Acest tărâm – Daria Logofătu

sursa: Editura UP

Am o veste foarte bună pentru fanii literaturii fantasy care vor să încerce autori români – un debut de calitate, cel puțin eu așa îl consider – Acest tărâm, romanul Dariei Logofătu.

Romanul pur și simplu m-a impresionat. Mi-a plăcut ideea, transpunerea ideii în acțiune, modul de realizare a acesteia, construcția personajelor și a dialogurilor.

Subiectul este unul extrem de ofertant: tema universurilor paralele. Este o temă care poate fi folosită cu succes atât pe filonul de fantasy, cât și pe cel SF. Aici este foarte bine introdus, începând cu prezentarea Tărâmului – un spațiu inspirat din mitologia românească sau, în orice caz, balcanică – unde încep să se petreacă anumite evenimente ciudate.

În acest tărâm locuiesc mai multe seminții care trăiesc în pace: zatogii, lupii Sâmbetei, căpcăunii, sânzienele și multe alte ființe înzestrate toate cu rațiune, Copiii unor zeități numite rohmani. Acești rohmani se trăgeau cu toții din Știma apelor, Mama tuturor, iar fiecare crease câte una dintre seminții. Bineînțeles, intervine elementul disturbator: la un moment dat, un zatog s-a întors împotriva regulilor sacre ale tribului său, devenind astfel razatog, primul dintr-o serie de creaturi pocite, iar Navadaraia, una dintre Fiicele zeiței-mamă s-a opus la rândul ei rânduielilor străvechi. Motivul? Îl veți descoperi în paginile cărții. Astfel, Navadaraia s-a transformat în temuta și teribila Grompa, proscrisă de ai săi, Mamă a rusaliilor, foste zâne devenite creaturi rele și urâte.

Atunci când Știma apei dispare, în tărâm încep să se petreacă o mulțime de probleme, razatogii amenință cu războiul, iar întregul spațiu este în pericol de dispariție, din cauza uneltirilor Navadaraiei.

Familia Căpeteniei zatogilor este una cu adevărat deosebită. Zatogii aveau pe lângă ei și credincioasele Animae, un fel de animale magice, companioni și aliați deopotrivă, de care erau legați profund. Fiecare zatog avea o astfel de legătură puternică cu un Animus sau o Anima.

Între timp, pe Pământ încep alte necazuri. Demi, o tânără aparent obișnuită, începe să aibă vise tulburătoare. Edna, prietena ei este alături de ea, la fel și fratele, Darius, însă o serie de cutremure bizare își fac apariția pe tot cuprinsul globului, fenomene care nu pot fi explicate de comunitatea științifică. Ferdinand Ariman, un savant vizionar, ar putea să aibă un răspuns care să răstoarne orice teorie acceptabilă. Ceea ce se petrece pare să aibă legătură cu Demi, iar ea va trebui să facă față unor provocări incredibile, răsturnări de situație și trădări dureroase.

Capitolele alternează planurile între cele două lumi, care riscă în orice moment să intre în coliziune.

Am remarcat (și apreciat) faptul că modul de exprimare, tonul narațiunii și întreaga atmosferă din Tărâm sunt minunat nuanțate, cu totul diferit de lumea contemporană pământeană, unde se desfășoară în paralel povestea lui Demi. Personajele sunt frumos construite și te fac să le îndrăgești rapid, iar antagoniștii sunt suficient de interesanți ca să vrei să le cunoști perspectiva.

Ambele lumi sunt în mare pericol, iar finalul aduce încă și mai mult suspans.

Întreaga compoziție este numai începutul aventurilor, fiind primul volum al unei serii care deja m-a convins fără dubiu.Un debut reușit, un început de serie foarte promițător – iată deci ce vă propun azi. O scriitură lejeră, captivantă și mai ales naturală, se află la limita dintre fantasy-ul mitologic și cel urban, o încântare pentru iubitorii ambelor genuri.

Advertisement

11 thoughts on “Acest tărâm – Daria Logofătu

  1. Frumoasa prezentare ! Fiind vorba despre universuri paralele, sunt convins ca este o proza superba, mai cu seama ca se pliaza perfect pe evenimentele paradoxale, începute odata cu crizele identitare mondiale.
    Un weekend magic, minunat, relaxant, în toate dimensiunile binecuvântat, draga Ana !

    Liked by 1 person

  2. Pingback: Ce autori români am mai citit (16) | adropofinspiration

  3. Pingback: De gustibus: povești și rețete savuroase – Daria Logofătu | adropofinspiration

  4. Pingback: Tărâmul celălalt – Daria Logofătu | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.