Metamorfoze

Miturile despre metamorfi, sau schimbători de formă, merg până departe, în negura timpurilor. Cele mai multe astfel de schimbări de formă se consideră că au loc între om și un animal anume, de obicei același. În funcție de mulți factori, inclusiv culturali, animalul cu pricina poate fi lup, vulpe, bursuc, sau chiar pumă, leopard etc. Anumiți metamorfi devin păsări, de regulă prădătoare, cum ar fi vulturul sau corbul. De unde au generat aceste istorisiri, e greu de zis. Poate șamanismul de odinioară, influențele animalelor-totem, cine știe. Cert e că aceste povești există de foarte mult timp, iar ele au constituit o sursă foarte apreciată de inspirație pentru mulți autori.

Foarte inspirată s-a dovedit și Andreea Sterea, editorul Crux Publishing, atunci când, alături de Oliviu Crâznic și Andrei Mazilu, gând la gând cu bucurie și, probabil, la drum de seară, s-au adunat și au adunat, în antologia de față, numită emblematic Metamorfoze, unele dintre cele mai faine povestiri scrise pe acest subiect de autori cu greutate în lumea scrisului. Ca să vedeți de ce spun asta, o să le iau la rând și o să scriu câteva cuvinte despre fiecare, cu mențiunea că numitorul comun este faptul că stau sub semnul lupului, licantropia fiind poate cea mai cunoscută formă de metamorfoză în spațiul european, începând cu legenda lui Lycaon și mergând spre eresurile medievale sau miturile scandinave și slave.

Lup-Nomad, de Algernon Blackwood. Licantropia nu este strict întâlnită în cultura europeană, ci și în cea amerindiană, unde este adeseori mult mai spiritualizată decât obișnuitele povești de groază cu vârcolaci. Exact aceste credințe sunt speculate în această povestire, care personal mi-a plăcut foarte tare. Veți fi martorii unei experiențe aș putea spune inițiatice, avute de un recepționer de hotel care s-a retras pentru pescuit în mijlocul sălbăticiei nord-americane.

sursa: flickr

Lenore Arras, de Oliviu Crâznic. M-am bucurat să regăsesc această povestire aici, una pe care am apreciat-o în volumul de proză scurtă fantastică Ceasul fantasmelor, bifat acum ceva vreme. O poveste aspră, dar și diafană, precum sunt cei doi eroi, frații Ferrin și Lenore, unul teribil de prezent în povestire, iar alta dominând prin absență. Speculând viziunea medievală asupra licantropiei văzută ca un blestem, aduce la un loc mitul, pasiunea, răzbunarea într-un amestec subtil care nu lasă cititorul indiferent.

Barrington Cowles, de Conan Doyle. De această dată, pășim în spațiul britanic victorian, nu mai puțin încărcat de mister. Un oarecare Armitage povestește întâmplările neobișnuite care se petrec în preajma unei femei de o frumusețe deosebită, întrecută doar de un magnetism atât de puternic, încât poate supune vointele cele mai oțelite. Logodnicii ei au, pe rând, o tristă soartă, culminând cu pățania lui Barrington, bunul prieten al naratorului.

Proscrisul, de Robert E. Howard. O întâmplare dătătoare de fiori petrecută în Africa de Vest, unde pe un domeniu înțesat de vizitatori, se pare că unul dintre ei este… ați ghicit, vârcolac. Poate unul dintre cei mai interesanți și complecși. De ce este el în stare, care este povestea lui? O veți descoperi cu siguranță, citind povestirea, o alta care mi-a plăcut în mod deosebit.

Stigmatul bestiei, de Rudyard Kipling. Din nou o locație exotică – nordul Indiei în vremea stăpânirii britanice. Un englez beat și neinspirat profanează efigia unui zeu local. Consecințele nu vor întârzia să apară și vor fi teribile.

Inspirație pentru PickmanH.P. Lovecraft. Boston, zona veche, care ascunde nenumărate taine încă din vremea vrăjitoarelor din Salem. Un pictor redă pe pânză apariții demonice care tulbură spiritele celor mai tari și mai cinici, așa cum se pretinde naratorul. Să fie doar viziunile unei minți tulburate sau sursa de inspirație să fie una mai… tangibilă? Rămâne de văzut, iar Lovecraft știe să strecoare elementele de așa natură încât să stârnească imaginația bogată a cititorului.

sursa: flickr

Sură, lupoaica, de George MacDonald. Un student rămâne pierdut pe o insulă scoțiană, pe o vreme câinoasă. O față îi oferă adăpost, dar ascunde un secret nimicitor.

Fiara, de Guy de Maupassant. O poveste în spiritul specific francez, cu o vânătoare îndrăcită, unde vânătorii și cel vânat se întrec în ferocitate.

Misterele din Sparktower, de Andrei Mazilu. Încă o poveste splendidă, poate chiar preferata mea din acest volum, dar cum altfel ar fi putut fi, întrucât face parte din universul Cronicilor din Voss, despre care v-am povestit mai pe larg în Anotimpul pumnalelor și Jocul necromanților. Îl are în centru pe polițistul cinic și mucalit Franco Baudelaire, și astfel am aflat și amănunte despre soarta lui. Nu o să zic mai multe, doar să vă îndemn să citiți și să-l pistonați pe autor să ne mai delecteze cu astfel de minunății.

Gabriel-Ernest, de Saki. Ce nume așezat, cuminte, nu? Așa este numit un băiat sălbatic de către mătușa lui Van Cheele, dar vai, ce-i poate pielea!

Tarnhelm, sau Cum a murit unchiul Robert, de Hugh Walpole. Naratorul rememorează momente din copilărie, de la conacul Faildyle, din Cumbria, Marea Britanie. Un loc misterios și întâmplări care nu i se vor mai șterge din minte.

Un alt bonus, pe lângă traducerea inspirată, care potențează plăcerea lecturii, constă în informațiile de după fiecare povestire, unde cititorul descoperă detalii interesante despre autor, despre noțiuni, concepte, personalități ș.a.m.d. la care face referire respectiva lucrare.

Autori clasici consacrați, doi autori români contemporani care se ridică, zic eu, la înălțimea lor, o combinație de neratat.

Citind povestirea lui Maupassant, mi-am amintit de acest roman – Stăpânul lupilor, de Alexandre Dumas, e fix din aceeași zonă, iar de Dumas se știe că e febletea mea printre clasici.

Cu speranța că veți găsi această recomandare pe gustul dumneavoastră, vă urez lecturi cât mai plăcute și interesante!

9 thoughts on “Metamorfoze

  1. Pingback: Anul 2021 în cărți | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.