
Astăzi are loc un fel de premieră aici, anume inaugurez categoria guest posts. Bineînțeles că am mai avut invitați, dintre bunii oameni care aduc preparate gustoase și ne fac poftă de mâncare, bloggerii iscusiți și autorii savuroși. Acum însă am primit câteva propuneri de guest posts clasice, așa cum fac bloggerii ca la carte și am zis: de ce nu?
Doamnelor și domnilor, Emil Călinescu!

Voiam să scriu de mult timp de ce nu îmi place poezia. Este un mix periculos atât educațional (sechele din școală), cât și personal.
Nu îmi place poezia din cauza școlii, care m-a făcut să fug de ea. Țin minte că la bac, la proba orală, aflasem că pe catedră subiectele din stânga profesorului sunt de poezie, iar cele din dreapta sunt de proză. Când ajung în sală mă duc în dreapta de tot. Mă întreabă una dintre supraveghetoare unde mă duc, la care răspunsul meu a venit prompt: Să trag un subiect.
De ce evităm poezia? De ce nu-mi doream să-mi pice așa ceva? Păi, simplu: la poezie trebuia să dai citate, trebuia să o ții minte. Evident că nu știam citate din nimic, mai ales din Eminescu.
Nu îmi place poezia pentru că este exact ce nu-mi doresc de la un text literar. Eu vreau un text alert, cu puține descrieri, cu puține trăiri. Și, dacă se poate, deloc romantic. Poezia este fix opusul.
Nu îmi place poezia contemporană, cu vers alb. O consider un mix nefericit între poezie și proză: ia ce e greșit din ambele, rezultatul fiind unul incert.
Nu îmi place poezia pentru că cel mai mare poet român din toate timpurile este Eminescu. Tot trauma din școală, evident. Toate profele mele de română (în școala generală am avut una la clasă și alte 2, pe rând, la meditație, iar în liceu am avut 3 profe în 4 ani, fără să mai fac meditații) îl idolatrizau pe Eminescu. Țin minte că ultima dintre profe mi-a spus-o clar: Călinescule, la alți poeți mai făceai gălăgie, mai comentai, mai făceai glume. Să știi că la Eminescu nu-ți permit!
Și ca să vedeți cât ghinion am avut în viață, am ajuns la facultatea de sociologie unde erau profesori care-l considerau pe Eminescu ca fiind … sociolog. Sociologie eminesciană, că nu era de ajuns idolatria față de poezia eminesciană. S-o iau razna și nu altceva!
Chiar și acum tresar când dau de Eminescu prin spectacolele teatrale. Prea multe traume școlare am trăit din cauza lui.
Mi-au plăcut, totuși, două cărți de poezie scrise de 2 persoane pe care le cunosc. Poezia cunoscuților o diger, fără să o pot considera printre lecturile mele preferate. Poate dacă aș cunoaște mai mulți poeți mi-ar plăcea mai mult.
Poate dacă în școală aș fi studiat poeziile lui Adrian Păunescu, Mircea Dinescu ori Gellu Naum aș fi iubit mai mult poezia. Dar n-am cum să iubesc poezia atât timp cât la clasă studiam Arghezi, Eminescu, Bacovia ori Alexandru Macedonski. Pe Bacovia nu prea ai cum să-l iubești atât timp cât nici măcar el nu se iubea.
Dacă poezia înseamnă muzică, da, îmi place. Ca orice om, ascult muzică, știu versuri pe de rost. Însă, pentru mine, muzica e muzică, unde oricum punctul principal de interes este linia melodică și nu versurile, iar poezia e poezie. De fapt, simplul fapt că am pus linia melodică deasupra versurilor, ca importantă zic, e un semn că nu prea valorizez poezia.
Da, sunt capabil să ascult o melodie chiar dacă nu-s de acord cu versurile ei. Pur și simplu îmi place cum sună. Așa cum filmul este întâi și întâi o experiență vizuală, la fel și muzica este întâi și întâi o experiență auditivă. Sunt multe melodii pe care le opresc după 5 secunde, înainte să aud vreun vers, pentru că instrumentalul mă zgârie pe creier. Mă rog, pe neuronul meu cel unic și blond.
Nu pot să închei fără să spun ceva esențial: eu nu vreau să conving pe nimeni. Nu pot spune „sper că v-am convins de ce nu îmi place poezia”. Nici măcar nu mă justific, nu trebuie să dau socoteală nimănui. Eu vreau să arăt altceva cu acest articol: că nu e nicio rușine să îți placă ori să NU îți placă ceva. Dându-mă pe mine exemplu, eu cred că vor ieși și alții la iveală, oameni care nu au curajul să recunoască.
