Anul 2021 în cărți

Cred că este al treilea an acesta în care primul articol legat de cărți face trimitere la lecturile anului ce tocmai s-a încheiat. Recunosc și că e unul dintre preferatele mele, de fiecare dată, fiindcă mi se pare su-per să scriu tocmai despre su-per-lativele anului în materie de lectură, bineînțeles, din punctul meu de vedere.

Dacă sunteți curioși ce am scris anul trecut

Și acum…

Goodreads mă anunță că am citit 80 de cărți (cel puțin dintre cele listate acolo) în 26884 pagini. Mai puțin decât anul trecut, circumstanțele au fost altele, dar decent, aș zice. Eu sunt mulțumită. Țin să vă anunț că, la o primă (și sper eu corectă) numărătoare, reiese că dintre acestea, 36 au fost cărți românești. Nu mă așteptam să fie atâtea, deși an după an numărul și ponderea lor în cadrul lecturilor mele a crescut.

ianuarie – Rhythm of War – Brandon Sanderson

februarie – Furia dezlănțuită – Pierce Brown

martie – Piranesi – Susanna Clarke

aprilie – Tărâmul de cenușă – Sarah J. Maas

mai – Arcașul fără arc – antologie alcătuită de Ștefan Liiceanu

Continentul pierdut – O.G. Arion

Regatul sufletelor pierdute – Ana-Maria Negrilă

iunie – Ana – Em Sava

iulie – Ascensiunea stelară – Ana-Maria Negrilă

august – Clubul putregaiurilor – Jonathan Coe

septembrie – Rusalka. Femeia din adâncuri – Natașa Alina Culea

octombrie – Cele patru oglinzi ale adevărului – Ana-Maria Negrilă

noiembrie – Librăria de investigații magice – Garth Nix

decembrie – Metamorfoze – antologie alcătuită de Andreea StereaPentru luna mai, am făcut o excepție: citind aceste trei cărți extraordinare, nu am putut să fac o nedreptate și să las vreuna deoparte. Așadar, în loc de 12 titluri, ca în alte dăți, acum sunt 14. După cum se poate vedea, predomină genurile fantasy, SF, proză fantastică, ficțiune istorică, realism magic. Am și două antologii, Arcașul fără arc fiind povestiri din tradiția Extremului Orient, iar Metamorfoze o colecție de povestiri fantastice scrise de unii dintre cei mai cunoscuți autori care au abordat tema metamorfilor.

Chiar dacă nu citiți de obicei genurile amintite mai sus, aceste cărți au toate șansele să vă convingă să o faceți, cu mențiunea că unele dintre ele (cărțile din ianuarie, februarie, aprilie, mai și iulie) fac parte din niște serii excepționale și, dacă vă tentează, trebuie să începeți cu începutul. Că veni vorba de serii, până la urmă am ceva oarecum asemănător cu o rezoluție, dar e mai degrabă o concluzie destul de amară: piața traducerilor de serii în România are o problemă gravă. Drept urmare, voi încerca să îmi completez seriile deja începute și lăsate în plop de editurile românești cu edițiile originale sau în limba engleză (după caz) și să încep alte serii de preferință direct în limba engleză. S-ar putea să am costuri ușor mai mari, dar măcar știi că poți să ai o serie într-un format convenabil și omogen, fără să aștepți enșpe mii de ani și să te milogești pe la edituri când vor binevoi să scoată următorul volum dintr-o serie îndrăgită.

Așadar, la capitolul traduceri mă voi axa pe romane de sine stătătoare, care sunt destule și chiar foarte bune, avem traducători excelenți, care fac o treaba demnă de toată lauda și merită apreciați, nu e deloc o muncă ușoară.

Dacă ați citit vreuna dintre cărțile menționate, vă aștept impresiile, iar dacă nu, vă invit să o faceți, cu siguranță nu veți regreta! Spor la citit, tuturor!

19 thoughts on “Anul 2021 în cărți

  • Pana sa am contul de Goodreads si sa bifez acolo cartile citite, habar nu aveam cate carti citeam. Nu imi plac listele, carnetelele cu insemnari si citate, nu le am cu asta, iar contul Goodreads m-a ajutat foarte tare sa tin evidenta asta. 😉 Multumesc mult, la fel iti doresc, multe lecturi faine si inspiratie sa ne daruiesti si noua dintr-ale tale! ❤

   Liked by 1 person

 1. Felicitări că ești o cititoare atât de asumată! E mare lucru că ai reușit ca în fiecare lună a anului să ai câte o lectură, ba chiar mai multe într-o lună, cum a fost cazul lunii mai. Spor la citit și în anul acesta! 🙂

  Liked by 1 person

 2. Ai avut un an minunat, cu lecturi una și una ❤️
  Sper să fie la fel și în anul acesta. Lucru care mi-l doresc și eu. Anul trecut m-am pierdut pe undeva, prin haos, am citit foarte puțin.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.