
Vă voi face o mărturisire, da, așa, abrupt, ce să mai introduceri, ce să mai…
Când am deschis prima dată cartea Acest tărâm, de Daria Logofătu, primul volum al seriei Hotare, așteptările mele nu erau deloc mari. Debut, tinerețe, știți voi. Mă așteptam la alt fantasy din seria wannabe nu-știu-cine. Oh boy, cât m-am înșelat! Și ce fain a fost să rămân cu gura căscată citind. Da, recunosc, am fost impresionată. De stil, de poveste, de vocea auctorială atât de puternică și originală la un debutant. Am scris despre carte atunci, am încercat să păstrez o rezervă totuși, având în vedere că era doar primul volum.
Acum, după lectura celui de-al doilea volum, Tărâmul celălalt, îmi permit, cred, să-mi strig entuziasmul în cele patru zări. Cartea asta e, pur și simplu, splendidă. Nici nu știi ce te cucerește mai întâi: povestea universurilor care se ciocnesc (așa-numitele Tărâmuri), stilul de scriere, energic, natural, curat, fermecător, sau poate personajele create în mod complex, cum nu te-ai aștepta în niște romane de relativ mică întindere, prin comparație cu alte serii. Să fie inspirația din folclorul (est) european, să fie modularea limbajului după tărâmul de proveniență, modul firesc în care curge acțiunea, aerul proaspăt cu care duce mai departe narațiunea, chiar și în zonele apocaliptice?
Vă spun sincer, nu știu și nu stau să le iau la disecat. Împreună, execută un ansablu de notă maximă.
Cele două lumi au intrat în coliziune. Dezastrul cel mai mare este de partea Tărâmului, acolo unde rohmanii și creaturile lor își duceau existența pașnică, întreruptă anterior de războiul dintre zatogi și razatogi, precum și de uneltirile rohmanei decăzute, Grompa. Ei bine, în acest volum avem ocazia să o descoperim în spatele sinistrei Grompa pe Navadaraia, fiica cea mică a Știmei Apei, care nu este pur și simiplu o antagonistă oarecare, ci un personaj complex, cu o motivație mult peste cea obișnuită în cazul maleficilor de rând, anume puterea. Deși nu îi displace ideea de putere, cu totul altceva o mână în luptă pe Navadaraia: dorința de libertate, de cunoaștere.
Vă întrebați cum de o dorință atât de nobilă poate cauza atâtea dezechilibre? Rohmanii trăiau într-o lume cu reguli foarte bine stabilite, unde fiecare avea misiunea și rolul său, de la care nu concepeau să se abată. Navadaraia exact asta face – se abate. Faptul că nu cunoaște cu exactitate ce pune în mișcare nu o interesează. Transgresiunea sa se aseamănă poate cu altele, celebre, cea a lui Lucifer sau cea a cuplului primordial, însă mai există numeroase alte elemente care aduc un plus poveștii Navadaraiei și o fac atât de interesantă.
Hotarul, lumea misterioasă care mărginește toate celelalte lumi, și prin care se poate călători, îi are și pe cei doi frați, Verhtù și Rhodù, pur și simplu magistral redați ca două făpturi periculoase, despre care se știe destul de puțin și care, cu siguranță, vor avea de jucat încă destul în marea piesă de teatru a universurilor, pe care au pus-o în scenă imaginația autoarei și talentul ei ieșit din comun.
Un alt aspect fascinant este contactul civilizațiilor – personajele parcă aparținând mai mult unei lumi mitologice din tărâm se întâlnesc cu oamenii zilelor noastre, pământenii, să le zicem. Fiecare dintre eroii pe care i-am îndrăgit în primul volum ne ajunge și mai aproape de inimă, fiecare personaj, inclusiv cele antagonice, are o poveste, o motivație cu care poți să empatizezi, mai puțin, deocamdată, cei doi stranii stăpâni ai Hotarului, frații amintiți mai sus.
Un pericol nebănuit amenință lumea deja aflată într-un stadiu incert, căci, dincolo de dezastrul de moment, cine știe care pot fi urmările unei ruperi a ordinii universale, ale impactului a două lumi?
Vom afla cu siguranță în volumul următor, pe care îl aștept cu nerăbdare.
