Ploaie de stele pe… Goodreads

Star Background Christmas Advent Bright Golden

sursa: Max Pixel

Oricare cititor, recenzent sau nu, poate evalua la un moment dat o carte. În ziua de azi, cea mai folosită metodă este prin acordarea de steluțe pe Goodreads. Pe scurt, se notează de la 1 stea la 5 stele lucrările literare, existând și o îndrumare în acest sens în dreptul notării respective:

5 – it was amazing

4 – really liked it

3 – liked it

2 – it was ok

1 – did not like it

Departe de mine gândul de a scrie o diatribă, nu e stilul meu să fac eforturi de tipul acesta fără rost. Dacă voi scrie la un moment dat una, puteți fi siguri că este ceva ce consider neapărat necesar. Ce vreau eu să fac aici este să aduc puțină lumină în modul subiectiv de abordare a chestiunii stelutelor, în cazul meu, căci nu pot să vorbesc în numele altora.

Așadar, în cazul meu, am următoarea notare:

5 stele – cărți foarte bune, pe care le-aș reciti oricând, o lectură de nota 10, cum zicem noi, românii;

4 stele – cărți bune, dar pe care nu le-aș reciti prea curând din diverse considerente (au acel ceva care le lipsește pentru a fi foarte bune, din punctul meu de vedere, bineînțeles). Cu toate acestea, lecturi plăcute, pe care le-aș recomanda;

3 stele – cărți bune, dar cu care eu nu am rezonat mai deloc (fie cu modul de scriere, fie cu construcția personajelor etc.). O să ziceți: păi bine, și acestea sunt bune? Da, obiectiv pot aprecia calitatea scrierii, dar faptul că eu nu rezonez cu povestea (și nu în mici detalii, ci în ansamblul ei) duce aici. Tot aici intră cărți cu o poveste bună, dar care sunt traduse și/sau redactate slab. Pot să punctez originalul cu o notă mai mare, dar ediția în limba română să nu o pot recomanda pe blog.

Nu am cărți de două stele și de o stea. Motivul este că, dacă o carte mă duce în acea zonă de incompatibilitate în primele 50 de pagini, renunț la lectura ei. Nu am timp și nici plăcere să citesc ceva care este în același timp slab din punct de vedere al scrierii și/sau cu care nu rezonez nicidecum. Neducand la capăt lectura, nu găsesc oportun să punctez măcar respectivul material. Nu am dat încă de o carte de acest gen pe care să fiu nevoită să o citesc, din fericire. În plus, sunt cărți a căror lectură o abandonez la un moment dat fiindcă nu mă aflu în starea necesară de spirit, urmând să le reiau în momente mai potrivite, fiindcă altfel ar fi păcat atât de lectură cat și de timpul meu.

Încă o precizare: punctarea o fac pe categorie și gen. O carte pentru adolescenți poate avea cinci stele, ca și o operă impecabilă clasică sau din oricare alt gen literar, mai mult sau mai puțin de nișă. Nu compar mere cu pere.

În concluzie, întrucât aici pe blog fac recomandări și nu recenzii, toate cărțile prezentate în articole au 4 sau 5 stele, altfel zis, se mulează pe gustul meu. Asta nu înseamnă că, automat, mă aștept să placă tuturor. Am citit cărți cotate la 3 stele și ceva pe Goodreads care mi-au plăcut foarte tare, precum și din cele notate de unii cu 5 stele care nu m-au dat pe spate. E valabil pentru oricine, cred eu.

Voi ce părere aveți de sistemul de apreciere de pe Goodreads? Cât de mult luați în calcul nota din dreptul cărții sau eventualele review-uri?

31 thoughts on “Ploaie de stele pe… Goodreads

  1. Nu mă ghidez nici măcar după recenzii dacă nu am putut măcar puţin să rezonez cu acel om. Adică iau în considerare recenziile voastre, ale celor despre care ştiu oricât de puţin că au ceva-n comun cu mine. Şi la filme e la fel. Deci nu mă iau după steluţe.

    Liked by 3 people

    • Este foarte corect ce zici, insa am vazut de multe ori cand se posteaza intr-un grup, de exemplu, o parere negativa despre o carte ca alti cititori sunt tentati sa renunte la lectura ei. Eu nu fac parte, evident, din aceasta categorie, insa am vazut ca exista aceasta tendinta si e chiar raspandita.

