Eurovision etc.

De obicei nu scriu despre subiecte considerate fierbinți, dar acum parcă mă îndeamnă inima să o fac. Eurovisionul a fost mereu un subiect fierbinte, stârnește întotdeauna vâlvă și controverse, indiferent de rezultate, cineva va fi nedreptățit, cineva avantajat, se vor arăta jocurile obișnuite și învârtelile politice- – ăia cu ăia și nu cu ăilalți etc. Despre asta nu o să zic multe, fiindcă are cine – vuiește presa, retelele de socializare, blogurile. Despre ce s-a petrecut cu voturile juriilor din șase țări, printre care și Romania, nu mai zic, e de râsul curcilor, ca în filmele cu proști. E halucinant de-a dreptul.Vreau să zic câte ceva despre concurs în sine, despre cum văd eu toată această treabă, în mare.

Nu cred că Eurovisionul este un concurs în care să descoperi cine știe ce hituri, din acelea pe care le pui pe repeat sau le asculți și după ani și ani. De fapt, din toate cântecele prezente de-a lungul vremii, pe marea majoritate le-am uitat de cum le-am auzit. Am încercat să fac un exercițiu legat de ce cântece mi-au rămas în minte și am ascultat ulterior, și prea multe nu-s. S-ar putea să-mi scape câte ceva acum, la cald, însă fac o încercare. Aș aminti pe Toto Cutugno cu Insieme, chiar dacă are altele mult mai bune, totuși a fost o piesă, Bandido a surorilor Salazar (Azucar Moreno), excelentă, poate cea mai bună, dar din păcate nu a câștigat; mă duce gândul la Euphoria suedezei Loreen sau la Fairytale a lui Alexander Rybak, la Lordi cu Hard Rock Hallelujah, iar dintre ai noștri super piesa Playing with Fire, cântată de Paula și Ovi, care trebuia să câștige (n-am înțeles nici până azi de ce a câștigat Germania, n-avea nici sare, nici piper piesa lor) sau Luminița Anghel cu Sistem.

Oricum, un lucru e cert: Eurovisioul nu e fabrică de hituri.

Eurovisionul este un concurs legat mai degrabă de trenduri, de tendințe, dacă vreți, atât politice cât și artistice. Se prezintă diverse stiluri și idei, e interesant de urmărit din acest punct de vedere. Ca iubitor al muzicii nu sunt foarte multe de văzut, cu unele excepții. Mai pot adăuga la cântecele de mai sus Wild Dances, a Ruslanei, sau chiar piesa lui Sertab Everyway That I Can, iar dacă mergem în trecut bifăm câștigători precum ABBA sau Celine Dion.

În fiecare an, se trezesc contestatarii concursului – că e politic, că e măsluit, că e așa și pe dincolo. De parcă s-ar aștepta să fie fabrică de hituri și alta nu, sau să fie șanse egale. Nu cred că Australia participă pentru asta, de exemplu, mă îndoiesc că are șanse prea mari să câștige. 😀

Pentru că sâmbătă seară nu aveam ceva mai bun de urmărit – în sensul în care nu juca Lazio, nici Rapid și nu era vreo cursă de Formula 1 – am zis să urmăresc și eu concursul.

Da, Eurovisionul stârnește reacții. M-am așteptat ca anul acesta să câștige Ucraina, înainte să le ascult piesa, nu pot să zic că sunt de acord cu această manieră de a vota, fiindcă eu cred că politica nu trebuie să se amestece în artă și în sport. Cu toate acestea, spre marea mea surpriză, piesa mi-a plăcut. Nu e mama pieselor, dar e bună și are acele elemente care îmi plac mie, e o chestiune de gusturi. Favorita mea a fost clar Moldova, nu din motive politice (eu și politica suntem pe căi paralele), ci fiindcă ii ascult pe zdubi de vreo douăj’ de ani și piesa asta e foarte tare. Și celelalte cu care au participat altădată au fost bune, dar asta e cea mai cea. O voi adăuga cu siguranță între piesele memorabile (din punctul meu de vedere) menționate anterior. Nu neg că are și mesaj, cu atât mai bine. Cred ca juriul, ca mai toate juriile de cultură (?) din lumea asta au un băț vârât undeva. Mă scuzați, dar nu văd cum altfel să le dai note așa mici cu așa cântec și moment artistic. Votul publicului însă, din fericire, i-a îndreptat în direcția corectă și, probabil, pe vreme de pace, ar fi câștigat. Deși juriul, meh…