Recomand până atunci călduros cele două volume deja apărute, de care m-am îndrăgostit. Elemente de SF, de fantasy, mitologie, aventură. Dragoste, prietenie, năzuințe de tot felul, umanitate în diversele ei aspecte controversate. Totul conturat de o pană înzestrată de mama natură a scriitorilor cu puterea de a reda povestea de o manieră care o face cât se poate de posibilă, ficțiune speculativă de clasă, cu finețe și farmec.
Entuziasmul tău mă bucură peste măsură. Pe mine mă entuziasmează alt gen de lectură, dar cunosc sentimentul. Cititul este metoda perfectă de evadare.
LikeLiked by 2 people
Eu sunt genul eclectic, care e entuziasmat nu atat de genuri, cat de carti bune. Bineinteles ca am genuri favorite, unde este mai probabil sa gasesc ceva cu care sa rezonez mai mult, sau care sa imi faca o placere mai mare. Totusi, nu exclud posibilitatea sa imi starneasca entuziasmul carti extrem de diverse, ca gen, tematica, stil. Chiar te rog sa imi recomanzi un titlu sau doua dintre cele care sunt genul tau favorit. 🙂
LikeLiked by 1 person
Cred că ți-am mai spus… Robert Galbraith, pseudonimul lui J.K. Rowling. Tocmai am terminat de citit al șaselea roman din seria Cormoran Strike și încă plutesc. 🙂
LikeLiked by 1 person
Stiu de aceasta serie de la colegele de la Delicatese, care au recomandat-o calduros si sunt convinsa ca mi-ar placea, fiind totusi carte politista, un gen pe care il citesc cu drag, din cand in cand.
LikeLike
Fix de entuziasmul tău voiam și eu să zic, că este molipsitor, dar s-a trezit Jo mai dimineață…
Până la a o cunoaște și în scris, după ce am cunoscut-o personal și la propria-mi corectură și m-a cucerit, apreciez în primul rînd la Daria numele. Numele, frate, căci am o mare problemă cu alea care nu se pot citi din domeniul SF 😀 Să nu mai zic de titluri de cărți în sine cu aceeași „calitate”. Te uiți ca mîța-n calendar la un nume și nu știi de unde să-l apuci, cînd el ar trebui să-ți vină firesc în cursul citirii… Și în acest sens acea Navadaraia mi se pare maximă ❤❤
LikeLiked by 1 person
Da, Navadaraia chiar e maxima! Cred, sincer, ca aceste carti ti-ar placea, asa, situate intre lumi cum sunt. Imbina foarte armonios elementele.
LikeLike
Se vede şi se simte entuziasmul tău. Şi cum eşti pasionată de genul ăsta, sunt convinsă că dacă spui că-i foarte bună, aşa şi e.
LikeLiked by 1 person
Stii cum e cu gusturile, in orice parere, in orice recomandare e un grad mare de subiectivism. dar da, imi place si nu ma sfiesc sa recunosc! ❤
LikeLike
O pun pe wishlist. Să vedem cum fac rost de încă o viață ca să pot citi totul :)))
Mulțumesc pentru recomandare, Ana!
O seară frumoasă! 😊❤️
LikeLiked by 1 person
Cu drag! Eu sper sa fie o lectura incantatoare si pentru tine. Asa este, sunt atatea carti bune si timp destul de putin. Avantajul acestor volume este ca se citesc repede. Weekend frumos!
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc, Ana! ❤️
Weekend frumos și ție! 🤗
LikeLiked by 1 person
Aceasta succinta dar superba prezentare,
îmi aminteste de povestile nemuritoare.
De vremurile când copil nevinovat eram,
si în povesti, legende, basme ma scaldam… 🙂
Un weekend magic, luminat, în toate binecuvântat, draga Ana!
LikeLiked by 1 person
Da, se inspira din vechile povesti si mituri, in zona Taramului. Weekend frumos si tie, Iosif! 🙂
LikeLike
Frumoasa prezentare! 🙂 O noua descoperire interesanta! 🙂
LikeLiked by 1 person
E tare faina, Marius! Ti-o recomand calduros. Se si citeste rapid.
LikeLiked by 1 person
Pingback: Retrospectiva 2022 | adropofinspiration
Pingback: Ce autori români am mai citit (23) | adropofinspiration