
S-a încheiat o nouă campanie de Liga Națiunilor, o nouă (oare a câta) încercare de a reveni între primele echipe ale Europei. Nu numai că nu s-a întâmplat acest lucru, însă am retrogradat în liga C. Acum, ce să zic, tot răul spre bine, poate, măcar de această dată, vom reuși să avem rezultate mai bune, printre echipe teoretic mai slabe. Zic teoretic, fiindcă am avut o grupă foarte ușoară. Dacă Bosnia mai era cum mai era, celelalte două adversare ar fi trebuit să fie mai accesibile. Unde a fost marea și neplăcuta surpriză? În dubla întâlnire cu Muntenegru, pierdută la general cu un neverosimil 5-0 (3-0 și 2-0). Asta la modul: wtf?
În aceste ultime două meciuri din grupă s-au văzut ceva semne de revenire, dar asta nu e nicio garanție – până la calificările pentru Euro sunt șanse mari ca selecționatii să se moleșească din nou. Ar fi trebuit să rămână Rădoi, să ducă la capăt ce începuse foarte bine – toată ambalarea asta cu du-te vino la selecționeri, până nu mai vrea să vină nimeni, e de toată jena și mai mult încurcă decât ajută. E o mentalitate pe care o regăsim și la unele echipe din campionat – cum nu merge bine echipa, jap, pe loc, capul lui Moțoc vrem. Numai că asta nu rezolva problemele, iar la echipa națională, nici atât.
O să zică unii poate că unde mai e loc pentru bătăi de cap pentru fotbal atunci când prețurile cresc galopant, facturile o iau razna și lucrurile sunt într-o furtunoasă dezvoltare într-o direcție încă neștiută, dar care nu se întrevede a fi calmă ca o zi senină de vară? E loc însă, fiindcă fotbalul ne ajută să ne deconectăm, cel puțin asta se întâmplă în mod curent, cu meciurile de campionat și cupe. Meciurile Naționalei vin doar să adauge la durerile de cap deja existente. Dar destul despre asta.
Aparițiile noi pe piața de carte de pe la noi parcă nu mai sunt nici la fel de multe, nici la fel de tentante ca odinioară. Printre cele pe care am pus ochii pentru o eventuală viitoare achiziție se numără noul roman al lui Matteo Strukul – Dante (îmi place stilul autorului), În cercul fiarei – Promisiuni de sânge, al Cezarinei Anghilac, care promite un worldbuilding reușit și o poveste captivantă, precum și cel mai recent roman semnat de Eshkol Nevo. Altceva nu am văzut din cale afară de interesant (o spun strict din punctul meu de vedere), însă mai am pe lista de dorințe o mulțime de cărți apărute mai demult și pe care nu am reușit să le bifez, asta în afară de bine-cunoscutul și vestitul teanc de cărți (nu, nu de pe noptieră, ar fi bine, ci de pe rafturi, de prin cutii și de oriunde au reușit să se aciueze cărțile respective).
Aseară am urmărit emisiunea Ediție limitată, pe TVR2. Invitat era Eric-Emmanuel Schmitt, un autor de la care eu am citit mai ales proză scurtă, cu un stil dulce-amar. El a afirmat (și pe bună dreptate) că literatura zilelor noastre e fixată în special spre tristețe și că astfel oamenii vor deveni niște triști, ceea ce iar e adevărat. Vorbind despre simplitate, termen care a fost asociat cu stilul lui de scriere, scriitorul a menționat că simplitate nu înseamnă simplism și a făcut o scurtă precizare. Conform spuselor sale, ambele bunici au fost nevoite să abandoneze școala în jurul vârstei de 14 ani, dar erau femei foarte inteligente. Când scrie, el încearcă să o facă astfel încât bunicile sale să fi înțeles ce are de zis, dar în același timp să îi mulțumească și pe prietenii lui culți și rafinați, el însuși fiind un absolvent de filosofie la Ecole normale superieure, cu un PhD la Sorbona. Adică scrisul să fie accesibil oamenilor simpli, dar inteligenți. Sunt vreo două romane mai vechi de-ale lui (miniromane) pe care chiar vreau să le citesc.
