Cât de mult contează coperta – Diana Elena Gole (Guest Post)

Astăzi, un nou guest post. Invitată este Diana, pe care o puteți citi pe De-ale Dianei și Illusion‘s Street.

Cât de mult contează coperta în alegerea unei cărți?

Fie că recunoaștem, fie că nu, suntem ființe vizuale. Ce e plăcut ochiului, vorba aia, și lui Dumnezeu îi place! Ce e frumos ne atrage fie că e vorba de un chip, un peisaj, un fel de mâncare… De ce-ar fi diferit în cazul cărților?

Știu, știu, s-a împământenit traducerea mot-a-mot a expresiei „don’t judge a book by it’s cover” (nu judeca o carte după copertă), dar expresia aceasta se traduce corect prin „aparențele înșală”, e o metaforă! Bine, ea poate fi aplicată și în cazul cărților, dar să fim realiști! Să ne imaginăm că intrăm într-o librărie sau bibliotecă. Miros de carte: cald, proaspăt, aparent efemer, dar persistent. Privim în jur și vedem doar cărți. Dar pe care ne pică ochii prima și prima dată? Exact: pe cea cu o copertă cât mai atrăgătoare!

Suntem ființe care pun preț pe vizual în tot ceea ce fac. Aspectul e foarte important pentru noi indiferent de domeniu, iar când vorbim de universul livresc, majoritatea a cititorilor consideră coperta drept un factor decisiv pentru a cumpăra sau nu o carte.

Cititorii au acum la dispoziție milioane de cărți din care pot alege, astfel că atenția lor trebuie câștigată cumva. Potrivit unui articol de pe BuzzBooks, coperta este un soi de „panou publicitar” și, chiar și fără ca cititorul sau autorul să realizeze, acesta provoacă așteptări. Mai precis, dacă un cititor vede o carte cu o copertă de amator, va crede că este și prost scrisă.

Da, o copertă poate face asta! Rolul ei a evoluat atât de mult de-a lungul vremii încât acum nu mai are doar rol de protecție al paginilor, e un adevărat instrument de marketing! Mai facem un experiment? Cât de multe poze cu coperți de carte găsiți pe Instagram? În momentul în care scriu, 75.749.061 de imagini de pe această rețea de socializare au hashtagul #bookstagram, iar aproape trei milioane și jumătate au hashtagul #ilovebooks. În majoritatea fotografiilor astfel categorisite iese în evidență o copertă extrem de reușită a unei cărți, iar like-urile curg. Mulți își creează astfel și lista de lecturi: cuceriți de imaginile de pe Insta!

Vizualul ne atrage, suntem programați astfel! Aproape 50% din creierul nostru este implicat în procesarea vizuală și, deși avem cinci simțuri, 70% din toate rapoartele senzoriale sunt în ochi. Mai mult de atât, intrările vizuale generează emoții în noi. Iar dacă există ceva ce iubește creierul nostru mai mult decât imaginile, acel ceva este emoția!

Emoțiile și modul în care creierul le procesează ne fac să simțim, să reacționăm și să supraviețuim. Astfel că suntem mereu în căutarea imaginilor pentru că generează emoții, iar emoțiile creează o conexiune profundă. De fapt, imaginile pot provoca o gamă variată de sentimente, de la admirație la amuzament la tristețe și acea emoție nu trebuie să fie pozitivă pentru a crea o conexiune.

Deci, da! Poare că o copertă nu determină valoarea unei cărți! Însă ea are puterea de a ne atrage spre o carte anume fie că vorbim de poezie, proză, biografii, cărți de rețete, dezvoltare personală ș.a.m.d. Mai ales atunci când nu cunoaștem autorul, subiectul cărții, coperta punctează decisiv! Sunteți de acord?

Advertisement

18 thoughts on “Cât de mult contează coperta – Diana Elena Gole (Guest Post)

  1. Copertile cartilor, sunt asemeni vesmintelor oamenilor, iar acestea sunt facute, doar pentru a impresiona vizual, aparent, pentru a fi bine vândute. Niciodata nu judec o carte dupa coperti, nici un om dupa vesminte, functie, grade si/sau epoleti.
    O zi relaxanta si senina, binecuvântata cu bucurie, pace si Lumina, draga Ana !

