diplomația și ipocrizia în cui, sătulă de tot soiul de remarci ironice și negândite venite din partea celor care ar trebui să sprijine sportul românesc? Diplomația, tactul, sunt foarte bune, utile, au locul și rostul lor. Vin însă unele momente când lucrurile trebuie zise verde în față, fiindcă poate așa se vor trezi cei care cred că totul e atât de simplu: mergi la olimpiadă și câștigi medalii, punct.

Despre naționala de fotbal iar am înțeles că s-au tot zis fel de fel de chestii. Recunosc că nu am urmărit ultimul meci, cel disputat împotriva Noii Zeelande, însă un lucru e clar – ce performanță se putea aștepta de la o echipă încropită din rezervele din Liga 1 (în cel mai bun caz)? OK, cluburile nu au vrut să trimită jucătorii, dar iată ce mare performanță au reușit trei echipe de-ale noastre, să fie eliminate din turul II preliminar al Conference League. Eu zic că asta ar trebui să fie mai îngrijorător decât faptul că o echipa de tineri neexperimentați nu au reușit mare lucru la olimpiadă. E o mare performanță însăși prezența acolo, după un car de ani.

David Popovici a fost extrem de aproape de podium (2 sutimi sunt o nimica toată) și a performat foarte bine, având în vedere faptul că a reușit să se califice în toate finalele. Pentru el este o experiență deosebit de valoroasă, din care sunt convinsă că va avea multe de învățat, care să îl ajute pe viitor.

Larisa Iordache va încerca, accidentată, să mai aducă acasă o medalie la proba pe aparate – bârnă, pe 3 august.

Toți sportivii români prezenți la olimpiadă au ajuns acolo pe meritele lor, altfel zis – pe rezultate, au câștigat medalii la europene sau mondiale. Au mers acolo să încerce să facă imposibilul, să se bată împotriva unor adevărate forțe din lumea sportului, reprezentanții unor țări care chiar investesc în asta. Degeaba ne uităm de sus la Coreea de Sud. La noi sportul, arta, sunt domenii pur și simplu ignorate de autorități, iar când se mai face ceva e, de regulă, investiție privată și/sau cu fonduri europene.Iată care au fost, până acum, medaliații români la olimpiadă:Ana Maria Popescu – argint la spadă,

Ancuța Bodnar și Simona Radiș – aur la dublu vâsle

Mihăiță Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari – argint la patru rame

Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosăargint, dublu rame masculin.

 

Se pare ca românilor le priesc sporturile care au legătură cu apa – am aflat de curând că avem și doi buni săritori de pe stâncă – la Red Bull Cliff Diving World Series, Cătălin Preda si Constantin Popovici.

Să le urăm succes în continuare sportivilor noștri și să îi încurajăm cât putem.
20 thoughts on “Câteva gânduri despre JO Tokyo 2020

   • Nu e vorba de premieri. Acelea sunt la capatul listei, drumul pana acolo e deosebit de spinos. Sunt printre cele mai mari (te cred pe cuvant, nu am verificat) fiindca sunt destul de putine, in comparatie cu altele. Ar fi culmea sa mai fie si mici. 😀

    Liked by 1 person

 1. La noi, pe langa premierea propriu-zisa, e si renta pe viata. Poate asta chiar ar trebui scoasa, socotea un ziar ca multi sportivi s-au retras imediat ce au obtinut-o, desi mai puteau participa multi ani la competitii. Si sa dea fondurile alea juniorilor. 😀 Dar atunci s-ar naste discutii, ca, vai, se iau din drepturile medaliatilor.

  Liked by 1 person

  • Daca statul si-a permis sa dea pensii pentru orice inutil care a dormit in parlament timp de patru ani, probabil isi permite si o renta. Intr-adevar, renta nu e deloc de neglijat ca valoare, mai ales pentru tara noastra si salariile mici de aici, asta e clar. Sunt insa si fosti sportivi care continua sa ajute, inclusiv financiar, sportul romanesc. Totusi, politicienii ar trebui sa fie mai atenti ce le iese pe gura, n-ar fi mare efort. Starea sportului romanesc e jalnica, cu premii si rente si tot ce vrei. Daca au fost instituite sa incurajeze performanta, s-a pornit de la capatul gresit al ecuatiei, asta e ce zic.

   Liked by 1 person

 2. Am citit despre românii prezenți la olimpiadă şi m-am bucurat pentru reuşitele lor. Evident că este greu să te lupți cu state în care nu numai că se investeşte în sport, ci acesta este un obiectiv fundamental. Medaliatul cu aur la înot este de aici din zonă. Aici sunt sute de bazine de înot pentru toată lumea. Doar în zonă! Copiii mici beneficiază de lecții gratuite de înot. Sigur că ar fi muuuulte de spus despre sport ca disciplină şcolară şi sportul de masă! Când bazele sportive sunt peste tot, când sportul îți aduce nu numai satisfacții, ci şi uriaşe beneficii, e păcat să nu faci sport! Dacă poți!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.