Așadar, Emil Călinescu sunt eu, am 11 bloguri, scriu mult pe ele, dar îi înnebunesc și pe alții cu articole pe blogurile lor, și NU îmi place poezia. Link-urile blogurilor le găsiți pe parcursul acestui articol (nu pe toate, evident).
Mi se pare interesant punctul lui de vedere. 🙂 Nu-l cunoșteam, așa că-ți mulțumesc, Ana, că ni l-ai descoperit! ❤
11 bloguri? Waw! 🙂
LikeLiked by 1 person
Pe un blog cu multa poezie, e interesant sa avem si un punct de vedere diferit. 🙂 Emil a ales sa aiba cate un blog pentru fiecare nisa despre care scrie.
LikeLiked by 1 person
Face palm! Pe Emil cinefilul trebuia să-l fi știut de pe blogul meu. Am re-blogged câteva din articolele lui. Cea mai bună dovadă (și nu singura) că blogul meu era inutil. Nu-l citea nimeni cu adevărat!
LikeLiked by 2 people
Dacă nu l-am reținut e dovada clară doar că eu aș fi superaeriană, nu că ar fi fost ceva, orice, în neregulă cu blogul tău, Jo. E adevărat, însă, că nu am reușit să citesc tot ce ai publicat, dar și asta era tot numai pentru că eu am fost copleşită de cotidianul meu, cum suntem cu toții, nu-i așa? Work first ziceai și tu nu doar o dată. 🙂 Iar asta nu însemna deloc că eu, cel puțin, nu mă bucuram maxim pentru simplul fapt că existai, exiști. ❤
LikeLiked by 1 person
Hai ma, ca nu-i chiar asa. Pana si eu te-am citit, si cinefila nu mi-s prea tare. 😀
LikeLiked by 1 person
A, nu! Nu sunt supărată. Blogul era pentru amuzamentul meu. Chiar nu mă interesa prea tare dacă citea cineva sau nu. Doar că am primit atâtea semnale îndoliate când am anunțat că renunț la el. Practic niciodată n-a fost blogul meu mai popular. Azi am primit un nou follower. Treaba merge mai bine de când m-am retras. 😀
LikeLiked by 2 people
Sincer, eu am crezut ca e pacaleala de 1 aprilie si n-am zis nimic.
LikeLiked by 1 person
Inutil!? Cum adică inutil!? Eu, una, recunosc cu mâna pe inimă că nu am citit toaaate articolele publicate de tine, dar 90% sigur. M-am bucurat că am unde citi despre filme, că de uitat…nici vorbă. Stau îngrozitor de rău la capitolul timp liber.
🤗🤗🤗
LikeLiked by 2 people
Bună dimineața! 🙂
Nici mie nu-mi plăceau recitările de poezie iar la bac am ales proza în defavoarea poeziei, dar pe furiș, în spatele caietelor, mai ales cele de matematică care erau cele mai des terminat că lucram foarte mult, iubind matematica, mă trezea inspirația. 😉
LikeLiked by 2 people
Buna dimineata, Aurelia! Sigur, matematica si poezia nu sunt deloc incompatibile. Recitarile astea si invatatul pe de rost fac viata grea multor elevi si ii “lecuiesc” de poezie. 🙂
LikeLiked by 1 person
Mai ales să-l recit pe Bacovia…
”Pe seară, la geamuri, un nour violet și de aramă,
Pe drum, l-aceeași oră, se târâie un lanț de fier,
Și coincidențe aranjate pe-o tristă gamă…
care mi-a făcut probleme. 😀
LikeLiked by 1 person
Se cerea recitarea aceasta? E chiar o poezie faina. Recunosc ca mie mi-au placut mult muzicalitatea si sinesteziile simbolistilor, imi plac si acum, dar cred ca la scoala nu s-au ales chiar cele mai potrivite poezii de Bacovia. 🙂
LikeLiked by 1 person
Nu, asta am reținut-o eu… 🙂
Dar nu-mi plăceau poeziile lui scrise-n gri, îmi transferau o stare de emoții-n ploaie și eu eram o fire veselă. 😉
LikeLiked by 1 person
Macar omul o recunoaste fiindca la majoritatea nu place!
LikeLiked by 1 person
Se prea poate ca majoritatea sa judece poezia dintr-o perspectiva destul de restransa. 🙂 In plus, nu prea am vazut oameni care sa nu recunoasca acest fapt, ca nu le place poezia, cei mai multi sustin sus si tare acest lucru.
