Recomandați, vă rog!

 

Dragă mea Potecuța a scris un articol foarte mișto AICI. Asta ca să știți de unde m-a lovit să scriu despre asta, deși am mai amintit subiectul pe aici, prin reflecțiile mele. De ce părerile negative sunt privite ca un act de eroism, iar cele pozitive ca pe ceva musai fals, că de, nu poți să gândești de bine despre ceva sau cineva, așa ceva nu e de conceput.

Da, suntem în era marketingului, a advertorialelor, dar nu cumva toate acestea au făcut să se sufoce societatea de cinism, până într-atât încât să luăm orice vorba bună drept o minciună, eventual și una cu ceva interese oneroase în spate? Adică de ce ai vorbi de bine despre una sau alta, dacă nu-ți iese nimic?

Trebuie musai să scormonim după ceva de care să ne legăm, altfel nici că se poate.

V-am mai povestit cum, la un moment dat, am intrat într-un grup patronat de o bloggeriță de carte. Nu una faimoasă. Cum am avut ideea nemăsurat de îndrăzneață de a promova acolo o serie SF citită recent, la momentul respectiv, scrisă de, vai, un autor român, imediat au început insinuările din partea distinsei doamne, că unele recomandări sunt, chipurile, dubioase, reclamă mascată și alte alea, țintind, presupun, spre mine. Adicătelea cum de am îndrăznit eu, așa, fără niciun interes, să recomand o serie SF scrisă de un autor român? E inadmisibil, e ceva pentru care ar trebui să-mi fie rușine. Fără să fiu rudă sau prieten, fără să primesc bani de la autor, vacanțe în Bora Bora sau măcar o cutie cu bomboane. Dacă îl recomandăm pe Stephen King, sau măcar pe Dan Brown, ca să nu mai zic de vreun Dostoievski, era de înțeles.

M-am scârbit pe loc și am ieșit, recunoscând că, deși nu-mi pasă ce cred alții în general, experiența mi-a lăsat un gust amar. Amar, fiindcă vorbim de oameni care sunt, vezi Doamne, cititori, ba mai mult, bloggeri, și de carte, pe deasupra. Oameni care ar trebui să promoveze lectura, inclusiv pe autorii români, care nu sunt într-atât de mediatizați.

Îmi spunea un domn, un blogger, într-un comentariu la postarea mea despre Ce autori români am mai citit (22), de pe febe, cum că autorii trebuie să se promoveze și singuri, cade în sarcina lor parțial. De acord, într-o anumită măsură, e esențial că un autor să se implice cât mai activ în propria promovare, dacă doar va sta cu mâna-n sân, nu se poate aștepta să dea buzna cititorii, mai ales în România, dar nu numai. Autopromovarea asta are însă niște limite. De exemplu, e musai să fii prezent la activitățile pe care le organizează editura pentru acest scop, să încerci să participi la cât mai multe evenimente, dar nici nu poți să te autoinviti peste tot și nici să-ți pui cartea pe tarabă. Poți semnala apariția cărții pe rețelele de socializare, dar nu poți să începi să te proclami ceea ce n-a văzut încă Parisul (nu că n-am întâlnit cazuri). Nu poți să afirmi despre tine că ești cel mai bun scriitor de nu știu ce gen’, chiar dacă altcineva a zis-o inițial. Nu fără să provoci cel puțin câteva zâmbete și sprâncene ridicate.

