Presă sub nivelul mării

Edvard Munch – Țipătul

 

Ce anume a dus la un titlu atât de contondent? Departe de mine să arunc cu știți voi ce în toată presa, fie ea și cea online. Nu o dată am găsit articole de înaltă valoare, ca informație și construcție, dar iată că se întâmplă și reversul, iar uneori este dincolo de niște greșeli gramaticale sau erori de logică, pe care nu mă grăbesc să le înfierez, ci doar trec peste, cu o ușoară ridicare din umeri. M-am obișnuit până și cu titlurile de tip click-bait, neașteptând prea mult de la textele promise.

Ce s-a întâmplat, pe scurt? A apărut în feed-ul meu de pe febe un articol scos de o publicație online, cu titlul aproximativ de ‘profesoară acuzată că întârzie la ore’. Inițial, mi-a atras atenția situația în sine, pe care am găsit-o cel puțin amuzantă: cine oare acuză o profesoară că întârzie la oră? Elevii? Că noi când eram elevi eram foarte mulțumiți când se întâmpla asta, ba și dacă nu veneau deloc, cu atât mai bine era. Și mi-am zis: io’te dom’le ce elevi conștiincioși ăștia din ziua de azi, băbăiatule!

Intrând, totuși, să aflu mai multe, văd cu oroare cum deasupra textului tronau o poză cu școala respectivă și una cu profesoara vizată de acuzație, cu nume și prenume, în cazul doamnei. Aparent, nu e nimic demonstrat, doar o acuzație venită din neant de la niște, chipurile, părinți, ceea ce nu i-a împiedicat pe ziariștii de carton să îi publice doamnei fotografia și numele, ceea ce, iarăși chipurile, pretind ei că ar avea deptul să facă, cu tot GDPR-ul. Citind comentariile, reiese că aproape toți cei care au comentat erau oripilați de această așa-zisă acuzație, elevi și foști elevi ai doamnei profesoare, părinții lor, care infirmau cu tărie aceste nefondate acuze, cum că ar întârzia câte 10-15 minute la ore.

Acum, vă întreb și pe dumneavoastră: vi se pare normal că o publicație să posteze poza și numele cuiva, acuzat, atenție, de niște anonimi cum că , na, întârzie 10 minute, în acest caz? Nimic demonstrat, nimic clar. Ești un cetățean care merge și el la serviciu și se vede, pe nepusă masă, la ziar, ca să zic așa. E normal? E legal? E etic? E de bun simț? E de tot rahatul?

Apoi, presupunând că doamna profesoară ar fi întârziat vreodată cu 10 sau 15 minute, oare detractorii săi (atenție, nu o cunosc, n-am auzit de ea înainte) nu au întârziat chiar niciodată la serviciu? Adică, dragilor, la noi trenurile ajung la fix, mijloacele de transport în comun nu întârzie nicio milisecundă, traficul se desfășoară ca uns, ce mama ei de treabă, japonezii-s amatori pe lângă noi. Majoritatea angajaților sunt pe baricade dinaintea începerii programului, oriunde te duci, la ora fixă se deschide ușa/ghișeul/ ce naiba o mai fi pe acolo și toată lumea funționează la parametri maximi. Suficiente date cât să dai ‘la ziar’ o doamnă profesoară, apreciată, din ce am reușit să citesc pe acolo, de vasta majoritate a publicului comentator drept un cadru didactic de calitate.

Într-o țară în care unii, nu puțini, freacă merdeneaua pe la muncă, în timp ce alții se spetesc (de multe ori în cadrul aceleiași firme/instituții), ipocrizia merge până într-acolo încât afișăm o profesoară care cică ar întârzia la ore, fapt nedovedit în vreun fel, la ziar.

O, tempora! Exclam de multe ori fraza nemuritoare a lui Cicero, de această dată însă cu accentul pe O, mores!

