Ce autori români am mai citit (24)

 

Ce autori români am mai citit? Ce autori români am mai citit??? De data aceasta, am una dintre cele mai interesante combinații de cinci titluri de pe aici, iar multe dintre recomandările mele sunt (sau îmi place mie să cred) treburi mult mai complexe, simpatice sau stilate decât your average Joe – sau care o fi varianta lui în română.

Poezie (nu un volum, ci două), fantasy original, o antologie cum nu s-a mai pomenit pe la noi și un SF care rupe în două barierele.

Să purcedem, deci!

Solitudini Issabela Cotelin

Am auzit pe cineva plângându-se că lumea vrea să citească tot poeții cei de demult, dom‘le! Așa ceva! Dar lumea nu vrea neapărat să-i citească doar pe vechii poeți, lumea vrea să citească poezie. Și poezie va primi, dacă va citi acest volum. Nu mai am nimic altceva de adăugat, am zis deja ce am avut de zis, pe scurt, AICI. Recomand călduros!

Teoria haosuluiRoxana Neguț

Unu plus unu fac doi. Așa ne învață aritmetica de bază. Așadar, alt volum desebit de versuri pe care îl recomand. Veți găsi în paginile lui nu o lume, ci universuri. Lăuntrice, exterioare, magice. Poezie spirituală. Și despre el am scris, și mă bucur enorm, prieteni, că încă se mai creează frumusețe. Citiți mai multe, AICI.

În cercul fiarei. Promisiuni de sângeCezarina Anghilac

Una dintre prăzile de la Gaudeamus, acest fantasy original și foarte bine scris m-a purtat într-o lume nouă, una cu reguli (și nereguli) proprii, unde o eroină neobișnuită – Slievi – așteaptă să o cunoașteți. Este o eroină atipică situată într-o lume atipică, care încearcă să își croiască un drum descoperind de ce este în stare. Iubitorii felinelor se vor bucura, deoarece avem și două foarte simpatice fiare, în afară de Slievi – fiara principală. 😀

Mai multe despre carte am scris AICI.

Abandonat – antologie proză scurtă, editura UP (Monica Ramirez, Laura Nureldin, Daria Logofătu, Raluca Alina Iorga, Ioana Trif, Stefan Ciocioi, Andreea Băluțeanu, Issabela Cotelin, O.G. Arion)

Nouă autori contributori, nouă povestiri care au în comun faptul că aduc în prim-plan locuri abandonate, care odinioară musteau de viață, locuri reale în care sunt plasate întâmplări misterioase, ficțiune speculativă care face cititorul să privească cu mai multă atenție când îi mai apare în drum un astfel de loc.

Detalii găsiți AICI

Ultimul înger, prima I.A.G.P. Ermin

Cum se putea încheia mai bine așa un festin de recomandări decât cu noul roman al nonconformistului G.P., cel care introduce în SF elemente cel puțin surprinzătoare. Vă așteptați ca într-o carte dominată de inteligențe artificiale să își facă apariția un înger păzitor? Și aceasta nu e singura apariție neașteptată. Un nou roman, urmând Evangheliei după Crist 2.0, care ne provoacă să răspundem la întrebări, să facem un exercițiu complex care să îmbine ceea ce știm sau credem că știm cu ceea ce simțim, despre creații și creatori.

Am scris mai multe, AICI.

Mă uimește să aud că lumea se plânge că nu are ce autori români să citească. Sunt o căruță de cărți pe care am mai pus deja ochii, ce căruță, caravană ar fi mai corect. Dacă nu sunt influiensăr! De-aia mi-ar plăcea să fiu influiensăr, ca să popularizez mai bine chestiile astea atât de mișto.

Pentru cei care mi-au descoperit blogul de curând, vă adresez invitația de a lua la răsfoit, dacă doriți și când aveți timp, seria de articole Ce autori români am mai citit. Sigur sigurissimo găsiți ceva care să vă atragă, din astea peste 100 de titluri despre care am scris până acum. Evident, nu toate mi-au plăcut la fel de mult, ci în diferite grade, dar e posibil ca unele care mie mi-au plăcut ceva mai puțin pe alții să îi încânte și tot așa.

Ideea e că avem cu ce. Avem și cu cine defila. Mai trebuie doar să îndrăznim să alegem ce ne atrage din mulțimea de cărți.

Aștept cu interes ce ați mai citit autohton, ce recomandări aveți și vă urez lecturi inspirate!

Advertisement

13 thoughts on “Ce autori români am mai citit (24)

  1. Am avut bucuria să citesc poeziile Issabelei din volumul Solitudini. Ca și proza scrisă de ea, versurile au o naturalețe și o prospețime care te încântă, dau un fel de dependență față de felul de a scrie al autoarei.

    Liked by 3 people

    • Daca la proza sunt foarte multi contemporani buni, la poezie sunt ceva mai greu de gasit cei pe placul meu in aceste zile, cand tendintele impun un stil cu care eu nu prea ma impac. De aceea, pentru mine versurile Issabelei au fost si raman o insula de frumusete intr-o mare cam zbuciumata. 😀 Nu singura, din fericire, dar una la tarmul careia adast cu mare drag.

      Liked by 2 people

  2. Mulțumesc, Ana, și-i mulțumesc și Potecuței și lui Lau pentru aprecieri, lectură plăcută în continuare la cele ce-ți vei mai alege!
    Dacă zilele trecut scriam despre cetățeanul amator, tu ești cititorul meu profesionist😊❤❤

    Liked by 3 people

  3. Aș citi mult și bine tot ce scrie Issa. E adevărat, poeziile din acest volum dau dependență. Dar, să fim realiști, și celelalte poezii publicate sunt la fel de fermecătoare! Nu adorm fără să citesc măcar o poezie! Asta fiind un fel de cireașa de pe tort!

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.