V-am mai spus, eu nu am colaborări pe blog, nici cu edituri, nici cu autori, nici cu librării. Mi s-a întâmplat, nu o dată, ca oameni care m-au citit și cărora le-a plăcut abordarea mea să-mi propună să citesc o carte semnată de ei și să îmi dau cu părerea, onest. Dacă lectura în sine mă tenta, am acceptat cu condiția de a scrie despre carte dacă și numai dacă mi-a plăcut. În caz contrar, neplacându-mi cartea nu o duc la capăt, neducând-o la capăt nu o pot comenta, nicicum recomanda. M-am oferit inclusiv să restitui cartea, în acest caz. Trebuie spus că nimeni nu a primit propunerea mea de a restitui cartea, ci mai degrabă, dacă nu e pe gustul meu, să o dau mai departe cuiva care să se bucure de ea, ceea ce am și încercat să fac. Se întâmplă rar să nu îmi placă, fiindcă nu accept decât ceea ce cred că ar fi pe gustul meu, iar cei care au dorit o părere de-a mea (să n-aud de de-ale mele 😀 ), au văzut cam în ce zonă se află preferințele mele.

În condițiile în care sunt atâtea cărți cu care pot să mă delectez, găsesc foarte păguboasă atitudinea de a insista să citesc ceva care nu e pe placul meu, numai ca să îi găsesc nod în papură și să fac o recenzie negativă, aclamată apoi de toți ipocriții pământului ca fiind sinceră. Nu e ca și cum în România asta sunt prea mulți cititori și trebuie să înfierăm drastic ce nu găsim că se ridică la standardele noastre de lectură, ba mai mult, cred că trebuie să recomandăm cât mai mult ceea ce ne-a impresionat plăcut. Să știe și alții, să se bucure și ei, dacă rezonează cu cele auzite de la mine, de la alții. Și eu, la rândul meu, m-am inspirat de multe ori din recomandări de lectură și le mulțumesc mult celor care își fac timp să recomande cărți.

Tocmai de aceea vă invit să faceți recomandări de carte, indiferent dacă vorbim despre autori români, chinezi sau islandezi. Oricând, oriunde puteți. Nu sunt niciodată prea multe. Să captați în câteva cuvinte ce v-a transmis o carte care v-a plăcut și să transmiteți mai departe. Pe rețele, la cafea, în parc, la serviciu, pe tren, oriunde aveți ocazia. Dacă sunteți bloggeri, cu atât mai mult apelez la dumneavoastră să o faceți. Nu trebuie să fii blogger de carte ca să promovezi lectura. Eu nu mă consider blogger de carte, doar se întâmplă să fie una dintre pasiunile mele. Și nu în ultimul rând, autorii. Trebuie spus că sunt un număr de autori, atât români, cât și străini, pe care îi urmăresc pe rețelele de socializare și care vin mereu cu propuneri interesante de lectură, dintre cele citite și apreciate de ei. Nu o dată am dat curs acestor recomandări și m-am bucurat de rezultat. Mi-aș dori ca din ce în ce mai mulți autori români să se implice în promovarea lecturii, a ceea ce consideră ei o lectură pe cinste.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat citirii acestor gânduri și vă doresc o săptămână minunată!

Advertisement

15 thoughts on “Recomandați, vă rog!

 1. Îţi mulţumesc tare mult, Ana!
  Da, la recomandări e şi mai sensibilă problema, că aici te bănuiesc mai uşor de interese. La o părere legată de un articol oarecare sau o poezie, eşti doar fals. Nu ştiu unde şi când s-a produs fisura asta-n logica adepţilor “sincerităţii” cu orice preţ, e foarte posibil să fie, cum ai spus, de la nebunia reclamelor care ne-au invadat. Dar mi se pare că s-a cam atins limita absurdului şi devine tot mai trist…

  Liked by 4 people

  • Parerea mea e ca unii oameni nu mai cred in pasiune, in placerea de a face ceva, de a impartasi acel ceva, pentru a aduce poate cateva momente bune si catre altii, cateva sugestii, un vers, o muzica buna, o carte buna. Totul trebuie sa fie despre competitie prost inteleasa, despre ce face rating, despre cine stie ce exagerari. Sa stii ca e trist. N-are importanta, mergem mai departe, asa cum stim. ❤ ❤

   Liked by 4 people

 2. Un articol foarte bine scris, Ana! ❤️
  Eu recomand mereu cărțile care mi s-au lipit de suflet, chiar dacă de multe ori mă lovesc de reacții nu tocmai plăcute, mai ales când vine vorba de cărțile autorilor români contemporani.
  In curând voi deschide seria recomandărilor și la mine pe blog 😊.
  O săptămână frumoasă! ❤️🌹

  Liked by 2 people

  • Ma bucur si astept cu interes articolele! Evident, nu avem cu totii aceleasi gusturi, dar fara doar si poate putem gasi, printre atatia cititori, pe unii care sa fie atrasi de ceea ce propunem fiecare. Spor!