      Liked by 1 person

  2. Nu prea ma uit pe goodreads, deci nu ma influențează. Da, iau în considerare anumite păreri atunci când aleg o carte, dar doar păreri a unor persoane care citesc ceea ce citesc eu și știu ca ni se potrivesc gusturile. chiar și asa, s-a întâmplat să nu îmi placă cărți recomandate de acele persoane, cel puțin nu la fel de mult cum le-a plăcut lor. Orice carte este trecuta prin filtrul fiecăruia și nu tot ce mă impresionează pe mine, te poate impresiona și pe tine. Deci cel mai bine, citim și ne convingem.

    Liked by 1 person

  3. Chiar nu bag în seamă notarea. Părerile și gusturile sunt diferite. Foarte bine, cum spuneai, o carte notată maxim poate să nu îmi placă, iar una cu o notă mai mică să fie wow pentru mine. Nu mă sfătuiesc cu Goodreads în privința cărților.

    Liked by 1 person

    • Eu arunc o privire pe review-uri, deja citind cateva pot sa inteleg modul de gandire al respectivilor si daca e bine argumentat sau pur si simplu subiectiv pana peste poate. Imi fac o idee, dar in niciun caz nu conditioneaza lectura.

      Like

  4. Nu “trag” cu ochiul la notari. După cum ai spus și tu, am citit cărți pe care eu le-am notat cu 5 stele și ele aveau cotații mici. Și invers.

    Liked by 1 person

  5. Mai jos de 3 cred că nu am dat nici eu vreodată. La un moment dat mă supărasem pe stelele astea și am vrut să nu mai dau deloc, pentru că mulți le dau în funcție de om, de editură, iar nu de carte și e un pic frustrant. Înțeleg subiectivitatea, dar consider că ar trebui să se țină cont de subiectul în sine, iar nu de editură, dar asta e. Mi-a trecut între timp. Oarecum. 🙂

    PS: Eu mai trag cu ochiul la nota generală atunci când cumpăr cartea, însă o cumulez cu recenziile unor oameni cu a căror părere mă cam pliez. Merg pe mai multe variante, dar mai trag un ochi și la nota de pe Goodreads. Nu știu dacă mă influențează, pentru că mie mi se pune pata pe o carte și trebuie să o am, însă mai arunc un ochi din curiozitate.

    Liked by 1 person

      • Am văzut care dăduse 5 steluțe, apoi, pentru că media nu era de 5 steluțe pe Goodreads, s-a transformat în 4 steluțe. La faza asta chiar mă gândisem să nu mai dau stele deloc, ca un fel de protest. Am văzut că merge să le marchezi ca fiind citite și fără să dai stele, ceea ce mie îmi convine.

        Liked by 1 person

  6. Si eu notez cărțile pe Goodreads. Sunt destul de permisivă cu acestea, sau eram pana de curând. Sistemul meu de notare merge din 2 in 2, in general. Si tot așa, pe gen si categorie.

    Liked by 2 people

  7. Și eu notez cărțile citite pe goodreads, iar la rândul meu țin cont în alegerea unei cărți de cotația pe goodreads. Sunt de acord cu tine, ca și 4 și 5 steluțe sunt o notă mare, o apreciere clară a cărții respective. Sunt notele pe care le dau la rândul meu cel mai des, 3 e când nu prea mi-a plăcut o carte, iar 2 și 1 nu am dat niciodată, din aceleași motive pe care le-ai spus și tu. Îmi aleg cu destul de multa atenție lecturile, dar dacă totuși nu îmi place o carte, nu sunt de principiul să o duc neapărat până la capăt.

    Liked by 2 people

  8. Și ai punctat foarte bine aspectul cu notarea pe gen de cărți. Corect, nu amestecăm mere cu pere. O carte young adult sau una romantică o pot aprecia la 5 steluțe, la fel 5 steluțe dau și unei cărți clasice de referință, care mi-a plăcut. Nu înseamnă că le compar valoarea literară, ci e aprecierea mea subiectivă față de cât de mult mi-a făcut plăcere să citesc cartea respectivă față de alte cărți din categoria ei.

    Liked by 2 people

  9. Mai e însă un aspect de care țin cont când verific cotația unei cărți: rating ul ei. Dacă are un număr mic de cititori care au notat-o, notarea respectivă nu mi se pare foarte relevantă…

    Liked by 2 people

  10. Pingback: Ce autori români am mai citit (5) | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.