Și acum să ajung la întrebarea care îmi vine în minte zilele astea. Pe grupurile de cărți din strainezia din care fac parte, e o practică destul de comună folosirea audiobook-urilor. Cărțile în format electronic câștigă teren din ce în ce peste tot, inclusiv la noi, dar în România am văzut mult mai rar povestindu-se această experiență, care în alte părți e ceva la ordinea zilei. Oamenii ‘ascultă’ cărți în timp ce conduc, gătesc sau fac diferite treburi. Mă gândesc dacă aș reuși să mă concentrez cum se cuvine la ambele chestiuni – audiobook-ul și treaba respectivă. Dacă se află printre dumneavoastră cititori cu această experiență, vă rog să îmi spuneți și mie cum o găsiți. Recunosc că sunt adepta cărților în format clasic, dar nu aș zice nu și altor variante, mai ales că spațiul limitat chiar impune o deschidere înspre abordări mai potrivite și altor demersuri, oboseala ochilor de a citi fonturi mici și pricăjite etc. Deocamdată, doar cu titlu informativ. 🙂
Așadar, dacă binevoiți să îmi lăsați un comentariu, aș vrea să știu ce cărți apărute recent vă tentează și, dacă aveți ceva de zis pe tema audiobook, vă aștept cu interes opinia.
O zi de miercuri cu multe reușite!
Seara, înainte de culcare, eu optez pentru audiobook-uri. Și am sentimentul că îmi citește cineva până adorm. 🙂 Iar în privința cărților, mai nou, și eu prefer să citesc pe tabletă, sau chiar pe mobil, fiindcă am constatat că îmi e mai comod așa. Și, după cum spuneai, pot mări fonturile astfel. 🙂
LikeLiked by 1 person
Pe tableta as vrea si eu, am mai citit asa si era ok. Pe telefon nu imi place deloc sa citesc, e prea mic. Deci audiobook-urile chiar functioneaza pentru efect soporific. 🙂 De retinut. Probabil merg incercate ocazional.
LikeLiked by 1 person
Problema fonturilor mici și pricăjite am rezolvat-o cu e-reader-ul. Iar e-reader-ul mai are un avantaj: este mai ușor de cărat în geantă. 🙂 Am o întrebare oarecum off topic. Numele Emanuel Terzian îți spune ceva? L-ai mai văzut / auzit pe la vreun post TV / radio? Mulțumesc.
LikeLiked by 1 person
Cochetez si eu de ceva ani cu ideea de a investi intr-un e-reader, dar nu m-am indurat inca. 🙂 O sa va cer sfatul in aceasta privinta. Cat despre cealalta chestiune, auzisem vag de acest nume, dar nu mai stiam de unde, asa ca am dat un google search si se pare ca e un jurnalist sau comentator sportiv, ceva de genul.
LikeLike
Ah, am uitat să-ți spun despre cărțile audio. Nu cred că voi apela la ele prea curând. Sunt convinsă că aș pierde mare parte din acțiune dacă aș șterge praful, de exemplu, în același timp. Altfel, aplaud orice metodă de a veni în contact cu literatura. Mai ales că, astfel, se salvează și niște copaci. 🙂
LikeLiked by 1 person
Asta ma inteb si eu, daca as reusi sa pastrez maximum de eficienta in ambele indeletniciri. 😀 La partea cu salvatul copacilor sunt de acord, pacat ca la noi nu se recicleaza nimic cum trebuie. E alt motiv pentru care ma imbie dispozitivele electronice, desi nu am de gand sa renunt la preferatele mele in format fizic. Alea de citit si recitit.
LikeLike
Audiobook nu. Ma ia somnul, sau imi aduc aminte de tot ce ar mai trebui sa fac. Nu ma pot concentra. E-books, da. Pe pc le pot mari cat ma lasa monitorul. Nu mai sunt fonturi pricajite.
LikeLiked by 1 person
Corect, eu mai ales la audiobook ma refer. Am citit si eu in format electronic, dar nu am device special si pe ecran gasesc destul de incomod procesul. Asta cu somnul e o alta problema, sigur as incepe sa motai mai ales daca e seara. 😀 Povesti de adormit adultii.
LikeLiked by 1 person
Nu vreau device special, monitorul pc-ului e mai mare decât orice device! Și nu e incomod, dai click pe pdf, se deschide, dai click pe lupă, să ajungă la mărimea dorită… și citești. Am și o bufniță care citește mobi și epub (Book Bazaar cred că se cheamă) dar îmi place mai puțin, doar când nu am încotro.
LikeLiked by 1 person
Mie imi place sa stau comod in timp ce citesc, iar pe scaun la birou dupa o vreme incep sa ma furnice toate cele. 😀
LikeLiked by 1 person
Am încercat să ascult o carte (sună interesant şi ciudat în acelaşi timp 🙂 ) dar vocea şi intonaţia m-au făcut să renunţ.