   Liked by 2 people

 3. Eu nu mai comentez despre ce-i prin virtual, că mă obosește subiectul și am și înclinații native spre partea goală a paharului, spre deosebire de tine și de draga noastră (că nu e numai a ta 😉) Potecuț ❤. Ca să închei aici, că la Potecuț am uitat, cred, știu doar atît: că, dacă vreau să îți spun ceva anume, ție sau ei, vă spun sau scriu pe telefon și-mi e de ajuns. E tot ce-mi doresc și nu-mi trebuie virtual pentru asta. Chiar dacă prin virtual v-am cunoscut 🙂
  Vă pup pe amîndouă…, virtual, pînă una-alta :)))

  Liked by 2 people

  • Sigur, si eu am cunoscut multi oameni deosebiti in asa-zisul virtual, pe multi i-am cunoscut apoi fata in fata si e foarte bine ca avem aceasta posibilitate. Multi pupici si de la mine, pentru amandoua! 🙂 Virtuali, dar reali! Nu falsi! 😀

   Liked by 1 person

 4. Suntem mulți de toate felurile! Niciodată nu vom cădea unanim de acord asupra unor probleme oricât de minore ar fi. Decât puțini sau foarte puțini.
  O carte bună e bună și atât. Nu contează dacă autorul este român sau orice altă nație.
  Am citit cărți bune și mai puțin bune, scrise de autori din lumea largă. Prin urmare, eu citesc ceea ce recomanzi tu! Dar, draga mea, am o mare “reclamație” împotriva recenziilor tale🤫🫣! De unde, Doamne, iartă-mă, să le iau!? Atât! Te îmbrățișez! 🤗♥️

  Liked by 1 person

  • Presupun ca te referi la cele romanesti, celelalte se gasesc cu siguranta pe piata de limba engleza. Unele carti romanesti recomandate de mine se gasesc si in varianta ebook. Sa speram ca vor fi cat mai multe, ca sa ajunga mai usor la cititorii romani din toata lumea.
   Multumesc tare mult pentru sprijin! E frumos sa stii ca vorbele tale ajung unde trebuie si cum trebuie. Mii de multumiri! ❤

   Liked by 1 person

   • Mi-am făcut o listă cu cărțile recomandate de tine și am încercat să le cumpăr de pe Amazon. Din păcate doar două din ce am vrut le-am găsit. Acum aștept să văd dacă vin sau nu. Eu sunt de modă veche🤫, prefer cartea carte! Seara mă așez în pat și citesc, apoi pun un semn de carte și o bag sub pernă!
    O zi bună să ai!

    Liked by 1 person

   • Inteleg foarte bine, si eu tot cu cartea carte sunt, desi am mai citit si in format electronic, cand nu am avut de ales. Sper sa vina curand cartile si sa ai lecturi cat mai placute! ❤

    Like

 5. Excelent articol, foarte bine punctat și de bun simț. Rezonez pe deplin cu acest punct de vedere, și eu prefer să fac recomandari, și nu anti-recomandări. Nu în sensul că o să spun că mi-a plăcut o carte dacă nu mi-a plăcut, nu mă sfiesc să scot în evidență și ceea ce nu mi-a plăcut la o carte, dar pe care am apreciat-o per total, dar nu voi insista să citesc o carte care nu îmi place cap-coadă doar ca să o desființez ”cu sinceritate”.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.