Regina Sudului – Arturo Pérez-Reverte

Regina Sudului

Astăzi vreau să vă vorbesc despre cea mai recentă lectură, “Regina Sudului” de Arturo Pérez-Reverte. Am avut în plan această lectură de ceva vreme, mai ales că am văzut și revăzut serialul cu același nume, un serial de acțiune foarte bun, pe care vi-l recomand. Kate del Castillo a făcut un rol magnific întruchipând-o pe Teresa, de fapt toate personajele au fost foarte bine alese, astfel încât așa mi-i i-am imaginat pe parcursul lecturii. Bineînțeles, serialul e bazat pe roman, însă a fost îmbogățit cu o galerie de personaje care nu apar în carte, având totuși 63 de episoade. De curând s-a lansat și sezonul 2, pe care nu l-am urmărit, dar mă bate gândul să o fac.

Revenind la roman, autorul a lucrat cu mult stil la construcția lui, creionandu-l ca pe o biografie, evidențiind felul în care personajul-narator a vânat informațiile legate de o personalitate din lumea narcotraficului, mexicana Teresa Mendoza, cu scopul expres de a scrie o carte despre ea. Așadar, el intercalează momentele sale de discuții cu diferite persoane care au avut un rol de jucat în creșterea Teresei în această ierarhie sau, pur și simplu, și-au intersectat pașii cu ea, fie ca aliați sau inamici.

Dar cine e Teresa?

O tânără mexicană provenită dintr-un cartier sărac din Culiacan, crește doar alături de mama alcoolică și promiscuă și îndură toate tipurile de greutăți până în ziua în care, lucrând ca schimbătoare de dolari pe strada Juarez îl întâlnește pe Blondul Davila. Raimundo Davila-Parra este un pilot de avionetă care duce o viață extrem de riscantă, transportând droguri pentru cartelul Juarez. Teresa devine femeia lui și astfel intră în această lume, a soțiilor și iubitelor de traficanți, în timp ce Blondul își face o situație bunicică. Cu toate acestea, există un avertisment: un telefon care dacă va suna, înseamnă că Blondul a mierlit-o iar Teresa trebuie să fugă ca să își salveze viața. Într-o bună zi, inevitabilul se produce, telefonul sună iar viața Teresei este dată peste cap. O agendă a Blondului poate fi cartea ei câștigătoare în a-și negocia salvarea, pe care o joacă cu multă inteligență, înduplecandu-l pe nașul Blondului, puternicul Epifanio Vargas, să îi dea o șansă. Astfel, ea fuge tocmai în Spania, la Melilla, unde se aciuează într-un bar, inițial făcând contabilitatea acolo.

Soarta însă a rezervat altceva pentru mexicană, care tot ce a căutat a fost supraviețuirea. Îl întâlnește pe galicianul Santiago Fisterra, care transportă hașiș de pe coasta marocană pe cea spaniolă și astfel, intră în circuit din nou.

Teresa are o mare afinitate pentru matematică și strategie, deși nu a avut parte de studii. Alături de Santiago învață totul despre ambarcațiuni și motoare, precum și multe alte lucruri necesare în această activitate. Spre deosebire de alte iubite din branșă, ea participa activ la operațiuni, riscându-și viața și libertatea. O misiune sfârșită prost, tot prin trădare, ca și în cazul Blondului, o duce după gratii, unde întâlnește o altă persoană importantă în drumul său, pe bogătașa Patricia O’Farrell. Asemuindu-se cu Edmond Dantes și abatele Faria, din romanul celebru al lui Dumas pe care îl citește în închisoare Teresa, cele două pornesc la ieșirea din detenție către recuperarea unei adevărate comori: jumătate de tonă de cocaină, al cărei ascunziș îl știa, printr-un concurs de împrejurări, numai Pati, zisă și Locotenentul O’Farrell. Inteligența ascuțită și simțul deosebit de organizare și strategie al Teresei o duce treptat pe aceasta în topul transportatorilor de stupefiante. Drumul este însă greu și presărat de multe pierderi și confruntări dure.

Teresa este un personaj foarte bine conturat. Ea se percepe pe sine ca și cum ar fi împărțită în două, ea și încă o femeie, care intervine în momentele cheie, de pericol maxim, și acționează înspre depășirea Situației. Așa numește ea circumstanțele în care se află pe muchie de cuțit, care nu sunt deloc puține. Intrată de foarte tânără într-o lume guvernată de legi stricte, nu are de ales decât să continue și să meargă înainte. Este un personaj complex, care are propriul cod: nu primește niciodată plata pentru transporturi în droguri, ci numai în dolari și refuză să transporte heroină. Învață de la toți cei din jur și evoluează, rafinându-se și cultivându-se. Iubește marea, mecanica și cărțile. Știe să se facă respectată și să trezească loialitatea, pedepsește aspru trădarea, fiindcă altfel nu se poate în această lume dură.

O urmăm pas cu pas pe Teresa în aventurile sale, cu fiecare sfidare a zorilor, a acelei lumini cenușii pe care ea o asociază mereu în minte cu momentul în care își va încheia socotelile cu această lume. Un roman foarte bun de acțiune, care combină realitatea cu ficțiunea într-un mod meșteșugit, fiindcă multe dintre personaje și situații sunt inspirate din realitate.

Vă invit, așadar, să faceți cunoștință cu regina Sudului, dacă nu ați făcut-o deja și vă recomand călduros atât romanul, cât și serialul. Ambele sunt excelente.

https://www.youtube.com/watch?v=MdvX0u1zyFQ

28 thoughts on “Regina Sudului – Arturo Pérez-Reverte

  1. Oooo, super! Nu știam de carte 🤔 .
    Serialul este vechi, din câte știu eu. Asta dacă nu fac eu confuzie. Știu că la vremea respectivă mă uitam pentru că îmi place Kate del Castillo iar rolul ei mă uimise.
    Voi căuta cartea și sezonul 2 🙂 .
    Mulțumesc pentru recomandare! 💝

    Liked by 1 person

  2. Eu ador și seria Alatriste de același autor. Sunt vreo 7 romane, dar eu nu am apucat să le citesc pe toate. Pot să glumesc că e un fel de Sharpe în versiune spaniolă, și cu vreo 150 de ani înaintea lui Sharpe!

    Cu Marius, pe tema Reginei Sudului, bârfeam baladele traficanților de droguri, narco-corridos. Mai ții minte că pomeneam de ele și în Prietenii dreptății, unde formația rivală era sub protecția unui traficant și cânta din acestea? Adevărul este că, pentru documentare, nu numai că am văzut destule scene de corrida și am citit interviuri cu toreadori și cronicile taurine, dar am ascultat și astfel de narco-corridos și m-am șocat… la fel ca Emilia când povestea.

    Liked by 1 person

  3. Pingback: Clubul Dumas – Arturo Perez-Reverte | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.