M-am așteptat ca România să iasă undeva în top 10, chiar m-am mirat că nu a fost așa, mai ales privind votul publicului. Probabil mulți din diaspora i-au preferat pe băieții de peste Prut, cu o piesă și o prezență scenică superioară. Totuși, nici piesa României nu a fost rea, de această dată. Merita, zic eu, o clasare în top 10. Podiumul? Nu prea era de podium, să recunoaștem.

UK au avut ceva bun anul acesta – mai rar la ei, în ultima vreme. Spania era să dea lovitura cu un reggaeton catchy, o artistă plină de carismă și curajul de a aduce ceva comercial. Bravo lor! Uneori reproșez Eurovisionului că parcă e un concurs de premii literare pretențioase, câștigă ori ceva fără sare și piper, ceva cuminte și simbolic, bla bla, ba ceva care șochează – vezi Conchita Wurst. Whatever.

Revenind la concursul din acest weekend, n-am înțeles cum de au ajuns Suedia și Serbia așa sus. Mie piesele lor nu mi-au spus absolut nimic. E un mister, dar știți voi cum e cu gusturile – și voturile geopolitice, dar totuși. Mie mi-a plăcut, de exemplu, piesa cehilor mult mai mult.

Am stat puțin să privesc obiectiv, și cred că, și aici mă refer strict la gustul meu muzical – fără alte interferențe – dacă nu ar fi fost situația din prezent Ucraina tot ar fi meritat un loc pe podium. Cum aș fi văzut eu top 5? Cam așa:

Moldova

Ucraina

Spania

UK

Cehia (sau Cehia, UK)

Îmi plac italienii, de obicei, dar piesa lor nu mi-a inspirat nimic acum. Australianul? Parcă era Fuego cu iașmac. Mi-au plăcut în schimb aparițiile scenice ale participanților (cu mici excepții) și modul în care italienii știu să își promoveze țara și turismul. Jos pălăria! Poate voi scrie, la un moment dat, ceva și pe acest subiect, la rubrica reflecții, care uneori ar trebui numită cârcoteli, dar de. Pe lângă recomandări, mai prezint și câte ceva mai înțepător, să nu zică dragii de critici că e totul doar roz bonbon aici pe blog, artă, poezie, cărți bune, din astea. Că astea nu fac rating, știm și noi.

Acum, dincolo de nemulțumirile perpetue legate de concurs, din punct de vedere strict muzical, care au fost favoriții voștri la această ediție? Și care ar fi favoriții all-time ai concursului?

18 thoughts on “Eurovision etc.

  1. Nu am un clasament bine-definit pentru ediția aceasta dar mi-au plăcut (în ordine aleatorie) Spania, România, Moldova, UK. Și tipii ăia deghizați în lupi galbeni au fost amuzanți. Piesa Ucrainei mie nu mi-a spus multe, dar mi-a plăcut referenul. La Serbia am înțeles doar Meghan Markle la început 😆 iar piesa mi-a sunat a ceva tentativă de spălare pe creier. De Australian, nu am înțeles ce caută la Eurovision, dar asta e altă discuție. Oricum, această competiție mereu stârnește controverse… chiar mă întreb uneori de ce mai participăm! Dintre piesele memorabile, pe lângă cele menționate de tine, care îmi plac toate, aș mai adăuga și Elena Paparizou – My number one.

    Liked by 4 people

    • La mine nu e o chestiune de consecventa, nu sunt o urmaritoare asidua a spectacolului, anul acesta s-a intamplat sa imi placa un numar de piese si sa imi trezeasca interesul ceva mai mult decat de obicei. Nu ma astept la cine stie ce, dar faza cu voturile anulate de anul acesta pune totul intr-o lumina mult mai proasta – intr-un cuvant, neseriosi.

