De gustibus: povești și rețete savuroase – Em Sava

Dragilor, sunt foarte bucuroasă de fiecare dată când mai public un articol la rubrica De gustibus: povești și rețete fabuloase. De ce? Fiindcă înseamnă că un alt autor citit și îndrăgit de mine a acceptat invitația de a ne împărtăși o rețetă, o experiență, ceva în stilul propriu.

Toamna este un moment de bucurie și pentru iubitorii bucătăriei faine, avem o multitudine de bunătăți cu care să lucrăm și, în plus, zilele ceva mai răcoroase ne permit să ne mai facem de treabă și pe lângă cuptor.

Astăzi am o invitată specială de al cărei stil m-am îndrăgostit, în cele două cărți citite de mine deja, astfel încât chiar în acest weekend am început-o pe a treia, dar despre aceasta voi povesti mai târziu puțin.  Em Sava este româncă și trăiește de ani buni în Canada. Ca mulți alți cetățeni ai diasporei, are o relație foarte specială atât cu țara din care provine, cât și cu cea adoptivă, iar scrisul ei reflectă acest lucru.

Ana este romanul de mare impact inspirat din povestea de viață a bunicii autoarei, roman scris cu toată dragostea pentru satul copilăriei, dar și cu mult simt de răspundere pentru realitățile vremurilor prezentate. Un roman plin de autenticitate, care surprinde satul transilvănean de la începutul secolului trecut, dar și destinele unor femei puternice, demne de a fi rememorate de talentul incontestabil al scriitoarei.

Fluturi și alte frunze este un volum de poezie care m-a încântat, deși poate nu m-aș fi așteptat, fiindcă nu am, de obicei, așteptări foarte mari de la poezia contemporană. Vă asigur că veți găsi altceva în paginile sale, iar originalitatea și prospețimea versurilor vor fi ca un cadou pentru suflet.

Pași este un roman scris împreună cu Axel, pe care nu pot să-l prezint din perspectiva cititorului, fiindcă nu l-am parcurs încă, dar se află pe lista mea de dorințe literare. Este bine cotat pe Goodreads și o lectură de reținut pentru iubitorii poveștilor de dragoste.

Cea mai recentă carte este Orizuru, un volum de proză scurtă pe care îl citesc în prezent și despre care voi scrie pe larg în curând, pe Delicatese literare.

Em Sava nu este doar o maestră a cuvântului scris, ea punând mult suflet în tot ce face, inclusiv în zona artei culinare. Iată mai jos o mostră:

 

Ana, mie îmi place, de cele mai multe ori, la bucătărie. Doar timp să am.
De obicei mă activez când avem evenimente. Ador să îmi surprind musafirii și chiar familia. Sunt adepta vorbei: dragostea trece prin stomac. De altfel, noi suntem un popor eminamente culinar. Și asta îmi spune, de fiecare dată, cântarul când mă întorc din România, pentru că cei dragi își arată dragostea cu mesele pline și supărările aferente dacă nu gust măcar un pic din ceea ce a fost pregătit special pentru mine.

Am învățat să gătesc târziu, după ce m-am măritat, și asta pentru că îmi lipsea mâncarea făcută de mama. Și așa, azi o rețetă, mâine alta, m-am trezit că știu să fac de toate. Dar, fiind ardeleancă și fata mamei mele, îmi era cumva în ADN acest lucru. Deci nici sarmalele și nici cozonacul nu prezintă vreo dificultate pentru mine.

Aseară mi-am amintit că se apropie data limită a invitației tale și am făcut iute câteva poze la un chec simplu, pe care tocmai îl repezeam gospodărește.
Îmi place în bucătărie, îmi place bucătăria mea și sunt adepta mâncării sănătoase.
Acest chec este foarte simplu și rapid și, dacă ai ceea ce se numește „a sweet tooth”, e perfect la cafeaua de dimineață ori în orice moment al zilei, pentru că e ușor, delicios și are puține calorii.
Face parte din categoria prăjiturilor de fiecare zi – nu are nimic festiv – alături de banana bread sau chec cu fructe ori nuci, dulciuri pe care le fac des. Alt avantaj, în afara faptului că nu sunt „grele”, e acela că se fac în doi timpi și trei mișcări.


De ce ai nevoie (cantitățile sunt variabile în funcție de cât de mare îl vrei)

6 ouă
6 linguri de făină
6 linguri de zahăr
2 linguri de apă
1 linguriță cacao
vanilie și coajă de lămâie


Mod de lucru:
Se bate foarte bine albușul.
Se bate foarte bine gălbenușul cu zahărul, apa, jumătate din cantitatea de făină, vanilia și coaja de lămâie.
Se combină cu albușul bătut, folosind o lingură specială și mișcări aerate.
Un sfert se ia deoparte și se combină cu cacao. În tava (cu hârtie de copt) se pune jumătate din coca albă, apoi coca maro, după care restul de cocă albă.
Se coace în cuptorul preîncălzit.
În aceeași compoziție se pot pune fructe de pădure sau nuci/alune prăjite.
E după imaginația și frigiderul gospodinei.
Și ai citit bine, nu se pune nici grăsime (unt sau ulei) și nici praf de copt.
Îmi place bucătăria, la fel cum îmi place pictura. Culoarea, gustul, aroma… Sunt și ele tot un fel de poezie.Mmm, cu siguranță acest chec aromat este, în sine, o fărâmă de poezie culinară. Îmi place faptul că nu conține niciun fel de grăsimi, chiar sunt curioasă cum este, fiindcă arată senzațional.
Vă invit să citiți minunățiile semnate de Em Sava și să vă delectați cu delicioasa rețetă propusă de ea! Lecturi frumoase, rețete bune, iată o combinație irezistibilă. Bucurați-vă de toamnă!

Advertisement

19 thoughts on “De gustibus: povești și rețete savuroase – Em Sava

  1. O combinație irezistibilă! ❤ Pe mine m-a nimerit foarte bine. Nu sunt iubitoare de dulciuri, dar checul simplu chiar îmi place. Am să încerc cu siguranță și rețeta asta. ❤

    O zi și o săptămână minunată să ai! 🤗

    Liked by 1 person

  2. Mulțumesc, Ana dragă și poftă bună când îl încerci! Cred că pe undeva scrisul și bucătăria se întâlnesc, pentru că poți fi creativ și într-o zonă și în cealaltă. O cafea, o carte bună și o felie de chec, pot fi ecuația simplă pentru un minut de fericire. 🙂

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.