De 2 decembrie, așa…

sursa: public domain

Încă o zi națională, cu paradă, discursuri și ceva circ. Zic cu părere de rău, am observat că a devenit un obicei să facem din 1 Decembrie un alt motiv de exagerare. An de an, se remarcă cele două atitudini extreme: prima, ce minunată e România și ce minunați sunt românii, a doua – ce nașpa e România și ce nașpa sunt românii. Chesiunea diasporei întoarsă pe toate părțile, între care mai vedem un clip românesc, mai auzim un șlagăr de mult uitat, sau un cântec patriotic. Bineînțeles, nu sunt uitate fasolea cu ciolan, sarmalele, cum să nu, și nici țuica fiartă. Nu ești român dacă nu deguști asemenea specialități. Nu unul adevărat, în orice caz.

E ziua în care auzim cele mai multe plângeri și laude, în avalanșă, toate având că obiect românii și România. Mă întreb dacă așa fac și alții, de 4th of July, de exemplu, sau de Cinco de Mayo (pentru lămuriri suplimentare, a se citi primul comentariu). Se bălăcăresc sau se laudă obsesiv, lăcrimează și apoi pupat piața Independenței.

Printre toate acestea, vedem și oamenii normali. Cei care se felicită, care petrec, în țară sau în străinătate. Cei care se bucură de această zi, de semnificația ei de mult uitată, se pare. Unirea. Că altminteri cam degeaba zicem că suntem români și celebrăm unirea, dacă suntem dezbinați din orișice motiv, oricât de banal.

Tare fain cântecelul asta, cântat de Zdob și Zdub cu frații Advahov, merita un loc mai bun la Eurovision, merita să câștige. Ai noștri de pe partea astalaltă a Prutului fac numai melodii plângărețe în ultima vreme, parcă-s loviți de căpială, așa că să ne distrăm cu băieții ăștia talentați, care cântă de vreo douășcinci de ani, și cântă bine.

La mulți ani și azi, și mâine, și tot anul, frați români de pretutindeni!

 

Advertisement

25 thoughts on “De 2 decembrie, așa…

 1. Emilia protestează citindu-ți una dintre afirmații 😛 – cu restul suntem de acord, și eu, și ea…

  Ziua Națională a Mexicului este Ziua Independenței, 16 septembrie.
  https://nationaltoday.com/mexican-independence-day/

  5 mai este aniversarea altei bătălii ulterioare, mai sărbătorită în diaspora decât la ei în țară…
  https://www.britannica.com/story/is-cinco-de-mayo-mexicos-independence-day

  Probabil e cam ca la noi, cu Unirea Mică și Unirea Mare… două sărbători naționale…

  Liked by 1 person

  • Multumesc pentru precizari, eu am tot auzit de Cinco de Mayo si de aceea am scris despre ea. 😀 Am vrut sa aleg doua chestii renumite, asa aminteam de 2 Giugno. 🙂 Ideea in sine e cea de sarbatoare, una la care sa se bucure toti romanii si nu numai ei, ci si ceilalti din jur, daca au alta nationalitate sa sarbatoreasca cu noi, pe cat posibil. De ce nu? ❤

   Liked by 1 person

 2. Să vezi din România doar părțile negative, să-i exagerezi aspectele pozitive, nu face pe nimeni să fie un român mai bun. Dacă iubești România, trebuie să-i recunoști realitățile, lucruri pe care le trăiești zi de zi, fără să ascunzi mizeria sub preș, fără să inventezi istorii care ne fac mai mari decât suntem, doar pentru că dau bine la publicul neinformat.
  Binele colectiv pornește de la binele pe care îl facem fiecare, e o sumă a binelui individual. Nu e ceva complicat. Presupune doar să ne facem fiecare cu corectitudine meseria.
  Cred că asta ne-ar face buni români.

  Like

 3. Băieții ăștia-s marcă înregistrată…, mă și mir că participă sau au participat la Eurovision 🙂
  La mulți ani și de la mine, poate-o fi un pic mai bine 🙂 💙💛❤ (sper că iese roșie inima asta, eu o văd albastră)

  Liked by 1 person

 4. Pingback: „Şi nu uita, când eşti voios, române…” | Poteci de dor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.