Joicot? Bere și compot

art by George Henry Boughton

 

În mod normal joia recomand cărți. Recomandarea de carte va veni mâine, mai am un pic de citit la ea – nu că am de gând să vă povestesc finalul. 😛

Totuși, simt că trebuie să scriu și azi câteva cuvinte, întrucât după vreo două zile cu vânt și ploaie, acestea s-au oprit și lumea își prezintă iar cele mai frumoase culori de toamnă. Chiar mă gândeam, admirând de dimineață splendoarea frunzelor tremurând în arbori, cât mi-ar plăcea să fiu un pictor impresionist și să surprind toată această atmosferă. Bine, acum avem și varianta fotografiei, deși trebuie un aparat profesionist să captezi imaginea dorită. Și o mână experimentată, cu siguranță.

Altminteri, săptămână plină de fotbal, a început controversatul campionat mondial din Qatar. Nu sunt o fană a acestor găselnițe, de a organiza competiția în sezonul rece, motiv pentru care nu am agreat din start ideea. E ciudat să se oprească toate celelalte competiții, sau să își aranjeze de această manieră programul, încât să nu intervină suprapuneri cu  una dintre cele mai mari competiții sportive din lume, ca audiență și interes. Am înțeles că unii boicotează în fel și chip, inclusiv neurmărind acest campionat, din varii motive. Eu sunt un om practic însă și știu că fix de asta nu mai se învârte Pământul, că nu mă uit eu la campionat. Cum spuneam, nu agreez tendința asta follow the money, care a început de ceva vreme – în unii ani, de exemplu, supercupa Italiei s-a jucat în China sau în diverse țări arabe – sau noile curse din Formula 1. Asta nu înseamnă că mă opresc din a urmări competițiile, nu i-aș sabota deloc pe ei, în schimb m-aș sabota pe mine și unele dintre lucrurile care îmi plac.

În fine, trecem peste, politica oricum nu este pentru mine și nici eu pentru politică. Îmi amintesc că am văzut și cititori care doreau să boicoteze anumite edituri mai mari de pe la noi, fiindcă scoseseră nu știu ce carte sau ziseseră nu știu ce. După ce că e piața de carte la noi cum e, exact asta era soluția. Eu am declarat în repetate rânduri că nu mai am de gând să încep serii noi traduse în română, fiindcă sunt traduse extrem de greu și, de cele mai multe ori, abandonate. Pur și simplu. Asta nu e boicot, e pur și simplu dorința mea de cititor, să pot citi cu oarece cursivitate o serie deja terminată în engleză, de exemplu. Oricum nu fac binge reading, dar nici să stau trei ani sau cinci sau zece ca o editură să termine de tradus o serie. Dacă vreodată. Cel mai recent exemplu este ultimul volum din seria Saxon, de Bernard Cornwell, cunoscută la noi drept Ultimul regatThe Last Kingdom, după care s-a făcut și o ecranizare de succes. Această carte, numită War Lord, a fost publicată acum doi ani în Marea Britanie. Editura română a făcut o treabă excelentă traducând primele 12 volume într-un ritm mulțumitor, ediții care au ieșit foarte bine și la un preț rezonabil. Dar de ce să faci ceva bine până la capăt, când se poate să-ți dai cu tesla-n… știți ce. Păi se poate? Haideți deci să nu traducem și acest ultim volum, și nici să nu-l avem în planul editorial, așa cum reiese din mesajul primit de mine ca răspuns la întrebarea: dar când apare? Adică, pe scurt, nu se știe. E un mister, dacă și când apare. În acest caz, cu destulă părere de rău, va trebui să îl cumpăr în engleză. Drept urmare, voi avea în bibliotecă o frumoasă serie de 12 cărți în limba română, și volumul 13 în engleză. Nu e primul caz, nici nu vreau să îmi vărs tot oful. Doar un exemplu.

Asta nu înseamnă că nu voi continua să citesc traduceri românești care nu sunt serii. Hai să boicotez editurile pentru acest motiv. Nu, pur și simplu nu voi mai cumpăra serii traduse, începute și neterminate. De marketing nu mai zic, e lipsă, de cele mai multe ori. V-am spus ce am pățit cu trilogia Winternight, de Katherine Arden, cum apăruse volumul doi și habar nu aveam. Așa și acum cu The Bands of Mourning, volumul al treilea din Wax&Wayne, de Brandon Sanderson. Auzisem că e în lucru, dar se pare că deja a ieșit pe piață. Nimeni, nimic. La propriu.