Advertisement

20 thoughts on “Presă sub nivelul mării

 1. E de-a dreptul stupid, mai ales în contextul în care zilele trecute am citit despre un profesor agresor sexual dovedit, al cărui chip era blurat… Nu că țineam neapărat să-l văd, Doamne ferește, dar ăștia chiar merită să stea la „panou” și e bine să fie știuți de toată lumea pe unde-au trecut sau vor mai trece, că de închisoare pare-se că nici pomeneală…
  P. S. N-am urmărit cazul respectiv. Doar ce mi-a trecut prin fața ochilor. Pe ăsta nici nu l-aș fi deschis, dar te înțeleg perfect, iar majoritatea mass-media e de… hai să zic cacao, ca Potecuță. Deși merită ceva mai dur.

  Liked by 4 people

  • Deci ce spuneam, cata ipocrizie… un agresor sexual dovedit are chipul blurat, iar pe doamna acuzata de, atentie, niste anonimi ca… ar intarzia 10 minute la ore (!) (ei de ce nu si-au dat poza sau macar numele la ziar?), o expui asa. Urat.

   Liked by 4 people

   • M-am uitat puțin pe net și eu… Dincolo de stupizenia comentată deja a știrii, aici pare cu totul alt substrat, școala asta 30 fiind supusă, văd, multor scandaluri, cel puțin din 2016 încoa. Nu aprofundez mizeria asta nicicum, însă ce văd eu aici, după scurta documentare, e mai degrabă o răfuială între cadre decît o pîră de părinți. Așa s-ar justifica și lipsa unor nume sau date mai exacte și, mai ales, legarea de un așa mizilic. Posibil și ca doamna să fie victimă întîmplătoare sau colaterală… Posibil orice. Sigur e doar că, fix cum ai spus și tu, nici un copil nu s-ar plînge de așa ceva. Și că prin ISJ Constanța și cancelaria școlii respective sînt destule treburi pe cale de implozie. Mă întorc la ale mele, gata, că am destule 🙂

    Liked by 2 people

 2. Eu lăsasem un comentariu, dar văd că a dispărut. Nu știu de ce…

  Ziceam că mi se pare îngrozitor și nu cred nicidecum că nu au încălcat GDPR-ul sau altă lege pentru protecția identității și doamna profesor ar trebui să aibă curaj și să îi dea în judecată. Sunt avocați care i-ar lua cazul, cu achitarea onorariului la final, după câștigarea în instanță.

  Turma e turmă și e de ajuns un părinte mai catolic decât Papa și la fel de limitat ca jurnalistul care a compus acel material să instige la violență sau alte nebunii și se vor găsi mult prea mulți care îl vor urma. Of…

  Te îmbrățișez, să ai o zi minunată și cum am zis, dar, na acum mă repet, mă duc să iau o gură de cafea să mă calmez 😃🤗

  Liked by 1 person

  • Asa cred si eu, sau poate cineva are interese sa o inlature pe doamna respectiva, poate deranjeaza pe cineva chiar din scoala. Supozitii toate, bineinteles, dar nu poti sa tratezi asa un om, mai ales pe baza unei asemenea acuzatii. Cafea placuta! 🙂

   Liked by 1 person

 3. Taman am citit pe yahoo news că niște glumeți au anunțat că Jerry Lee Lewis ar fi murit. Toată tevatura a pornit tot de la un pont anonim. Se întâmplă și pe alte meleaguri. Și da, goana după senzație a dat naștere unei noi generații de ”jurnaliști”. Vai de capul nostru!

