
Ok, hai să vă povestesc puțin și despre un serial care mi-a plăcut, că doar blogul meu e unul de recomandări mai degrabă decât unul unde îmi vărs nervii, deși se mai întâmplă și de-astea, sunt om, știți și voi, una-alta… Mi-a dat prilejul Emil săptămâna trecută să îmi arunc cu părerea negativă pe această temă, anume serialul The Wheel of Time, așa că m-am mai răcorit. 😀
Așadar, serialul de care vă zic acum este tot o ecranizare, adică e bazat pe o serie de cărți de succes, care au prins și aici, la noi, unde seriile rămân de obicei în plop și plopul în aer. Este vorba despre aceasta, ajunsă între timp la 12 volume traduse și la noi, mai trebuie încă unul și mă încumet să cred că va apărea curând, din moment ce Litera a făcut așa bună treabă cu restul seriei.
Dacă ați citit recomandarea mea în ceea ce privește seria, v-ați lămurit cu un lucru – autorul este, după umila mea părere, un maestru al ficțiunii istorice, ori poate doar scrie pe gustul meu, cine știe. Ecranizarea de care aminteam este un serial Netflix în patru sezoane, care, deși se abate de la firul epic din carte, fiind adaptat destul de mult, reușește să o facă într-un mod care nu știrbește linia generală a cărților și nici spiritul acestora.
Inițial, mă uitam puțin strâmb la Alexander Dreymon în rolul protagonistului Uhtred de Bebbanburg, însă actorul chiar a făcut o treabă foarte bună. Mi-l imaginam pe Uhtred mai mult ca pe Karl Urban varianta blondă cu plete – un fel de Eomer – însă una peste alta imaginea lui Uhtred din film a început să se suprapună peste cea a lui Uhtred din carte. Singură hibă aici mi s-a părut faptul că nu l-au „îmbătrânit” suficient, mai ales în sezooanele 3 și 4. În general, distribuția actorilor a fost una foarte potrivită, mai ales când mă gândesc la regele Alfred cel Mare, interpretat impecabil de David Dawson, dar și la Brida, Sihtric sau Finan. Majoritatea alegerilor au fost bune, și chiar aducerea părintelui de culoare din sezonul 4 nu a deranjat atât de tare ca în alte producții. Deși mi-am dat puțin ochii peste cap, dar de.
Decorurile, costumele – faine. Scenele de luptă – bifate și ele. Micile exagerări – au rămas la stadiul de mici.
Că au simplificat mult firul epic, că au comasat niște personaje, că au omis pe altele, le-au ucis pe unele și nu pe altele și tot așa, la ce se petrece cu ecranizările în zilele astea, nu m-a mai mirat. E drept că și cărțile sunt consistente, au o mulțime de aventuri și de personaje, multe cu nume foarte asemănătoare și era normal, pe undeva, să se lucreze la scenariu. Te pierzi în multitudinea Æthel-șilor și Ælf-șilor din zona saxonă, iar Uhtred, fiul lui Uhtred, nu s-a numit dintru început Uhtred, ci Osbert, și a fost botezat așa la moartea fratelui său mai mare, fiindcă moștenitorul Bebbanburgului trebuia să fie mereu un Uhtred. Similar, în cărți el își reneagă fiul cel mare și îl numește Uhtred pe cel de-al doilea fiu al său, numit până atunci – ia ghiciți – Osbert. Ca să nu mai zic de vărul Uhtred, fiul unchiului uzurpator, cu care se răfuiește la marea luptă pentru Bebbanburg, și care în film devine Wihtgar, pentru mai puțină confuzie.
Una peste alta, ca să nu vă zăpăcesc de cap, este o adaptare reușită, cu actori carismatici, care te fac să îi îndrăgești – sau să îi detești, și aici lucrurile sunt foarte asemănătoare cu cărțile, unde de asemenea personajele sunt create cu măiestrie.
The Last Kingdom este dovada că se poate adapta o serie de cărți fără să îi schimbi cu totul linia și povestea. Altminteri, nu înțeleg de ce să iei o poveste bună și să o strici, transformând-o în cu totul altceva, așa cum se întâmplă cu alte producții, când poți să îți creezi propria poveste și să nu mai pretinzi că ecranizezi doar așa, ca să te legi de un nume deja de succes, fiindcă asta duce la multă dezamăgire pentru fanii deja consacrați ai acelui fenomen literar.
Eu vă recomand serialul dacă vă place ficțiunea istorică, aveți parte de multe aventuri alături de eroii acțiunii, plasate în spațiul primelor regate saxone din Anglia, la sfârșitul mileniului I, când danezii erau o prezență constantă în regiune. Prin urmare, dacă v-a plăcut, de exemplu, seria Tv Vikingii și, din cine știe ce motiv, nu ați început încă să vizionați și acest serial, nu mai stați pe gânduri.
Nu mai zic cât recomand cărțile, am scris câteva cuvinte despre ele, dar sunt pur și simplu superbe.
❤
Wyrd bið ful aræd!
Destiny is all!
Mulţumesc, Ana! De curiozitate, mă voi uita puţin 🙂
LikeLiked by 1 person
Ce bine, sper sa iti placa! 🙂
LikeLiked by 1 person
Bine ca mi-ai amintit, trebuie sa ii vad si cel mai recent sezon! 😀 Si noul sezon din Vikingii, practic o restartare, e reusit. 🙂
LikeLiked by 1 person
Zici de Valhalla, cel cu Leif si Freydis? Tocmai am inceput si eu sa il urmaresc, e fain. Vizionare placuta, Marius!
LikeLiked by 1 person
Da, tare fain! 🙂 Merci! ❤
LikeLiked by 1 person
Ce de încrengături și mai zici că sînt și simplificate 🙂 O saga veritabilă!
Nu știu dac-am s-ajung la dat șanse vreodată. Dar îmi place in continuare să te citesc descriindu-le. Pasiunea, oricare-ar fi ea, e totul ❤
LikeLiked by 1 person
Cine stie, e posibil sa le incerci, chiar daca pana acum nu te-au tentat, din varii motive. Cat despre carti, dupa parerea mea este una dintre cele mai bune serii, foarte bine scrisa, nu poti sa o lasi deoparte. 🙂 Serialul e insa mai la indemana, mai ales ca stiu ca urmaresti productiile Netflix.
LikeLike
Mulțumesc mult pentru recomandare! Chiar este un serial deosebit. Ultimul sezon apărut pe Netflix încă nu l-am văzut.
LikeLiked by 2 people
Poate acum, ca ai niste zile mai libere 🙂 O sa-ti placa!
LikeLiked by 1 person
Sunt convinsă că așa va fi!
LikeLiked by 2 people
Ador serialul, sper să-mi fac curaj să mă apuc și de serie (e cam mare pentru gustul meu, dar la cât m-a prins povestea asta… )
LikeLiked by 1 person
E mare, dar stii ce repede se citeste? Ai citit tu Bridgertoanele. Bernard Cornwell scrie de rupe, efectiv. 🙂
LikeLiked by 1 person
Alea sunt 8 🤣 dar presupun că ai dreptate, iar Uthred e Uthred îi bate pe toți Bridgertonii cu degetul mic 🤣
LikeLiked by 1 person
🤣🤣🤣
LikeLiked by 1 person
Pingback: Vikings: Valhalla | adropofinspiration