Nu cred că aş putea face altceva în timp ce aş asculta. Că pierd toată concentrarea. Pe de altă parte, cumva, nu ştiu cum, mi se pare că… nu ştiu. La teatru radiofonic ai actori pentru fiecare personaj, ai povestitorul, ai efecte sonore ba de uşi trântite, ba de ploaie, ba ceva. La astea e o singură voce şi nimic din toate astea. Citind însă, ţi se faci tu în minte.
Deci nu ştiu dacă aş putea intra în atmosferă. Voi mai încerca, nu abandonez de tot ideea, dar nu să fac şi altceva. Cu căştile-n urechi, pe canapea şi ochii-n tavan, altfel nu cred că aş înţelege mare lucru.
LikeLiked by 3 people
Sincer, cred ca asa trebuie inceput. Poate apoi ne putem antrena atentia distributiva. Experienta am inteles si eu ca e foarte mult influentata de narator. Unii fac o treaba excelenta, pe cand altii mai mult strica. 🙂
LikeLiked by 1 person
Îmi dai idei… (iar!). De articol, nu de ascultat cărți la căști. Eu, care sînt așa deschisă la toate, în general, și iau noul în brațe și arunc vechiul fără să mă uit după el, am niște chestii fixe, la care spun PAS. Printre care, evident, audiobook-ul.
Poate-o să mai dezvolt, e tentant. Dar nu pot trăi fără sacru, oricît de profan s-ar dovedi uneori. Cartea tipărită, ca atare, e sfîntă. Netul, cu rețelele lui și informațiile false sau atît de greu de cernut, e profan pînă-n ultimul pixel. Mie, sincer, nici teatrul radiofonic nu-mi place, deși mi-a umplut copilăria. Teatru e scenă, pe care o vezi, cartea e pagină, pe care o dai, gadgeturile sînt ca să te distrezi sau să cauți ceva. Gen 😀
LikeLiked by 2 people
Eu imbratisez si sacrul, si profanul, dar inteleg ce vrei sa spui. Ador cartea tiparita. Totusi, sunt curioasa daca m-as putea ajusta in acest sens, sa iau in calcul si alte variante. Netul, pentru un autodidact ca mine, par example, cu toate informatiile false sau extrem de putin credibile care circula, s-a dovedit o resursa de studiu nepretuita. Aduce multe lcururi valoroase la un click distanta. Intr-adevar, iti trebuie o baza pentru a discerne si, chiar si asa, esti pasibil de a percepe mesaje eronate, ceea ce insa se intampla des si cu cei care culeg informatia doar din texte.
Altminteri, sunt pentru conservarea clasicului, chiar daca, in paralel, se dezvolta si alte maniere de comunicare mai eficiente. Ca tot ai zis de teatru la microfon, da, un bun exemplu de arta devenita accesibila si zecilor, sutelor de mii de oameni care nu aveau posibilitatea sa mearga la spectacole, dar detineau un radio.
LikeLiked by 1 person
Na, mă rog, că mi-am mai dezvoltat ideea intre timp, mă gîndesc că la căști merg, cînd n-ai chef de vreun metal, o sonată, o uvertură, un cor, gen 😉 Adică, cu alte cuvinte, e treabă de simțuri – muzica e cu auzul, cititul e cu văzul 😀
LikeLiked by 1 person
Da, s-au cam pierdut pasi aiurea, prin schimbarea selectionerilor. Radoi aproape ajunsese unde a ajuns de abia acum Iordanescu. Sa speram ca ramanem la nivelul asta de joc al Nationalei. 🙂
LikeLiked by 1 person
Dupa parerea mea, Radoi are ceva in plus fata de actualul seletioner: e un bun motivator. La o echipa aflata in faza de reconstructie, cum e a noastra in momentul de fata, e esential acest aspect. Totul depinde mult de forta psihica si moralul lor, de a forma o echipa cu adevarat.
LikeLiked by 1 person
Da, si nu pierdea oameni in timpul procesului de constructie. 😦 Pacat ca nu il mai cheama pe Maxim, desi poate nu e rau ca intinereste echipa. Eu si pe Bicvalvi l-as fi dorit mult mai mult la Nationala, mai ales ca de fiecare data cand a jucat, a dat gol.
LikeLiked by 1 person