Ciorbă de salată – Lettuce Soup

O ciorbă foarte bună de sezon, ciorba de salată folosește aceste frunze fragede de primăvară într-un mod delicios. Există mai multe variante ale acestui preparat, mulți adaugă și afumătură, însă preferata mea e această variantă fără carne, dar care conține ouă și lactate.

Ingrediente:

  • 2 bucăți salată, mari, spălate frunză cu frunză foarte bine, tăiate;

  • o căpățână usturoi, curățat, zdrobit;

  • 2 legături mărar, spălat, tocat cu tot cu codițe;

  • puțin ulei;

  • 4 ouă;

  • smântână sau iaurt grecesc;

  • 1 L borș sau zeamă de lămâie după gust;

  • sare, piper.

Se pune apă la fiert într-o oală (cam jumătate de oală). În momentul în care fierbe, puneți usturoiul, iar după câteva minute cozile de mărar tăiate. Lăsați să fiarbă împreună cinci minute și adăugați salata, sare, piper. După circa 15 minute puneți și borșul (zeama de lămâie), lăsați sa fiarbă, potriviți gustul de sare și piper, adăugați mărarul tocat, un strop de ulei și luați de pe foc. Între timp, pregătiți o omletă din 3 ouă, cu puțin mărar păstrat in acest scop, sare, piper, un strop de lapte, dacă aveți. O tăiați fâșiuțe și o adăugați in oala cu ciorbă. Într-un bol, amestecați circa 200 g smântână sau iaurt grecesc cu un gălbenuș de ou, amestecați bine, temperați cu zeamă răcită din ciorbă și dregeți ciorba. Puteți folosi și alte ierburi aromatice, după gust.

Poftă bună!  

Ciorba de salata

A very good sour soup for the season, the lettuce soup uses these fresh spring leaves in a delicious way. There are more versions of this dish, many people add also smoked meat, but my favorite is this meatless version, but containing eggs and diary.

Ingredients:

  • 2 lettuce heads, washed leaf by leaf, thoroughly, cut;
  • a garlic head, all cloves peeled and crushed;
  • 2 bunches dill, washed, finely cut (stems included);
  • a bit of oil;
  • 4 eggs;
  • cream or Greek style yoghurt;
  • 1 L bors (typical Romanian souring agent, obtained from fermented wheat brine) or lemon juice;
  • salt, pepper.

Put water to boil in a pot (about half of it). When it’s boiling, add the garlic, then the finely cut dill stems. Let it simmer together a couple of minutes, then add the lettuce, salt, pepper. After about 15 minutes add the bors (lemon juice), let it simmer a bit more, season more with salt and pepper if needed, add the finely cut dill, a bit of oil and remove from heat. Meanwhile, prepare an omelet from three eggs, a bit of dill kept for this purpose, salt, pepper, a drop of milk, if you have any. Cut it in stripes and add it to the pot. In a bowl, mix around 200 g cream or Greek style yoghurt with an egg yolk, mix well, add some cool soup, mix well in the soup. You can also use other aromatic herbs, according to your taste.

Enjoy!

Advertisements

10 thoughts on “Ciorbă de salată – Lettuce Soup

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.