
Mi-a venit ideea acestui articol după ce, o vreme, m-am minunat de lucrurile care îi pot determina pe unii cititori să depuncteze o carte. Bineînțeles că și ei se pot minuna de argumentele mele, au tot dreptul. Acum mă refer la rating-uri de pe Goodreads, nu la diverse păreri, mai mult sau mai puțin argumentate, de pe rețelele de socializare. Iau în considerare acele review-uri care conțin și text, mai ales când vorbim de cele de o stea, dar nu numai.
Așadar, cineva scăzuse stele multe cărții Vreme ciudată la Tokio, de Hiromi Kawakami, pentru că autoarea nu a dezvoltat și viața profesională a protagonistei, adică să știm noi ce învârtea ea pe la birou, hotărându-se să se axeze pe viața ei personală. Ideea era tocmai aceasta – autoarea și-a dorit să concentreze acțiunea strict pe viața personală a tinerei, nedorind să transforme romanul într-un chick-lit sau cu tentă corporatistă (nu că ar fi ceva rău în asta, doar că nu era intenția ei). Așadar, în mod deliberat și-a plasat acțiunile în afara orelor de program, menționate doar ocazional.
O cititoare a dat numai trei stele cărții Jurnalul unui librar, de Shaun Bythell, care este o lucrare de nonficțiune, fiindcă autorul-narator nu i s-a părut suficient de sensibil și de amabil ca om. Nu neg că și pe mine mă poate influența un comportament extremist sau deplasat, dar aici era vorba de mici chichițe, de o oarecare aciditate a lui în relațiile cu clienții sau alte persoane, care sunt caracteristice majorității oamenilor, dacă e să fim sinceri cu noi înșine. Eu chiar am apreciat faptul că nu s-a portretizat drept Domnul Perfecțiune.
Unii cititori au dat câte o stea lui Brandon Sanderson (și multor altor autori de epic fantasy) fiindcă poveștile sunt prea complicate pentru gusturile lor.
Intrați pe orice clasic doriți și vedeți că sunt destule aprecieri de o steluță ale scrierilor lor. Majoritatea sunt de patru și cinci stele, evident, dar totuși sunt și destui oameni care nu rezonează cu anumiți scriitori sau anumite romane, altminteri recunoscute a fi trecut proba timpului.
Același lucru se aplică și celor care au rupt piața în două, din orice gen ar face parte. Nu sunt scutiți nici cei care au revoluționat genurile, care au adus ceva cu totul nou, deși recunoscuți și iubiți la scară largă.
În concluzie, dragi autori, nu mai fiți afectați când vedeți că vreun user va califică lucrarea cu o steluță sau două (am zis user, nu cititor, fiindcă nu toți cei care punctează pe platformă au și citit cărțile. Dacă eu nu termin o carte, nu o punctez, iar dacă o carte nu îmi place, de regulă nu o termin, așadar am rareori punctaje mici, însă sunt destui care se chinuie să ducă o carte la capăt, chiar dacă e tortură de-a dreptul sau care o penalizează fără că măcar să încheie lectura). Asta nu spune nimic despre valoarea cărților, ci vorbește doar despre gusturile particulare ale fiecăruia, iar un cititor avizat nu va fi influențat de aceste scoruri, fără să fi analizat în prealabil un pic ce și cum.
A aminti și a înfiera aceste lucruri, sau a-ți justifica opera nu e chiar cea mai bună și elegantă abordare. E doar o chestiune de gust și trebuie lăsată ca atare. Nici măcar caviarul și șampania nu plac tuturor, unii sunt mai fericiți cu o ciorbă de burtă și e bine și așa. Chiar ar fi plictisitor să avem cu toții aceleași preferințe, nu? Ce credeți?
Mă bucur că pui în discuție „aprecierile” de pe goodreads, care personal mă lasă cel puțin rece. Și nu mă refer deloc la munca reală pe care o faci tu, ca atare, în domeniul cărților, pe care o apreciez maxim, indiferent de gustul comun sau nu. Ci la platformă în general, în a cărei calitate nu cred. Și eu am, de exemplu, o steluță la una dintre cărți – nu mai știu la care, că nu le-am „pus” pe toate și am abandonat de mult ideea. Dar am luat-o, vorba ta, ca pe o supărare personală a te miri cui, nemulțumit probabil, ca cititorul tău cu corporațiile, că nu regăsea pe-acolo cine știe ce. Am mai înțeles, de la persoane de pe fb în a căror calitate cred, că se mai dau și stele de „răzbunare”, ceea ce mi se pare foarte plauzibil, avînd în vedere permisivitatea platformei 😀😀
LikeLiked by 2 people
Da, dar ti-ai vazut de treaba si nu te-ai apucat sa bestelesti persoana care ti-a dat o stea. Nu ca n-ar merita, dar nu cred ca unui autor ar trebui sa ii pese prea tare sau sa iasa la rampa sa critice punctajele mici, asa cum nu cred ca ar trebui sa faca mare caz nici de cele mari. Un articol e altceva, presupune un pic de munca, un pic de argumentare, in fine, niscaiva timp dedicat, nu e un click si atat. Toata lumea stie ca sunt si specimene care noteaza din razbunare, sau care nu termina cartile, sau care, efectiv, sunt pe alta traiectorie. Mie mi se pare corect sa nu punctez o carte abandonata, si mi se pare corect sa abandonez o carte care imi displace. Am niste vrafuri de carti bune care ma asteapta sa le citesc, de ce sa pierd vremea aiurea?