LikeLike
La cât nu-i plac lui Emil nici diacriticele, cred că tu i le-ai pus 😀
În rest… școala ucide și poezia, așa cum o face și cu altele. Eu mi-am descoperit de una singură marile preferințe în versuri, am mai spus-o. Iar Emil e Emil – no comment 🙂
LikeLiked by 2 people
Ai ghicit! Intr-adevar, aici e o chestiune de experienta personala, de a descoperi singur daca iti place poezia si ce fel de poezie iti place (nici mie nu imi place orice poezie, ba inca ma consider un om destul de pretentios in acest aspect). 🙂
LikeLiked by 1 person
😀😀❤
LikeLiked by 1 person
Da! Sistemul de învățământ e de vină, nu poezia. Articolul ăsta ar trebui să-l citească toți profesorii de literatură română. Poate câțiva dintre ei și-ar schimba metoda de predare a poeziei.
LikeLiked by 3 people
Am scris si eu ceva despre asta, in vreo mai multe articole, asa, io-te unul chiar aici (si mie imi place poezia, ma rog, aia de-mi place mie, ba mai si scriu cate un vers): https://adropofinspiration.wordpress.com/2021/03/17/copilul-care-nu-spunea-poezii/
LikeLiked by 2 people
Oare există vreo profesoară de română care să nu-l idolatrizeze pe Eminescu? 😀
Eu am avut un profesor care-l iubea nespus. Dar mai mult pe partea de publicistică.
LikeLiked by 1 person
Buna intrebare, Potecuta, buna intrebare… chiar daca nu e poetul meu preferat (cred ca stiti cu totii deja cine e, nu? 😀 ) pentru Glossa, Scrisoarea I si Luceafarul nu poti sa nu spui ca sunt geniale. Un mare poet, dar poate modul cum e abordat si varat pe gat elevilor nu e chiar cel mai potrivit. Valabil si pentru alti poeti, cum ar fi Bacovia, de care s-a scris pe aici.
LikeLiked by 2 people
dumnezeule, il felicit pe Emil pentru felul autentic, onest in care si-a scris gandurile!
iubesc poezia in toate formele ei, dar am o trauma cu Eminescu. l-am ucis in liceu.
multumim pentru articol!
♥️
LikeLiked by 1 person
Se pare ca profii de romana incearca ceva dar nu le prea iese, cu Eminescu. 🙂 Multumesc si eu pentru vizita si gandurile asternute.
LikeLiked by 1 person
Sunt uimit de numarul mare de comentarii. Multumesc tuturor pentru cuvintele spuse despre articolul meu. Ma bucur sincer ca articolul meu a suscitat atata interes.
Si da, mai mult decat poezia urasc diacriticile. Criticile imi plac, dar fara DIA ca prefix.
LikeLiked by 1 person
Emil, nici eu nu ma dau in vant dupa ele, dar in articole le-am inserat de mult, am si povestit pe undeva cum am inceput sa le folosesc. Asa ca le-am introdus si la tine, chit ca le urasti sau nu.
Multumesc pentru parerea impartasita cu noi, intr-o privinta suntem de acord – placerea poeziei este sabotata destul de repede chiar de cei care ar trebui sa o dezvolte, de multe ori.
LikeLiked by 1 person
Poate că nu a găsit poezia potrivită 🤷🏻♀️
LikeLiked by 1 person
Cu siguranta nu a gasit-o, dar cine stie… 🙂
LikeLiked by 1 person
Inutil!? Cum adică inutil!? Eu, una, recunosc cu mâna pe inimă că nu am citit toaaate articolele publicate de tine, dar 90% sigur. M-am bucurat că am unde citi despre filme, că de uitat…nici vorbă. Stau îngrozitor de rău la capitolul timp liber.
🤗🤗🤗
LikeLiked by 2 people
Interesant punct de vedere!
LikeLiked by 2 people
Nu? Chiar e. Trebuie sa fim deschisi, sa ascultam, ca sa deslusim unele aspecte.
LikeLiked by 1 person
Așa e!
LikeLiked by 2 people
Emilut asta peste tot se baga! 😀 Nu-neteleg cum reuseste sa va convinga pe toate sa-l gazduiti. :))
LikeLiked by 1 person
:)) Azi am si eu un articol gazduit de el. https://cinemil.ro/ana-sylvi-despre-roata-timpului-the-wheel-of-time/
Nu obisnuiesc sa gazduiesc articole, dar mai astept unul si de la Diana. Ea e “capul rautatilor”, de acolo a pornit, cumva. 🙂
LikeLiked by 1 person
Marius, ai curaj sa ma gazduiesti si tu? 😀
LikeLike