    Liked by 2 people

    • Corect, dar daca poti sa faci ceva frumos, de ce sa nu? Ca le consideri produs sau arta, nota estetica e un plus din orice unghi ai vedea. A, ca suntem noi subiectivi si apreciem diferit frumosul, asta e alta chestiune.
      O zi cat mai frumoasa, Iosif! 🙂

      Liked by 2 people

  2. Fusei și eu de acord deja… asta e. Mă rog, eu am „judecat” titlul, dar, cum el e scris pe copertă, cam tot aia e 🙂 Ce nu știam – și mai bine rămâneam în neștiința mea, căci e deprimant pentru un autor – e că-s atâtea milioane 😀 Noroc că nu mai stau și pe insta, dar nici fb nu-i mai prejos 🙂

    Liked by 3 people

  3. Ambalajul e cel care se vede primul în absolut orice situaţie, fie că vorbim despre un produs alimentar, cosmetic, băuturi etc. Avem şi noi “nu haina-l face pe om” sau “brânză bună în burduf de câine” care, dacă intrăm în esenţă, tot spre asta duce.
    E foarte importantă coperta, da. Dar, din păcate, mulţi mizează cam prea mult pe asta. Şi, în unele cazuri, tot ce e frumos la o carte e… coperta. Ca la orice alt produs ales strict după considerente estetice, e posibil ca acasă să regreţi alegerea. Sau nu, nu e o reţetă universal valabilă, sigur. Dar e.

    Liked by 3 people

    • Fara indoiala ca sunt si destule carti cu coperte frumoase si un continut nesatisfacator – continutul e clar cel mai important. Dar, totusi, daca poti sa faci ceva frumos, cum ziceam mai sus, de ce nu? 🙂
      Oamenii vor aprecia continutul, acesta va ajunge sa vorbeasca despre carte, insa pana acolo, trebuie sa ajunga sa o deschida si sa o citeasca.

      Like

  4. Eu văd o carte ca un bun pe care aleg sau nu să îl cumpăr sau în care să investesc. Și sunt un om care privește întregul, nu doar o bucată. Nu pot să cred că în spatele unui ambalaj în care nu s-a investit nimic, și nu mă refer la bani neapărat, dar măcar un pic de interes, poate exista calitate. Dacă e așa, fă un ebook sau un pdf și oferă doar conținutul. Însă dacă alegi să scoți un produs în lume, muncește și scoate-i în valoare toate atuurile.
    Și pentru că știu că multă lume spune: cartea îți oferă atâtea și atâtea, am să dau un exemplu dintr-un alt domeniu.
    M-am înscris la un curs. Și din cursuri se obțin informații valoroase și de interes, din unele ca și din cărți, nu cred că mă poate contrazice cineva. Ei bine cursul și persoana care îl susținea părea ok. Mai degrabă cel care ținea cursul oferea un dram de încredere, fiind un scriitor apreciat. Am aplicat și am primit informațiile suplimentare într-un mail scris cu greșeli (typo, nu gramaticale) cu atașamente word și imagine a căror titluri (cele cu care au fost salvate) erau: la poză multe cifre – clar fusese dată jos de pe Facebook, la document era ceva de genul Curs a nșpea variantă. Crezi că am mai aplicat? Ei bine, nu! Dacă nu ai atenția la detalii, dacă nu îți dai un pic interesul pentru munca ta, de ce aș plăti eu pentru ea?
    La fel este la cărți. Dacă autorul nu crede suficient în munca lui cât să îi ofere interesul său, adică să aleagă în primul rând un titlu bun, pe urmă o copertă cât de cât ok, nu făcută pe telefon în paint cu o poză de pe net, să verifice tehnoredactarea înainte de a da ok-ul pentru bun de tipar – sau să ceară să i se arate manuscrisul înainte de a fi trimis la tipar, este dreptul lui din orice contract – dacă doar crede că munca lui s-a încheiat când a pus punct unei povești, eu de ce aș investi bani, timp și interes în rezultat?
    Deci, da! Coperta contează. E primul contact pe care îl are cititorul cu munca ta. Iar dacă nu îți pasă de asta… ce mai e de spus?
    Nu știu dacă s-a înțeles, dar pentru mine contează și coperta 😃 Spune în sine o poveste, inclusiv una din culise și una despre scriitor în sine.

    Te îmbrățișez, Ana! 🤗

    Liked by 2 people

    • Aici este si mana editurii, acel touch, acel sfat avizat pe care editorul trebuie neaparat sa il dea. Poate scriitorul nu are experienta necesara unei alegeri inspirate, dar de aceea exista profesionisti care sa dea o mana de ajutor. Pana la urma, daca nu iti tiparesti tu insuti cartea si apelezi la o editura, e si conceptul lor, mai ales tot ceea ce tine de grafica si aspect.

      Liked by 2 people

  5. Mulțumesc pentru găzduire, Ana! Și mă bucur să văd că nu sunt singura care gândește așa. Cum spunea și Mona, coperta reflectă grija autorului față de carte. Iar faptul că el nu a oferit atenție cărții sale… îmi dă de gândit.

    Liked by 2 people

    • Da, mai ales in ziua de azi, cand tehnica ne permite acces la fel si fel de chestiuni. Mie imi da de gandit faptul ca editura nu se preocupa, sau poate nu au un grafician bun. Sau simt estetic. Sau nici una, nici alta. 🙂

      Liked by 2 people

      • Exact, nici nu=ți trebuie cine știe ce programe, cu un cont gratuit pe Canva poți face ceva mult mai decent decât multe coperți de pe piața de carte…

        Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.