
Pentru că văd că povestea asta continuă la modul nedefinit de lung, mai scriu câteva cuvinte pe acest subiect, deși știu că majoritatea oamenilor s-au înrolat în această cruciadă, cum se înrolează și în toate celelalte pe care le iscă societatea noastră periodic. Asta pentru că se confundă valoarea cu premiul. Nu întotdeauna tot ce strălucește e aur. Departe de mine să arunc cu noroi în rezultatele și munca premianților – îi felicit cu drag, dacă au făcut acest demers din motivele corecte – sete de învățătură, dorința de a ști, de a evolua, de a fi mai bun nu decât alții, ci decât ai fost chiar tu ieri. Jos pălăria!
Se ajunge însă la niște exagerări de numa-numa. De exemplu, mi-a fost dat să citesc cum că premianții persecutați de cei care vor să le taie festivitățile au fost comparați cu mari personalități ale sportului – Nadia, Hagi, nici n-am mai stat să citesc – poate urmau și alte nume, eu știu, de savanți, de eroi. Numai numele lui Isus nu s-a pomenit, că el a fost „premiat” cu o crucificare. Și o cunună de spini. În rest, ce să mai.
E foarte ușor ca intelectualii să se ralieze, să facă un front comun împotriva a ceea ce îi lovește de mulți ani, ceea ce ne lovește pe toți – ignoranța crasă. Ne-am săturat cu toții de prostia ridicată la nivel de … nici nu știu ce cuvânt să folosesc aici, că artă n-aș putea vreodată. Nu pot să asociez acești doi termeni, nici măcar ca o parodie, nu. Înțelegeți ideea, cu siguranță. E normal ca profesorii să își dorească elevi care să învețe cât mai bine, însă de câte ori este judecat superficial un elev, vă întreb? Ați văzut probabil, când erați elevi, că aceia care luau de obicei note mari erau iertați dacă nu știau lecția, ca să nu le strice media, în timp ce colegii care se luptau să ia un cinci la acea materie total nepotrivită pentru ei (nu din lene, nu din prostie, ci pur și simplu incompatibilitate, fie cu materia, fie cu stilul profesorului) erau pedepsiți și uneori umiliți în fața clasei? Sau vi s-a întâmplat să vreți să demonstrați că știți, să învățați și în loc să vi se dea nota binemeritată și ceva felicitări care să vă încurajeze pe mai departe să repetați isprava, să fiți suspectați că ați copiat? Ce reacție credeți că va avea un copil după un astfel de episod?
De aceea, insist pentru importanța examenelor de admitere la liceu, la facultăți, fără ca media generală să conteze. Important este că acel om s-a pregătit, a investit timp și efort să suplinească niște lipsuri pe care le-a avut, poate din neseriozitate, deloc străină vârstei, poate și din cauza lipsei unui sprijin real din partea profesorului sau a altora din jur și merită să fie evaluat la momentul respectiv, pe baza cunoștințelor lui de atunci, nu pe baza celor din trecut, care devin irelevante.
Multă baftă celor care dați examenul de bacalaureat zilele astea și nu uitați: în orice moment vă puteți schimba direcția, puteți adera la lumea cunoștințelor, a informației, a artelor. Nu contează ce vi s-a zis de către unii sau de către alții, nu contează că nu ați fost elevii-model atât de prețuiți. Contează ceea ce puteți voi face și vă zic, multe lucruri bune, în primul rând pentru voi.
Știu că în școală se insistă pe informația seacă, nu pe cultură, dar vă puteți cultiva și singuri sau cu ajutorul unor oameni pasionați. Spuneți că asta nu vă umple buzunarele? Nu-i nimic, va umple alte goluri și vă garantez că veți avea parte de satisfacții.
Gata, promit solemn să încerc să nu mai scriu pe acest subiect. O să dau pe snooze 30 de zile pe toată lumea care continuă să abereze, în speranța că își vor reveni până atunci. ‘I solemnly swear that I’m up to no good’. Puțină vacanță, aer curat face bine oricui.
… Mai ales că-i așa scurtă (vacanța).
Nu văd cine și de ce te-ar înjura, ai fost incredibil de delicată, iar expresia “premianți de carton” e ideală ❤ pentru că, la fel ca oriunde în societate, primează intr-adevăr categorisirea inițială, pe care ți-o cam duci pe umeri pînă termini. Iar gimnaziul sau liceul nu-ți permit, din acest pdv, un alt început. Ba pînă și intratul la facultate pe baza bacului (cît de răspîndit ar fi fenomenul în toată lumea) mi se pate, personal, o bazaconie…
LikeLiked by 1 person
Asa este, nu sunt de acord nici cu asta. Examenul e cea mai buna metoda de selectare, pe baza realitatii concrete de la acel moment.
LikeLike
Ooo, dar oare cum ar fi ca un elev care vrea să facă artă şi dă examen la Arte să nu fie dezavantajat de nota de la geografie luată la BAC? Sau unul care vrea informatică să nu fie tras în jos de subiectul principal de la română cu ceva caracterizare de mare personaj din Iona?
Ar fi. Eu încă sper.
Asta cu snooze e bestială, am râs cu poftă! 😀
LikeLiked by 1 person
Si eu sper. Vad ca deja se discuta aceste aspecte. Iar cu snooze, chiar asa procedez, si nu de ieri, de azi. 🙂 Am prieteni pe care, de altminteri, ii plac si ii respect, dar la un moment dat consider ca au luat-o usor pe aratura si le dau timp sa-si revina. I se poate intampla oricui. Si pe mine m-a luat putin valul cu acest subiect, fiindca mi s-a parut extrem de superficial abordat de ambele tabere beligerante, dar cred ca am zis, in mare, ce aveam de zis si daca o sa revin cu completari, o sa faca parte din cu totul alta discutie.
LikeLike
Avem un punct comun în toată discuția asta despre egalitarism cu orice preț, despre cum jignim sentimentele celor care nu vor/nu pot să învețe prin faptul că recunoaștem meritele celor care pot și vor să învețe: și eu consider că doar examenele pot face o selecție reală, dacă nu sunt compromise de mânărelile celor care le organizează.
Aș mai avea o sugestie destul de radicală: nimeni să nu treacă de clasa a I-a dacă nu știe să citească și să scrie !
LikeLiked by 1 person
Egalitarismul e o utopie. Nu sunt adepta egalitarismului, pentru simplul motiv ca, cel putin in societatea noastra, nu poate fi asa ceva la modul concret, lucru demonstrat din nou si din nou de-a lungul timpului. Oamenii insa au imbratisat forma si au uitat fondul, acel “virtutem” mentionat de Da Vinci. Acum totul e despre premii, diplome, medalii, nu conteaza ca unele sunt de carton poleit. Cum am spus, ii felicit pe cei care fac performanta in orice domeniu, insa ce ne propune sistemul si ne-a propus de-a lungul anilor a fost mai mult circ, painea mai de curand au introdus-o, vazand ca totusi circul nu mai e de ajuns. 😀
Sugestia nu o gasesc radicala, mi se pare ca nu e ceva exagerat sa le ceri acest lucru, aici putand fi observate si performantele invatatorilor, nu numai ale elevilor.
LikeLiked by 1 person