  Liked by 1 person

 4. Ăsta nu e articol de presă, nu există informaţie, nu există subiect. Este o răzbunare sau o intenţie de defăimare. Şi, în cazul ăsta, nu are absolut niciun sens să mai încercăm să înţelegem ceva. Dacă e moral? Ei, draci. Dar aşa cum în unele spitale, dacă dai bani, asistenta îţi schimbă perfuzia, dacă nu, nu, da, se poate ca şi într-o fiţuică din asta să apară un articol din ăsta pentru că fiul “cuiva” a luat o notă proastă la materia aia sau că cineva n-o suportă pe femeia aia. Sau să fie pur şi simplu inventat totul, de la cap la coadă.
  Altfel, despre reacţiile părinţilor cum că toată lumea întârzie (presupunând că discutăm pe caz concret), zău, Ana, unii părinţi sunt zei, sunt perfecţiunile care-au dat definiţia perfecţiunii. Profesorii-s cârpuţele lor, ce contează ce fac ei, nu “se egzistă” comparaţie… 😉

  Liked by 2 people

 5. Personal consider ca, absolut toti postacii, raspândacii, purtatorii de cuvânt, jurnalisti si/sau persoane private, de stiri false (fake) de pe toate retelele sociale, în special de pe cele tiparite sau televizate, profesionale, ar trebui penalizati în functie de gravitatea si daunele fizice, morale sau spirituale, pe care le provoaca terilor prin informatiile false sau reale, care nu respecta drepturile personale, individuale, inalienabile ale fiecarui om la intimitate.
  Un weekend frumos si luminos, draga Ana!

  Liked by 1 person

 6. P.S. „Nimeni nu va fi supus la interferențe arbitrare în viața privată, familia, casa sau corespondența sa, nici la atacuri la adresa onoarei și reputației sale. Orice persoană are dreptul la protecția legii împotriva unor astfel de ingerințe sau atacuri. »

  Liked by 1 person

 7. Condivido il tuo pensiero. E’ più facile accusare che lodare, magari la signora in questione è un’insegnante modello, che ha problemi per raggiungere la scuola, o forse quel giorno ha avuto un contrattempo. Quel che fa più specie è che è bastato solo un piccolo ritardo per porla sulla gogna mediatica. 😒

  Liked by 1 person

 8. In anii petrecuți la catedră am auzit multe “răzbunări” de acest fel, dar și eu am pățit una, care a fost de tot râsul, mai ales că cea care ar fi trebuit să aplaneze “nimicul” chiar directoarea școlii. Un părinte oarecare, mă vede la un magazin, aflat cam la 5 minute de școală și dă fuga la directoare și mă reclamă că îmi fac cumpărăturile în timpul orelor. Aveam “fereastră”. Directoarea îl sfătuie să mă reclame direct la inspectorat. Ceea ce a și făcut. Nu a fost greu de dovedit de ce eram unde eram și nu unde n-avem de ce să fiu. Respectivul era convins că de la ora “x” până la ora “y” am oră cu fie-sa, iar eu mă plimb. Dar asta a fost apă de ploaie pe lângă următoarea.
  Reală, prezentată la tv și presă.
  La un inspectorat școlar județean se depune o reclamație, completă cu acte medicale, poze, declarații de martori.
  Obiectul reclamației: o învățătoare “l-a bătut de l-a omorât” pe amărâtul de elev.
  Numai că, lucrurile au stat total diferit. In catalogul clasei, elevul figura absent, iar colegii elevului au fost martori credibili.
  Ce s-a întâmplat?! Elevul a pierdut vremea pe undeva și s-a bătut cu alți copii. Ca să nu fie pedepsit de părinți a dat vina pe învățătoare.
  De departe, a fost cazul cel mai “urât” pe care mass-media l-a ridicat la nivel de știre de interes național! (în anii când am lucrat!)

  Liked by 1 person

  • Foarte urat, n-am ce zice altceva. Unii sunt chititi sa faca reclamatii, sunt procesomani, cred ca ai nimerit un specimen dintr-asta. Cat despre cazul copilului chipurile batut de invatatoare, din pacate a picat la mijloc intr-o situatie dificila – parintii l-au crezut pe baiat, cum orice parinte ar face, desi normal ar fi fost sa mearga direct la scoala sa ii ceara socoteala acesteia, iar astfel sa descopere ei insisi adevarul.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.