Ce autori români am mai citit (23)

 

Ehei, iată că a venit și momentul să public primul articol din seria Ce autori români am mai citit din 2023. E chiar articolul cu numărul 23! ❤

A trecut ceva vreme decand n-am mai scos un astfel de articol, drept dovadă au început să se adune lecturile de proveniență autohtonă, ba chiar, cu lectura în curs, am material pentru două articole, nu unul.

Așadar, le trec din nou în ordinea cronologică a citirii, cu primul titlu datând din septembrie tocmai.

Zogru, de Doina Ruști

Doina Ruști nu are numai un stil foarte original de a transpune în cuvinte istoria și magia, dar și o claritate anume în acest proces de alcătuire a realităților. De ce folosesc pluralul? Deoarece în acest roman, întocmai ca și în altele, precum Mâța Vinerii sau Paturi oculte, există o dualitate a planurilor – pe de o parte, ceea ce se înfățișează în fața ochilor în mod curent, este consemnat uneori și se transformă în sursă de cunoaștere istorică, pe de altă parte, lumea celor nevăzute care înconjoară această realitate ca un cocon, o lume-matrice, aș îndrăzni să-i zic. De această lume aparține și Zogru, care a găsit calea să fie smuls din sânul  lumii străvechi și aruncat în malaxorul istoriei, undeva în secolul al XV-lea, pe tărâm valah.

Unul dintre cele mai simpatice personaje non-umane, Zogru străbate secolele căutând ceea ce căutăm cu toții – răspunsuri și poate chiar fericirea.

Am scris despre carte AICI.

Arma noastră este timpul, de Sergiu Someșan

Ce se întâmplă atunci când rușii descoperă accidental ceva ce ar putea fi arma secolului? În spațiul ex-sovietic, tărâmul savanților trăzniți și al experimentelor dubioase, această descoperire are loc în circumstanțe oarecum ilare, deși rezultatul e departe de a fi amuzant. O semisferă care îngheață tot în interior și își tot mărește circumferința de la o zi la alta ar putea rade de pe fața pământului până și Moscova. Și nu se va opri acolo. Rușii, americanii, coreenii din nord încep să se agite.

Cartea poate fi interpretată în dublu registru: ca roman de aventură pentru adolescenți, cu șefi de stat umanizați, opuși celor robotizați pe care avem ocazia să îi vedem azi, care sunt dispuși să coopereze pentru binele tuturor, ceea ce iarăși nu vedem, sau ca o parodie light SF pentru adulți, tot cu aceeași notă utopică, atât de opusă realității noastre.

Mai multe detalii, AICI.

Despre morți numai de bine, de Teodora Vescan

Un roman de debut care reușește foarte bine să trasmită idei, senzații din spațiul psihologic al noilor și mai vechilor generații. Rezultă un roman psihologic bine închegat, cu personaje conturate cu talent, într-o îmbinare de realism punctată cu note exacerbate voit și chiar și ceva umor negru.

Una peste alta, o cronică a ipocriziei societății noastre și a așa-zisului conflict între generații, de altminteri o mare nebunie cauzată, în principal, de lipsa de comunicare și de transparență.

Citiți mai pe larg impresiile, AICI.

Sparg nuci!, de Liviu Chifane

Rămânem în zona romanelor pentru adolescenți și tineret, cu acest roman foarte reușit, pe care de altminteri l-am votat drept cartea lunii octombrie. Este povestea unui licean debusolat, așa cum sunt foarte mulți, care e nesigur de faptul că vrea să dea BAC-ul, preferând mai degrabă să plece la muncă în Germania. Când această variantă cade într-un mod șocant pentru băiat, el trebuie să se reîntoarcă la studiu, însă limba și literatură română îi dă mari bătăi de cap.

Autorul, care e profesor, nu stă cu mâna în sân și vine cu soluții, prezentând modul în care acest tânăr poate reuși, în ciuda adversităților.

Un roman care ar trebui să figureze pe lista lecturilor școlare recomandate, din multe motive.

Detalii mai pe larg, AICI.

Tărâmul celălalt, de Daria Logofătu

Una dintre revelațiile anului 2021 în materie de debutanți, cel puțin în ceea ce mă privește, cu volumul Acest tărâm, primul din seria Hotare, iată că nu numai confirmă, dar depășește realizările din primul volum cu cea mai recentă carte publicată. În Tărâmul celălalt, piesele de puzzle atât de bine montate pe tabla de joc a universurilor continuă să se îmbine, cele două civilizații iau contact, iar la orizont se întrevede o nouă amenințare.

Aflat la confluența genurilor fantasy și SF și scris într-un stil de-a dreptul fermecător, acest roman, precum precedentul, cucerește cititorul. Dacă sunteți fani ai genului nu trebuie să îl ratați. În plus, se citește rapid, dar satisfacția e mare.

Mai multe despre roman, AICI.

Trei romane din zona ficțiunii speculative, două romane având în centru tineri, toate aceste cărți vă vor îmbogăți sufletește. Nu e nevoie mereu de scrieri pretențioase pentru a reuși acest lucru, știți la ce mă refer.

În plus, fiecare dintre autorii de mai sus a demonstrat că are un stil propriu, că vine cu ceva numai al lui, inclusiv tânăra debutantă Teodora Vescan. De Doina Ruști sunt convinsă că nu se mai îndoia nimeni, având în vedere experiența literară vastă pe care o posedă și numeroasele cărți ale sale traduse în mai multe limbi străine. Vă recomand să nu îi ocoliți nici pe ceilalți, mai ales dacă sunteți deschiși către experiențe de lectură noi, de calitate și dacă lecturile din aceste zone anume vă atrag.

Cu o singură apăsare puteți afla mai multe despre fiecare carte, doar pe cuvântul magic AICI.

Acestea fiind spuse, vă urez lecturi cât mai frumoase și vă îndemn să nu ocoliți literatura autohtonă contemporană. Are foarte multe lucruri bune de oferit.

Weekend plăcut!
Advertisement

11 thoughts on “Ce autori români am mai citit (23)

 1. Uai, ce tentante toate! Dacă n-aş fi citit despre ele şi aş fi ales numai după titlu, “Sparg nuci” ar fi fost prima carte aleasă. 😀 Şi după ce-am citit despre ea am rămas la aceeaşi părere :). Mulţumesc, Ana!

  Liked by 1 person

  • Ma bucur, au foarte multe de oferit! Stiu ca nu prea citesti din registrul literaturii speculative, insa Zogru si cartile Dariei Logofatu ti-ar placea cu siguranta. Cat despre cele pentru tineret, sunt foarte interesante, si aici cred ca ai avea ce sa apreciezi.
   Orice alegi sa citesti in noul an, iti urez lecturi placute si inspiratoare, si sa ne povestesti impresiile, bineinteles! ❤

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.