Ghostwriter – Monica Ramirez

Trebuie să zic din capul locului că am citit această carte de Paști. Eu nu le am cu lecturile tematice – să citesc ceva de Crăciun, ceva anume în luna iubirii sau în luna femeilor sau cu ocazia… bla-bla. Români în decembrie și te miri ce. N-am nimic împotriva celor care au acest obicei, mie nu-mi iese și pace. Așa că am pus mâna pe Ghostwriter, de Monica Ramirez, o carte apărută recent, încă una în dreptul prolificei autoare.

Am încercat să număr câte cărți semnate Monica Ramirez am citit, și dacă nu mi-au ieșit greșit calculele, asta ar fi a cincisprezecea. Plus-minus una-două, știți voi, marje de eroare, la mine trebuie să fie, că am memorie de pește și nu țin evidențe și contabilități. Din moment ce am citit atâtea cărți, se poate deduce destul de ușor că îmi place cum scrie Monica Ramirez. Asta în ciuda faptului că nu abordează genurile mele favorite, pe care le cam știți, dar nici nu mă dau deoparte din a citi alte genuri, atunci când vorbim despre o lectură de calitate.

Ei bine, nu știu exact cum face, dar mă convinge de fiecare dată. Acest caz nu a fost o excepție, deja am o nouă preferată dintre cărțile ei – Ghostwriter. Mi-am frecat palmele înainte de lectură, văzând că are peste 500 de pagini. Are și o copertă foarte frumoasă, estetică, sugestivă, dar cu asta suntem deja obișnuiți de la autoare, dar și de la editură (cartea a apărut la Editura UP).

Romanul începe în forță și continuă astfel pe tot parcursul său, ceea ce e un mare plus din punctul meu de vedere. E unul dintre atuurile genului și unul dintre motivele pentru care este atât de popular thrillerul, deși un ritm cât se poate de alert găsim și la alte genuri (ficțiune istorică, de exemplu, SF sau fantasy). Aici izbește din prima aerul de confesiune imprimat de narațiunea la persoana I, care întodeauna dă senzația că autoarea apasă pe pedala de accelerație exact atuci când trebuie, ca un pilot profesionist de curse. Iei curbele împreună cu protagonista în cea mai mare viteză, gândindu-te ce te mai așteaptă în continuare. Adrenalină la nivel înalt.

Ava Nolan este o tânără trecută de treizeci de ani, căsătorită cu Jess, un economist ambițios și foarte deștept care speră să găsească niște modele menite să transforme radical performanțele economice naționale și să îmbunătățească viața tuturor claselor sociale. Ava nu nutrește astfel de ambiții, deține un mic magazin de obiecte de decor, împreună cu asociata sa, Paula, însă visul ei secret este să fie o autoare publicată de romane de succes. În acest sens, a urmat cursuri de scriere creativă și a publicat diverse lucrări de proză scurtă pe ici, pe colo, însă a scrie un roman și acesta să fie acceptat de agenții literari, nu mai zic de edituri, aceasta e altă mâncare de pește. Vorbim până la urmă de SUA, unde piața de carte are niște reguli foarte clare. Ava își lasă visurile și cele câteva idei de manuscris să lâncezească în sertar, până într-o zi, când în magazinul său intră Rachel Allen, una dintre cele mai în vogă scriitoare de romance. Din acel moment, viața ei se schimbă radical.

Îi face o mică favoare lui Rachel, iar între ele se leagă o relație de prietenie. Într-o zi, Rachel îi face o propunere de nerefuzat, care îi poate îndeplini dorința de o viață, însă nu așa cum și-a imaginat ea că va fi. Concret, Rachel vrea să publice o carte dintr-un cu totul alt gen decât cel care i-a adus consacrarea, însă tentativele anterioare s-au soldat cu eșecuri, din cauza prejudecăților de pe piață. Vrea deci să facă un experiment, să publice cartea la care lucrează de o bună bucată de vreme, însă sub numele altei persoane – nu un pseudonim, fiindcă asta ar presupune ca identitatea ei să fie oricum dată în vileag, neputând altfel participa la evenimente și turnee de promovare. Altcineva trebuie să treacă drept autoarea cărții, și cine ar putea fi mai potrivită decât entuziasta Ava, care deja o admira pe Rachel și ar putea să fie văzută drept protejata acesteia? Până la urmă, un autor de succes poate să sprijine un debutant în care crede, nu?

Ava vrea să demonstreze ce poate lumii întregi, dar în primul rând lui Jess, soțul pe care îl adoră, dar lângă care se simte în permanență nesigură și ștearsă. Inteligent, carismatic, frumos, iubește să fie pus pe un piedestal de Ava. Cum este, de fapt, Jess și ce ascund planurile lui?

sursa: flickr

Evenimentele încep să se deruleze cu repeziciune, iar Ava constată că nimic nu merge conform planurilor. Întreaga construcție este în pericol, deși romanul publicat de ea atinge cote amețitoare ale succesului, sau poate tocmai de aceea. Reichstag Noir cucerește piața și cititorii, însă reputația Avei este pe muchie de cuțit, atunci când Rachel se întoarce cu 180 de grade. Nu doar atât, nici Jess nu se lasă mai prejos. Ava se vede pusă în postura de a lua decizii teribile – se va lăsa oare călcată în picioare sau va reacționa, chiar dacă asta înseamnă să recurgă la crimă?

Personajele sunt create într-un mod foarte ingenios, rezultând construcții complexe, nuanțate, menite să capteze interesul, simpatia și antipatia cititorului de la un capăt la altul al lecturii, forțându-și limitele, dar fiind extrem de umane, cu toată gama pe care o presupune acest fapt.

Când crezi că lucrurile se așază, mai vine un element care adaugă la avalanșa de evenimente și emoții, cum ar fi jurnalul lui Rachel, care deschide poarta spre o altă poveste în poveste, una debordând de descrieri splendide, dar care dau fiori, și de secrete bine ascunse în undele lacului Champlain.

Măiestria Monicăi Ramirez atinge noi cote cu acest roman, în primul rând prin felul în care a reușit să creeze două protagoniste cu voci și stiluri foarte diferite, executând excelent ideea de ghostwriter, un laitmotiv bine reprezentat în carte. Nu e doar un thriller printre altele, ci reușește să ridice anumite întrebări cititorului, unele chiar existențiale, în același timp fiind lectura dinamică și captivantă pe care o așteaptă iubitorii genului și toți cei ce iubim acțiunea, indiferent de alte preferințe.

Nu mai zic de elementele vizuale, auditive, splendidele tablouri reprezentative pentru nordul Statelor Unite, care aici ating cote remarcabile. Din orice punct de vedere ai privi noul roman Ghostwriter, e un punct de vedere câștigător.

Un must read pentru fanii genului, o ieșire surprinzător de plăcută din zonele literare pe care le accesăm de obicei, pentru noi, ceilalți. Da, e una dintre acele cărți pe care o recomand oricui dorește să petreacă momente de calitate, citind o carte bună.

Advertisement

15 thoughts on “Ghostwriter – Monica Ramirez

    • E buna rau! Cred chiar ca ti-ar placea si tie, Monica scrie foarte cinematografic, iar Ava Nolan este un personaj foarte interesant – un om obisnuit care, pus in fata unor circumstante, descopera de ce este in stare.

      Liked by 3 people

  1. Pingback: Ce autori români am mai citit (20) | adropofinspiration

  2. Pingback: Anul 2022 în cărți | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.