Ficțiune istorică românească – autori contemporani

Știu că sunt destui doritori de a citi ficțiune istorică românească, așa că am câteva propuneri pentru cei care vor să încerce scrieri apărute în anii recenți – cele mai vechi sunt deja cunoscute, presupun, marelui public.

Am procedat similar atunci când am scris despre fantasy românesc. Trebuie doar să menționez că acestor titluri li se adaugă, în permanență, noi descoperiri foarte bune, și la fel sunt convinsă că vor sta lucrurile și cu ficțiunea istorică.

Nu e un top, sunt cinci titluri de cinci stele, la care plusez cu un bonus. 🙂

Până la sfârșitul timpuluiRaluca Alina Iorga

O carte care m-a impresionat, nu numai fiindcă era roman de debut, dar și datorită documentării minuțioase și fineții scrierii. Cartea aduce în prim-plan figura lui Vlad III Basarab, prinț al Valahiei, domnitor cunoscut în istorie mai ales sub numele de Vlad Țepeș și figura care a stat la baza legendei lui Dracula. Autoarea face ce trebuia făcut – îi restituie domnitorului identitatea, destinul său omenesc, circumstanțele vieții și importanța deciziilor pe care le-a luat, îl restituie, altfel spus, pe Vlad românilor și lumii întregi.

Vă recomand să aveți răbdare să treceți de primele pagini ale cărții, o introducere romanțată și cu aer gotic dinspre contemporan înspre trecut, însă odată ajunși acolo, în trecut, veți vedea că romanul nu e cu nimic mai prejos de oricare carte de succes a genului, scrisă de autori cu ștate vechi.

Am scris despre roman, AICI.

Mâța VineriiDoina Ruști

Dacă mi-ar fi spus cineva că o să citesc cărți având acțiunea plasată în timpul domniilor fanariote și că o să-mi și placă, aș fi zis că a luat-o razna. Cu toate acestea, s-a întâmplat nu o dată, ci de două ori. Prima dată cu Manuscrisul fanariot, a doua oară cu Mâța Vinerii, o splendoare de carte care a fost de curând tradusă și publicată în engleză, cu titlul The Book of Perilous Dishes, un roman plin de culoare și de aventură, pur și simplu fermecător. E unul dintre romanele mele de suflet, iar despre el am scris cu mult drag AICI.

Cele patru oglinzi ale adevăruluiAna-Maria Negrilă

Acest roman a fost pentru mine o adevărată călătorie plină de suspans, îmbibată cu aerul Moldovei de început de secol al cincisprezecelea. O scriitură atent construită și foarte echilibrată, care face această călătorie alături de Ștefan, eroul cărții, devenit mai târziu Stefano Moro, foarte la îndemână și accesibilă cititorului contemporan, fără însă a răpi niciun strop din atmosfera vremii. O poveste medievală despre decizii, tentații și libertate, toate acestea și mai mult de atât.

Puteți citi mai multe, AICI.

1877. Portretul unei iubiri desăvârșiteMarius Albert Neguț

Coperta roz și titlul vă pot induce puțin în eroare, la fel și prima parte a romanului. Acesta nu este un historical-romance, sau cel puțin nu unul tipic. Este o carte despre dragoste și despre război, despre dragostea în vremea războiului, despre oameni de caracter împinși de valurile vremurilor în confruntări mai mari decât poate cineva să mânuiască, în afară de destin.

Mai multe despre carte, AICI

BastardulDaniel Zărnescu

Ne întoarcem în antichitate cu acest roman, mai exact spre finalul acestei ere, în vremea retragerii aureliane din Dacia. Un moment destul de puțin abordat de scriitori, însă stăpânit bine, zic eu, de autor, care s-a documentat și a recreat circumstanțele și atmosfera din acele vremuri, îmbinând personajele istorice cu cele fictionale într-un mod ingenios, lucru valabil pentru toți autorii recomandați azi și pentru autorii buni ai genului, în general. Un erou improbabil, aventuri în Dacia care urmează să fie abandonată de imperiu.

Mai multe, AICI.

Vă ziceam ceva de un bonus. Bonusul se numește Marina Costa, fiindcă nu doar despre un singur roman vreau să amintesc, ci vă recomand cam tot ce a scris ea pe filonul de ficțiune istorică. Poveștile ei merg din Europa până în America de Nord sau de Sud, ajung chiar și în Africa și în insule exotice, din perioada vikingă și până în Ottocento. Cărțile ei sunt pline de aventuri, fie că vorbim de romane, fiecare având în mijloc o eroină impetuoasă sau de proza scurtă, care are în centru fel și fel de aventurieri, corsari și oameni ai mării, în general, unii celebri, alții mai puțin cunoscuți. În orice caz, sunt cărți pe care le recomand cu mare drag, potrivite inclusiv pentru adolescenți, întrucât nu sunt excesiv de plastice în descrierea violențelor și nici nu au componente erotice. Pribegii mărilor, Farmecul mării, Soarta mercenarului și alte destine, Vieți în vâltoare, Ocrotiți de sirene – câteva dintre titlurile pe care le recomand călduros.

Iată deci câteva propuneri de lectură care sper să vă inspire!

13 thoughts on “Ficțiune istorică românească – autori contemporani

 1. Prima carte a lui Neguț pe care o citesc (mai am 50 pagini), îmi place atât de mult; iar o a carte parcursă, este cea Marinei Costa “Soarta mercenarului “, tot așa mi-a depășit așteptările și sunt mândră că am descoperit autori buni. Mulțumesc pentru recomandari.

  Liked by 2 people

  • Ma bucur ca ti-au placut cartile recomandate, Marina! E mare lucru venind de la cineva cu o cultura vasta in aceasta privinta. Eu le recomand pe toate, si ale tale nu aveau cum sa lipseasca. 🙂

   Liked by 1 person

  • Sunt carti faine, toate. E pacat ca lumea sa nu stie ca si la noi se scriu carti bune in acest gen. Unii au o parere destul de trunchiata despre literatura romana contemporana, ca se scriu doar carti dintr-un anume gen ori din altul, cand de fapt gasesti carti bune din aproape orice gen prezent si pe piata internationala. Acum, e bineinteles si o chestiune de gusturi, de preferinte, dar mi-ar placea ca oamenii sa inteleaga ca au de unde alege. 🙂

   Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.