LikeLiked by 1 person
Dacă n-aţi râs până la ora asta, vă dau eu ocazia, că-s tută: habar n-am ce trebuie să faci să ai cont (trebuie cont, nu?) pe goodreads. Te acceptă cu CV, cu ceva răspunsuri la întrebări, cum au unele grupuri private pe FB, să dovedeşti măcar că ştii naibii să scrii corect, cu ceva, orice, sau teoretic poate avea acces absolut oricine? Atunci care e diferenţa între părerea lui x de pe FB şi părerea lui y de pe goodreads? Acolo sunt numai cei “avizaţi”? Şi ce înseamnă avizat în cazul de faţă?
Ca simplu cititor, nu m-a interesat niciodată nici tirajul, nici premiile primite, nici steluţele unei cărţi.
Să îţi dau un exemplu: nu e “Ana, era să ai o scamă”, ştii că ţi-am mai zis şi chiar e sinceritate, nu e periere: am mare încredere în gusturile tale în materie de cărţi şi îţi citesc cu drag şi interes recenziile. Dar! Dar am şi eu gusturile mele şi, dincolo de recomandarea ta, contează şi subiectul. Că oricât de mult ai lăuda o carte, dacă-mi spui că e despre un război interstelar, nu o voi citi. Pentru că ştiu că mă pierd uşor în subiectele astea şi că nu e genul meu. Asta nu face cartea slabă, proastă sau cumva. Nu e pentru mine şi atât, dar ea poate fi genială.
Pe de altă parte, şi revin la goodreads, dacă unul dă punctaj maxim şi altul minim, cum e cartea?
Referitor la reacţii, m-a îngreţoşat un text al unei autoare – al unui autor, care scria că suntem un popor de tâmpiţi şi de inculţi şi că mvai că “pe dincolo” lumea este cultivată, nu ca aici. De ce scria asta? Că nu i s-au vândut cărţile. Nu o fi tocmai ortodox, dar în mintea mea s-a descalificat. Nu înseamnă că aşa e, dar pe mine m-a îndepărtat. Deci uşurinţa asta de a ajunge la autor şi el la cititorii lui are două tăişuri şi nu întotdeauna face bine, dacă autorul nu ştie cum să gestioneze asta.
LikeLiked by 3 people
Asa este. Cat despre paragraful din urma, asta e o prostie cat casa, ceva gen “vulpea care nu ajunge la struguri zice ca sunt acri”. Piata noastra de carte nu poate fi comparata cu piata din anumite state si punct. Ca asta se reflecta intr-o oarecare masura si in nivelul cultural al natiei, e una, dar din moment ce, totusi, se cumpara carti in Romania, trebuie sa gandesti ca poate abordarea ta de marketing nu e cea mai buna, nu sa sari repede la gatul cititorilor. Sa stii ca mie mi se pare ok goodreads, mi se par ok si impresiile de lectura de pe retelele de socializare, sau articolele de gen, doar nu degeaba scriu si eu, cu o conditie: sa fie argumentate. Daca, atunci cand dai 5 stele, mai merge, sa dai o stea fara cel mai mic argument e o dovada de neseriozitate si de delasare. Vorbim de munca, de creatia cuiva si poti sa iti asumi ce nu ti-a convenit.
LikeLiked by 1 person
Unde ar mai fi farmecul dacă toți am aprecia la fel o carte?
Vorba aia, Ana: și atunci când ne place aceeași carte foarte mult, o privim din puncte diferite de vedere.
Dar să nu uităm că opinia cititorului, oricât de pertinentă ar fi ea, este una subiectivă.
Așa că, nu mă miră deloc motivele pentru care este depunctată o carte.
LikeLiked by 3 people
Clar! Iar literatura este o forma de arta, arta in general fiind de multe ori perceputa prin prisma celui care o recepteaza intr-un anume mod. Uneori chiar ca o oglinda, sau mai degraba o suprafata care reflecta neclar si in care fiecare vede poate altceva.
LikeLiked by 1 person
Dacă-mi place cartea o termin, dar nu caut locuri special amenajate să dau note. Citesc cu mare drag recenziile, iar dacă și pot citi cartea, este perfect. De cele mai multe ori, rămân cu recenzia!
LikeLiked by 1 person
Cei mai multi dintre noi ramanem cu recenziile, fiindca trebuie sa facem o selectie destul de ampla a cartilor pe care chiar ajungem sa le citim, principalul motiv fiind timpul. Recunosc ca ma tenteaza uneori foarte mult o recomandare, suficient cat sa cumpar, dar mai are de asteptat pana sa o citesc, ca mai am altele din urma. 🙂 Si tot asa.
LikeLike
Pingback: Elevul și bătrânul ospătar | adropofinspiration