Ce autori români am mai citit (16)

S-ar zice că seria asta de articole crește ca prin magie… Nu e magie, doar dacă nu considerăm atracția noilor apariții de pe piața de carte românească semnate de autori autohtoni, de care unii fug ca știți voi cine, de care recunosc că fugeam și eu acum vreo cinci ani, dar pe care, azi, le cam citesc parte în parte cu cele străine. Deci, o fi magie sau n-o fi, asta rămâne să descoperiți dacă vă incumetati să alegeți dintre titlurile propuse, în funcție, bineînțeles, de propriile gusturi și preferințe.

Astăzi, vă prezint pe scurt aceste cinci cărți. Pentru detalii, știți, un simplu click și primiți ceva mai multă informație, dar nu prea multă, că puțin mister trebuie să rămână mereu.

Acest tărâmDaria Logofătu

Fără îndoială, una dintre cărțile pe care le-aș nominaliza la debutul anului. Rar am văzut scriitori debutanți care să aibă atâta îndemânare înnăscută în a țese o poveste pur și simplu captivantă, de a folosi pârghiile limbajului pentru a evidenția două lumi diferite. Un fantasy original, care se inspiră din mitologia balcanică și se petrece, cum spuneam, pe două planuri: un tărâm magic, o lume paralelă și lumea noastră contemporană, pe care o știm cu toții. Pe ambele tărâmuri se petrec evenimente majore, care dau peste cap viața locuitorilor. Ce se va petrece când lumile se îndreaptă spre coliziune? Personaje conturate fermecător va așteaptă să le descoperiți.

Detalii, AICI.

Barion, lupul singuraticDiana Boitor

Ați încerca o poveste fantasy, dar nu vă doriți ceva prea amplu, o serie voluminoasă, ci o poveste mai simplă, dar cu aventuri și elementele necesare unei lecturi plăcute? Puteți încerca această poveste, care aduce în prim plan un erou improbabil, un berserker, care este pus la diferite încercări de destin. O atmosferă reușită, o lume care amintește puțin de cea a lui Sapkowski, din Witcher, aventuri care duc cu gândul la misiunile din jocurile RPG. Bună și pentru adolescenți, și pentru adulții care caută o poveste de sine-stătătoare, în care să nu-și prindă urechile dacă nu sunt cititori experimentați de fantasy.

Am scris mai multe despre carte, AICI.

OrizuruEm Sava

Părerea mea: când spui Em Sava, spui calitate a scrisului. Am văzut această calitate mai întâi în versuri, apoi în roman, a venit vremea prozei scurte. În acest frumos volum veți găsi o colecție de povestiri care vă vor apropia de sufletul cald al autoarei și vor crea o punte între România și Canada, țara adoptivă a acesteia. Vă mai spun (pentru că eu apreciez mult și latura estetică a aspectului unei cărți) că Orizuru a câștigat locul II la secțiunea vot popular, în cadrul concursului de coperți Dreamstime.

Puteți citi mai multe despre carte, AICI.

Rusalka. Femeia din adâncuriNatașa Alina Culea

Deja știți că o citesc pe autoare de pe la începuturile aventurilor mele livrești în zona cărților autohtone. Stilul ei m-a cucerit din start, iar de-a lungul anilor a reușit să se îmbunătățească, precum vinul nobil. Acest roman îmbină realismul magic cu substratul psihologic, pe fundalul spațiului misterios deltaic, un loc al tradițiilor și al eresurilor, unde orice este posibil. Alexandru (Sașa), un scriitor aspirant debusolat se întoarce în Deltă pentru a se regăsi, iar acolo îl așteaptă o experiență redată cu mare artă.

Mai multe despre roman, AICI.

Treisprezeceantologie de proză fantastică

Apărută în cadrul colecției Biblioteca de proză contemporană de la editura Litera, cea coordonată de Doina Ruști, reunește sub semn norocos, zic eu, treisprezece autori români care și-au încercat mâna, cu mai mult sau mai puțin succes, în zona fantasticului. Dacă vă place genul și sunteți curioși, eu zic că merită să citiți volumul, mai ales că veți întâlni idei și stiluri foarte diferite de la un autor la altul. V-am făcut curioși?

Detalii, AICI.

Acestea au fost sugestiile de lectură de azi, sper să găsiți ceva pe plac, iar dacă nu, răsfoiți și articolele anterioare.

Lecturi plăcute tuturor!
10 thoughts on “Ce autori români am mai citit (16)

 1. Eu nu prea am mai citit în ultima vreme, doar două cărți din August și până acum: cartea cea nouă a lui Elif Shafak, The Island of Missing Trees, Rusalka Natașei Alina Culea, iar acum citesc antologia Siono din care face parte și povestea mea.

  Liked by 1 person

  • Oricum, alegeri foarte bune!Si cartile despre care am scris sunt citite prin vara sau inceput de septembrie. Felicitari pentru aparitia in antologie si lecturi cat mai placute. Am vazut volumele de la Siono, sunt superbe, ca intotdeauna.

   Like

  • Nici eu nu stau grozav, ultima carte mi-a luat mai mult de o saptamana sa o termin, desi este superba. Lectura e unul dintre refugiile mele insa. 🙂 Poate te tenteaza cate ceva si de pe aici, cand vei avea ceva mai mult timp pentru citit. ❤

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.