Wolf Hollow – Lauren Wolk

 

Am primit această frumoasă (și pe dinafară, și pe dinăuntru) carte de la dragile mele O. și T., cărora le mulțumesc cu acest prilej.

Wolf Hollow, de Lauren Wolk. Editura română a preferat să păstreze titlul original, el s-ar traduce cumva ca Groapa lupilor, sau ceva de genul acesta. Este un toponim din regiunea în care se desfășoară acțiunea cărții, undeva în zona rurală a statului Pennsylvania, în 1943. Semnificația numelui este explicată în carte, iar titlul se referă nu numai la acel loc anume, ci are conotații mai adânci.

Annabelle McBride este o fată de 11 ani, fiica unor fermieri care mai au doi băieți mai mici, Henry și James. La ferma destul de încăpătoare trăiesc și bunicii paterni, precum și o mătușă.Viața lor se scurge după pravilele străvechi ale muncii la fermă, deși cei mici merg și la școală din sat, unde predă doamna Taylor. Pe dealurile din zona cutreieră un veteran din Primul Război Mondial considerat de cei mai mulți cu mințile duse, care s-a aciuat în afumatoarea bătrânului Cobb. Toby este un bărbat trecut de 40 de ani, taciturn, îmbrăcat mereu în aceeași haină neagră, cu aceeași pălărie și cărând trei puști. Cei mai mulți îl privesc cu compasiune, mai ales că cel de-al Doilea Război Mondial se află în plină desfășurare, cu forțele americane intrate în conflict, iar toți cei de acasă tremură pentru soarta băieților plecați la război.

Mica așezare este ferită de marea conflagrație mondială, însă nici aici lucrurile nu rămân liniștite: în sat sosteste Betty Glengarry, trimisă de părințîi ei de la oraș să locuiască o vreme la bunici. Se pare ca fata este incorigibilă, sau cel puțin astfel spun zvonurile, întotdeauna prezente într-o comunitate mică. Annabelle va afla în curând pe pielea ei de ce e în stare Betty, atunci când o mulțime de întâmplări nefaste au loc într-un interval scurt de timp, toate pornind de la această bătăușă, pornită spre a intimida pe toți copiii mai mici, găsindu-și un aliat în persoana lui Andy Woodberry, un flăcău de vârstă ei, fără prea multă minte.

Annabelle se frământă cum ar putea să facă față mai bine noii agresoare, care o lovește, o șantajează și îi amenință frații, dar care pare să se afle în spatele unui incident grav, o piatră aruncată de pe un deal, din cauza căreia Ruth, colega de bancă a Annabellei, a rămas fără un ochi.

Iată însă că, într-o zi, Betty dispare fără urmă. Bănuielile multora se îndreaptă în direcția lui Toby, veneticul care prinsese drag de Annabelle și întreaga familie McBride, în felul lui antisocial. Familia McBride îl agreează, ba chiar i-au împrumutat aparatul foto câștigat de ei la un concurs. Bine, mai puțin mătușa Lily, o fată bătrână bigotă, diriginta poștei din localitate.

Liniștita așezare se va vedea răscolită de mai multe evenimente dramatice, iar Anabelle se află în mijlocul lor. Relatată la persoana I din perspectiva ei, povestea captivează și reușește să stârnească emoție în rândurile cititorilor de orice vârstă.

Cartea este considerată drept una middle grade, adică pentru copii de generală, am zice noi. Citind mai multe impresii pe goodreads, am observat prezența vocilor care nu o considerau o lectură potrivită pentru această categorie de vârstă, fiind relativ dură în prezentarea realistă a evenimentelor, precum și fără obișnuitul happy end. Fiind eu din generația care studia în generală La vulturi și alte asemenea minunății (și nu foarte impresionați nici măcar de acelea), nu găsesc nimic nepotrivit pentru această vârstă. Într-adevăr, în carte se petrec multe nedreptăți care nu pot lasă cititorul indiferent, tratează teme cum ar fi bullying-ul și repercusiunile pe care războiul le are asupra combatanților supraviețuitori, dar, prin vocea inimoasă a Annabellei, arată și cât de important este să luăm atitudine în lucrurile care contează, pe măsura puterilor noastre. Cartea este foarte bine scrisă, autoarea având un stil captivant, alert și antrenant, construind totodată cu îndemânare o atmosferă încărcată de tensiune, o culoare locală reușită și un tablou al societății care nu este pregătită, de cele mai multe ori, să privească dincolo de aparențe.

În concluzie, aș zice că romanul este unul de familie, care poate fi citit cu interes atât de copii de 12 ani, cât și de adulți.

Coperta este foarte frumoasă, cartonată, iar fontul agreabil. Merită citită.

 

Advertisement

4 thoughts on “Wolf Hollow – Lauren Wolk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.