
Nu am făcut niciodată un secret din faptul că sunt microbistă, ca să folosesc un termen puțin învechit, dar încă folosit. 😀 Din când în când, mai postez și aici câte un articol unde scriu despre fotbal, dar și alte sporturi care îmi plac.
De data aceasta, am ales să vă spun câte ceva despre un serial, mai exact o miniserie de pe Netflix – The English Game. Partea cea mai faină legată de această producție este faptul că ea nu se adresează neapărat fanilor fotbalului, deși, evident, cu atât mai mult îi va încânta pe aceștia, în ciuda faptului că este adaptată și romanțată poate, o să înțelegeți de ce spun asta. De fapt, știu câțiva inși care nu au nicio treabă cu fotbalul și au fost impresionați plăcut de serial.
Acțiunea este setată în epoca victoriană, prin anii ’70 ai secolului al nouăsprezecelea, când acest sport care avea să capete așa o amploare și să devină sportul-rege era abia la începuturi, fiind la bază un sport pentru aristocrați și cei bogați. Iată însă că încep să apară, pe lângă echipele universitarilor din upper class, și echipele de fotbal muncitorești. Acești oameni, care munceau din greu de dimineață până seara, găseau un confort și un sprijin sufletesc în a juca fotbal sau pur și simplu, a fi alături de echipa lor reprezentativă. Pentru cei din înalta societate era un sport de gentlemeni, practicat din plăcere, iar nu pentru bani, regulile fiind făcute chiar de ei și clare – nu se admiteau fotbaliști plătiți. Pentru a se putea lupta cu ei în FA Cup, echipele de muncitori trebuiau să îi aibă în rândurile lor pe cei mai buni. Astfel, domnul Walsh, patronul celor de la Darwen, îi aduce la el în echipa pe Fergus Suter și Jimmy Love, doi dintre cei mai talentați fotbaliști scoțieni ai momentului.
Pe de altă parte, Arthur Kinnaird este fiu de lord și de bancher, căsătorit cu frumoasa Alma și căpitan al celor de la Old Etonians. Pare că nu are nicio grijă pe lume, dar lucrurile nu stau chiar așa.
Fergus Suter și Arthur Kinnaird vor schimba împreună fața acestui sport, atât de iubit în viitor de milioane și milioane de fani din întreaga lume.
The English Game nu este numai despre fotbal, ci și despre poveștile de viață emoționante ale protagoniștilor, despre tulburările sociale ale acelor vremuri, despre diferențele de mentalitate dintre elita societății și clasa muncitoare și, desigur, despre dragoste.
Foarte bine realizat, cu un joc actoricesc bun, se vede mâna de specialist în ale epocii a creatorului său, Julian Fellowes, dar și documentarea care a stat la baza acestei producții. Bineînțeles, am dat fugă să citesc mai multe despre Fergie și Arthur.
Acum, nu vă așteptați la un documentar, este un serial de ficțiune istorică. Unele evenimente sunt prezentate de o manieră pe alocuri diferită de felul cum au stat lucrurile (amănunte legate de echipe, meciuri sau scoruri, de exemplu), însă au fost adaptate pentru înțelegerea fenomenului de către publicul larg, nu pentru istoricii și împătimiții fotbalului britanic. Dacă vă interesează să aflați cu acuratețe ce și cum, serialul poate fi o motivație de a căuta respectivele informații, care nu sunt greu de găsit, wikipedia să trăiască!
Vă recomand călduros acest serial, indiferent dacă sunteți sau nu fani ai fotbalului.
Pare tare interesant. Mă uit 😉
LikeLiked by 1 person
E tare fain. Eu zic ca o sa iti placa. ❤
LikeLiked by 1 person
Citind aceasta scurta prezentare a tematicii filmului, al originii acestui sport “rege”, gândul mi-a zburat si zburdat la “regii” acestui sport, evaluati, comercializati, vânduti si cumparati pe “arginti” de catre marile cluburi aflate în aceaste competitii sportive de echipa, atât de iubite pe plan mondial, iar în acest context, nu puteam sa nu-mi amintesc de pretul derizoriu de 30 de arginti, pentru care a fost vândut de catre Iuda, Fiul omului, Hristos, Împaratul iudeilor.
O primavara minunata, relaxanta, luminata, parfumata si binecuvântata, draga Ana !
LikeLiked by 1 person
Fotbalul a ajuns o afacere de multe milioane, adevarat. Mai degraba ma duce cu gandul la gladiatorii de pe vremuri, la scara mult mai mare. Cat despre tradare, in acest caz particular amintit de tine, sau in general, si despre pretul ei, asta e o alta discutie.
Zile frumoase si senine!
LikeLike
Ideea era ca, dintototdeauna cei mai puternici au dominat si domina pe cei slabi, evaluându-i si comercializându-i, netinând cont de Cuvântul AAAE si de Legea Divina, în fața careia toti suntem egali, indiferent de gen, rasa, cultura, pozitia sociala sau nivelul intelectual din dotare. 🙂
LikeLiked by 1 person
Decebal către popor
Viaţa asta-i bun pierdut
Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
Şi-acum ar vrea un neam călău
S-arunce jug în gâtul tău:
E rău destul că ne-am născut,
Mai vrem şi-al doilea rău?
Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moş îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănţuit.
Cei ce se luptă murmurând,
De s-ar lupta şi-n primul rând,
Ei tot atât de buni ne par
Ca orişicare laş fugar!
Murmurul, azi şi orişicând,
E plânset în zadar!
Iar a tăcea şi laşii ştiu!
Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
Să râdă! Bunii râd şi cad!
Să râdem, dar, viteaz răsad,
Să fie-un hohotit şi-un chiu
Din ceruri până-n iad!
De-ar curge sângele pârău,
Nebiruit e braţul tău
Când morţii-n faţă nu tresari!
Şi însuţi ţie-un zeu îţi pari
Când râzi de ce se tem mai rău
Duşmanii tăi cei tari.
Ei sunt romani! Şi ce mai sunt?
Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
Zamolxe, c-un întreg popor
De zei, i-am întreba: ce vor?
Şi nu le-am da nici lor pământ
Căci ei au cerul lor!
Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
E rău destul că ne-am născut:
Dar cui i-e frică de război
E liber de-a pleca napoi,
Iar cine-i vânzător vândut
Să iasă dintre noi!
Eu nu mai am nimic de spus!
Voi braţele jurând le-aţi pus
Pe scut! Puterea este-n voi
Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
Că zeii sunt departe, sus,
Duşmanii lângă noi!
LikeLiked by 1 person
Să știi că, exact din cauza aparențelor (și a descrierii netflix) l-am ocolit pîn-acum, dar m-ai înmuiat bine… După ce termin cu Fringe, dau o tură prin epoca victoriană și eu 🙂
LikeLiked by 1 person
Asa, mai ales ca e si scurt. 🙂 Chiar ca o tura.
LikeLiked by 1 person
Multumim pentru recomandare, Ana! 🙂 Mereu utile de la cineva care are gusturi atat de bune! 😀
LikeLiked by 1 person
Reciproca e valabila, Marius! 🙂
LikeLiked by 1 person