O veste bună vine însă de la RAO, care anunță din timp că va apărea foarte curând un nou volum din Roata TimpuluiFurtuna se apropie. Intrăm deja în zona celor scrise de Sanderson după plecarea din această lume a lui Robert Jordan, respectând însemnările lăsate de acesta. Se poate face precomandă deja, pentru cei interesați. Eu vă recomand călduros romanul, dacă ați ajuns cu lectura până aici. Nu am niciun fel de colaborare sau înțelegere cu RAO, pur și simplu semnalez când mai avem și ceva bun de zis, nu numai nemulțumiri. Cele bune să se-adune, cele rele să se spele.

Am vrut să scriu două vorbe și m-am trezit scriind cinșpe mii. Să vedem ce surprize ne mai rezervă și ziua fotbalistică de azi, după cele din zilele trecute.

O zi excelentă!

Advertisement

9 thoughts on “Joicot? Bere și compot

 1. Doamne, am ajuns să mă bucur la normalitate, asta nu-i bine. Adică la normalitatea din textul tău.
  Asta cu boicotarea a devenit o chestie atât de uzată, că din păcate a umbrit acţiuni pe bune. Mi se pare că ascunde vulnerabilitate, în anumite părţi, şi nu înţeleg de ce.
  Adică eu am boicotat Samsung că n-am cumpărat cel mai nou model al lor?. Ete na, nu l-am luat că n-am 8000 de lei şi punct. Şi tot aşa. Sau pur şi simplu nu-mi place, că-i prea mare şi e ciudat să-l ţin în mână. Dar nu, noi suntem pui de Xene, ne războim cu orice, orice nu putem sau nu vrem sau nu avem chef, înseamnă că boicotăm, că noi suntem cineva. . Penibil.
  Şi, cum ai spus, cine pierde în treaba asta cu editurile? Sau e şi asta o scuză: “bă, io nu m-ai citesc că boicotez editurile că merită că este toate hoţi şi m-ă inervează”? Mda…
  La campionat nu mă uit, că eu cu fotbalul… na, mă uitam dacă jucam noi, că măcar aveam motive să-mi crească tensiunea. Dar vreau să mă uit pe HBo la “Bărbaţi care au vândut Cupa Mondială”. Pare interesant. Ştii ceva de el? E documentar.

  Liked by 1 person

  • Nu, pe acesta nu l-am vazut, dar acum ca l-ai mentionat o sa il caut. In schimb, iti recomand un serial de comedie foarte simpatic care este, in parte, si cu si despre fotbal. Se numeste Ted Lasso si o sa scriu si despre el, la un moment dat. ❤
   Exemplul tau e foarte potrivit. Si eu ii sabotez pe Lamborghini de ani de zile. 😀
   Te pup, o zi excelenta!

   Like

 2. Uitai să zic ceva…? Da, așa pare 😆
  Profit să zic, de cîte ori am ocazia, de proasta organizare, ca să zic frumos, a editurilor care lasă serii neterminate. Oare la mijloc să fie numai banul…? Să fi considerat că n-au avut cîștigul scontat, de nu le termină? Nu m-aș mira, că traducători din engleză nu se pune problema că n-ar găsi.

  Liked by 1 person

  • Cu siguranta e vorba de profit, fapt pe care il si inteleg, pana la urma o editura e o afacere. Totusi, cand serii care s-au epuizat aproape si se stie ca au avut succes nu beneficiaza de publicarea ultimului volum, nu stii ce sa zici. Chiar si presupunand ca au mers mai slab decat te asteptai (cu marketingul lor, nici nu ma mira), ai scos 12 carti sau sapte sau opt si te impotmolesti cand mai ai unul sau doua. Aici nu prea se mai aplica nici macar teoria profitului. Daca ai un minimum de respect fata de cititori, termini seria, daca tot ai ajuns cu ea asa departe.

   Like

 3. Te rog foarte mult să nu-mi aduci aminte de cea mai urâtă chestie pe care am văzut-o vreodată. Adică am căutat cartea asta – vol 13…o fi predestinat numărul 😀 – până mi-au sărit ochii din cap. Peste tot același răspuns. ”Nu știm, n-avem, nu cunoaștem, poate într-o zi cu soare și azi plouă”
  Iar faza cu boicotul…. noi cel puțin n-avem nicio emoție de ceva vreme, așa că nu se stresează nimeni. Nu c-ar fi contat telespectatorii români prea mult.

  Liked by 1 person

  • Eu urmaresc campionatele mondiale si europene, indiferent daca joaca sau nu romanii. 😀 Sunt multi romani care urmaresc, iubitori ai sportului.
   Cat despre War Lord, asta e, e pe lista de cumparaturi in engleza. 🙂 Totusi, e lipsit de sens ce se intampla.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.