      Liked by 2 people

  2. Mda, eu ma uitam mai mult ca sa vad cum isi dau Romania si Moldova cate 12 puncte, daca nu ne mai lasa, nu mai sunt multe motive sa te uiti. 😀 Dar chiar a fost halucinanta transferarea celor 12 puncte ale noastre Ucrainei. Eu tin cu ei in general, pe bune sustin sa le dam si Campionatul Mondial de Fotbal! 😀

    Liked by 4 people

    • Eu am tendinta sa privesc obiectiv lucrurile, daca o piesa e buna, nu am nicio problema, sa castige, dar cand lucrurile se fac asa, in felul asta… Au castigat de-a lungul timpului niste piese de te doare capul. Lasa-ma cu Campionatul Mondial, ca nu mai pot de nervi cu ei. Cum sa faci Mondiale iarna, sa zapacesti toate competitiile sportive, nu numai fotbalul? Prea de tot.

      Liked by 3 people

  3. Eu comentez de dragul tău, că de uitat la EV nu mă mai uit de zeci de ani. Tot din memorie, după mine Abba e singura care a meritat și a și rămas – nu mai știu cu ce, dar parcă au avut și ei un EV, cînd eram noi mici…
    Eurovision, ca și premiul Nobel (abia acum mi-am dat seama…), e un concurs corect politic și atît, încă de pe vremea cînd sintagma asta nu era nici în fașă 🙂

    Liked by 2 people

    • Eu m-am mai uitat din cand in cand, dar asta e primul pe care-l urmaresc dupa niste ani buni. Chiar eram curioasa sa vad ce si cum, plus zdubii mei frumosi si nebuni. Daca era meci sau cursa, iti dai seama ca nici nu ma gandeam. 😀 Anul asta si-au cam dat cu tesla-n c****, daca ma-ntrebi pe mine, cu manevrele astea dubioase. 😀 Credibilitatea si asa era mica, acum s-a dus si ce mai ramasese.

      Liked by 1 person

  4. Cum am scris şi eu, de ani mulţi nu mă uit. Aflam melodia câţtigătoare, o ascultam de curiozitate, şi cam atât. Anul ăsta mi-a plăcut a noastră şi deşi eram convinsă că va câştiga cine a câştigat, cumva eram curioasă şi cum va decurge votarea. Sâmbătă noapte am ajuns acasă, de la noaptea muzeelor, exact când a început votarea şi… trist. Foarte trist. Cred că m-am lecuit de competiţia asta 😀

    Liked by 2 people

  5. Chiar.. așa cum spunea Diana, oare de ce mai participăm ? Dacă această ediție nu va aduce sfârșitul eurovisionului, înseamnă că, fie ne place circul, sau orice-altceva, dar numai muzica, ba.
    Muzica e un act, o artă, iar dacă muzica e forțată și nu cântată cu sufletul, atunci e doar o zăngăneală ieftină.
    Nu pierd vremea cu așa ceva.
    Numai bine îți doresc !

    Liked by 2 people

    • Performanta celor de la Zdob si Zdub arata clar ca este muzica adevarata, cantata cu pasiune. Nu sunt artistii de vina ca organizatorii si juratii se intrec in matrapazlacuri. Concursul insa ar trebui sanctionat cumva, dupa toate aceste abateri.

      Liked by 1 person

  6. Eu nu mă mai uit la Eurovision de multă vreme. De pe vremea când a devenit un concurs de like-uri pe principiul “dă-mi ca să-ți dau”. Iar asta a devenit (mai) evident după dezmembrarea Yugoslaviei.
    Iar dacă este să-mi aduc aminte de melodii pe care le-am ascultat cu drag și după concurs, au fost ABBA cu Waterloo, Toto Cutugno cu Insieme, Elena Paparizou cu My number one, Sakis Rouvas cu Shake it, Ruslana și, nu mai țin minte cum se numește, o piesă a Bosniei-Herțegovina (parcă Fairytale) și Luminița Anghel-Sistem.

    Liked by 2 people

    • Toata lumea stie de votirile geopolitice, de ani si ani. Sigur ca au fost si vor fi, probabil, si piese bune, dar daca mai vor sa pastreze concursul macar la limita bunului simt, situatii precum cea de acum cu juriile n-ar mai trebui sa apara. Poate chiar n-ar strica sa fie eliminate juriile de tot, sa conteze doar votul popular.

      Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.