
Cred că este al treilea an acesta în care primul articol legat de cărți face trimitere la lecturile anului ce tocmai s-a încheiat. Recunosc și că e unul dintre preferatele mele, de fiecare dată, fiindcă mi se pare su-per să scriu tocmai despre su-per-lativele anului în materie de lectură, bineînțeles, din punctul meu de vedere.
Dacă sunteți curioși ce am scris anul trecut…
Și acum…
Goodreads mă anunță că am citit 80 de cărți (cel puțin dintre cele listate acolo) în 26884 pagini. Mai puțin decât anul trecut, circumstanțele au fost altele, dar decent, aș zice. Eu sunt mulțumită. Țin să vă anunț că, la o primă (și sper eu corectă) numărătoare, reiese că dintre acestea, 36 au fost cărți românești. Nu mă așteptam să fie atâtea, deși an după an numărul și ponderea lor în cadrul lecturilor mele a crescut.
ianuarie – Rhythm of War – Brandon Sanderson
februarie – Furia dezlănțuită – Pierce Brown
martie – Piranesi – Susanna Clarke
aprilie – Tărâmul de cenușă – Sarah J. Maas
mai – Arcașul fără arc – antologie alcătuită de Ștefan Liiceanu
Continentul pierdut – O.G. Arion
Regatul sufletelor pierdute – Ana-Maria Negrilă
iulie – Ascensiunea stelară – Ana-Maria Negrilă
august – Clubul putregaiurilor – Jonathan Coe
septembrie – Rusalka. Femeia din adâncuri – Natașa Alina Culea
octombrie – Cele patru oglinzi ale adevărului – Ana-Maria Negrilă
noiembrie – Librăria de investigații magice – Garth Nix
decembrie – Metamorfoze – antologie alcătuită de Andreea Sterea
Pentru luna mai, am făcut o excepție: citind aceste trei cărți extraordinare, nu am putut să fac o nedreptate și să las vreuna deoparte. Așadar, în loc de 12 titluri, ca în alte dăți, acum sunt 14. După cum se poate vedea, predomină genurile fantasy, SF, proză fantastică, ficțiune istorică, realism magic. Am și două antologii, Arcașul fără arc fiind povestiri din tradiția Extremului Orient, iar Metamorfoze o colecție de povestiri fantastice scrise de unii dintre cei mai cunoscuți autori care au abordat tema metamorfilor.
Chiar dacă nu citiți de obicei genurile amintite mai sus, aceste cărți au toate șansele să vă convingă să o faceți, cu mențiunea că unele dintre ele (cărțile din ianuarie, februarie, aprilie, mai și iulie) fac parte din niște serii excepționale și, dacă vă tentează, trebuie să începeți cu începutul. Că veni vorba de serii, până la urmă am ceva oarecum asemănător cu o rezoluție, dar e mai degrabă o concluzie destul de amară: piața traducerilor de serii în România are o problemă gravă. Drept urmare, voi încerca să îmi completez seriile deja începute și lăsate în plop de editurile românești cu edițiile originale sau în limba engleză (după caz) și să încep alte serii de preferință direct în limba engleză. S-ar putea să am costuri ușor mai mari, dar măcar știi că poți să ai o serie într-un format convenabil și omogen, fără să aștepți enșpe mii de ani și să te milogești pe la edituri când vor binevoi să scoată următorul volum dintr-o serie îndrăgită.
Așadar, la capitolul traduceri mă voi axa pe romane de sine stătătoare, care sunt destule și chiar foarte bune, avem traducători excelenți, care fac o treaba demnă de toată lauda și merită apreciați, nu e deloc o muncă ușoară.
Dacă ați citit vreuna dintre cărțile menționate, vă aștept impresiile, iar dacă nu, vă invit să o faceți, cu siguranță nu veți regreta! Spor la citit, tuturor!
❤
La goodreads și/sau statistici m-ai pierdut de tot, dar felicitări și multe cărți bune să ajungă în continuare în mâinile tale!
LikeLiked by 1 person
Pana sa am contul de Goodreads si sa bifez acolo cartile citite, habar nu aveam cate carti citeam. Nu imi plac listele, carnetelele cu insemnari si citate, nu le am cu asta, iar contul Goodreads m-a ajutat foarte tare sa tin evidenta asta. 😉 Multumesc mult, la fel iti doresc, multe lecturi faine si inspiratie sa ne daruiesti si noua dintr-ale tale! ❤
LikeLiked by 1 person
Și la mine, jumătate dintre cărțile de 5 stele au fost scrise de autori români. 😉 Lecturi frumoase în continuare!
LikeLiked by 1 person
Multumesc frumos! ❤
LikeLiked by 1 person
Spor la citit şi anul ăsta! Ce listă frumoasă!
LikeLiked by 1 person
Multumesc mult, sa dea Domnul! ❤ Ma bucur ca iti place mica mea lista. ❤ ❤
LikeLiked by 1 person
Frumoasă listă. N-am numărat câte cărți citite sunt în 2021, dar sunt mai multe decât în 2020.
Abia acum mi-am făcut și eu cont pe Goodreads și chiar vreau să țin evidența.
LikeLiked by 1 person
Multumesc! E foarte util contul Goodreads in acest scop. ❤ Lecturi cat mai placute!
LikeLike
Felicitări că ești o cititoare atât de asumată! E mare lucru că ai reușit ca în fiecare lună a anului să ai câte o lectură, ba chiar mai multe într-o lună, cum a fost cazul lunii mai. Spor la citit și în anul acesta! 🙂
LikeLiked by 1 person
De fapt am avut mai multe lecturi in fiecare luna, acestea sunt favoritele din luna respectiva. Creme de la creme, ca sa zic asa. 🙂 Multumesc mult! Lectura, usor si in ritmul meu, este foarte importanta pentru mine.
LikeLiked by 1 person
Atunci e și mai impresionant! 🙂
LikeLiked by 1 person
Cunosc oameni care au citit mult mai mult… eu sunt multumita.
LikeLike
Foarte frumos articol, mulțumesc pentru recomandări! ❤ Câteva din ele se regăsesc și pe lista favoritelor mele! 🙂
LikeLiked by 1 person
Multumesc, Oli! Cu drag le recomand! ❤
LikeLike
Ai avut un an minunat, cu lecturi una și una ❤️
Sper să fie la fel și în anul acesta. Lucru care mi-l doresc și eu. Anul trecut m-am pierdut pe undeva, prin haos, am citit foarte puțin.
LikeLiked by 1 person
Si eu le-am avut pe ale mele, de aceea chiar am citit cu vreo 20 de carti mai putin, dar lectura a fost unul dintre lucrurile care m-au ajutat, in momentele mai dificile si stresante. Iti doresc lecturi frumoase si interesante, Dana! ❤
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc! ❤️
LikeLike
Frumoasa recolta! 🙂 Si la mine creste in fiecare an procentul lecturilor din autori romani. 🙂 Cred ca e pentru ca acopera ai nostri toate nisele si scriu tot mai bine. 😀
LikeLiked by 1 person
Asa este, chiar nu te contrazic. Oricine poate gasi ceva bun pe genul preferat. 🙂
LikeLiked by 1 person