Serii de top – Red Rising – Pierce Brown

Red Rising este seria care l-a făcut celebru pe tânărul și foarte talentatul autor Pierce Brown, ea fiind cunoscută în română drept seria Furiilor.

Îmi amintesc că înainte să încep primul volum, m-am uitat puțin strâmb la grosimea volumelor (nu că nu aș citi cărămizi, doar mă știți, iar volumul unu nici nu e foarte gros), dar erau primele trei la un loc și arătau impresionant. Trebuie zis că, odată începută lectura, nu știu când am dat paginile și am terminat super rapid, iar eu nu sunt omul care să citească enșpe mii de cărți pe zi. Mie îmi place să savurez, dar această serie se savurează astfel, prin furia cititului. 🙂

Pentru că abia am terminat de citit volumul al cincilea, aș vrea să scriu câteva cuvinte despre serie, pentru a convinge pe cei care încă nu au descoperit-o că merită sută la sută experiența, cel puțin din punctul meu de vedere.

Seria Furiilor constă în acțiune totală, permanentă. Dacă vreodată ați cârcotit că aveți într-o serie voluminoasă prea multe descrieri, prea multă filosofie și acțiune în hopuri, aici nu e cazul deloc. Asta nu înseamnă că worldbuilding-ul lui Brown nu e foarte reușit, are niște imagini vizuale foarte puternice ale planetelor din sistemul nostru solar, a creat o lume complexă, însă vârtejul acțiunii sale nu te lasă deloc să rasufli și să contempli liniștit peisajele fantastice de pe Marte, Venus sau Mercur, dominioanele Lunilor lui Saturn sau eterogena hipermetropola lunară, capitala acestui vast sistem. Cu toate acestea, ți se întipăresc undeva, într-o zonă a minții de unde le accesezi fără probleme, plasând personajele în cadrul potrivit. Autorul reușește să lege atât de îndemânatic acțiunea de locurile de desfășurare, încât le asimilezi dintr-o lovitură, fără acea demarcație mentală care survine, de regulă, între narațiune și descriere.

Personajele sunt cele care dau viață acestei lumi speciale create de Pierce Brown, personaje pe care le îndrăgești sau le detești, care te fac să stai în suspans și să îți plesnesti coapsele cu frustrare, de parcă ai fi la stadion și se acordă penalty pentru adversari. Drept sau nedrept, senzația e aceeași, suspansul din ce în ce mai mare, cu fiecare filă întoarsă.

Primele trei cărți sunt scrise la persoana întâi, din perspectiva lui Darrow, Secerătorul de pe Marte, pilonul central al poveștii. Ulterior, autorul aplică sistemul Point of View, rotind perspectivele din diverse unghiuri și concentrând atenția pe mai multe personaje diferite între ele, uneori opuse ca gândire sau mod de acțiune, ridicând nivelul de complexitate și mai mult, construind astfel și fundamentul pentru orice tip de întrebări existențiale sau filosofice pe care le trezește lectura. Și o face, în ciuda tornadei de acțiune.

Seria Red Rising este SF, space opera, dar și distopie și roman militar. Scenele de luptă domină, încă din primul volum, când este numai un antrenament pentru ceea ce urmează, și tot reușește să fie de-a dreptul brutal. Nivelul de duritate crește de la un volum la altul, acest al cincilea volum, Furia dezlănțuită, reușind să fie unul dintre cele mai dure pe care le-am citit până acum, în general vorbind, comparabil poate cu Malazanele lui Erikson, dar fără elementele de weird. Războiul este o mașină de tocat vieți, care pune în mișcare mecanisme imposibil de controlat, iar liderii ajung să ia decizii de care poate nu s-au crezut în stare. La scara sistemului solar, totul este multiplicat, față de orice conflicte pământene, bătăliile ating proporții de-a dreptul epice. Încercarea de a înlocui un sistem nedrept și corupt generează ea în sine un lanț de violență și nedreptăți, dar nici resemnarea în fața acestor atitudini și stări de fapt nu e acceptabilă. Darrow este unul dintre cele mai carismatice personaje războinice pe care le-am întâlnit. Alături de el se desfășoară un întreg efectiv de protagoniști, de eroi secundari sau episodici, relațiile se schimbă, situațiile se schimbă, dușmanii de ieri pot deveni aliați, iar aliații te pot trăda în orice moment.

Această societate futuristă are la baza cultură romană (și, într-o măsură mai mică, dar firească, cea greacă veche) de pe Terra, așadar veți găsi foarte multe referințe la aceasta, pe parcurs.

Mie, personal, mi-a mai plăcut și faptul că personajele, chiar și în cartea de debut, nu au timp de atitudini prostești, triunghiuri amoroase exacerbate fără sens, gândiri și răzgândiri, acel du-te vino emoțional care devine atât de obositor uneori. Buni sau răi absoluți nu sunt, fiecare e defect în felul sau, sunt produsul lumii lor. Cu toate acestea, au capul pe umeri, știu ce vor, acționează, chiar dacă greșesc. Nu-și permit luxul de a adăsta în nehotărâre, deciziile trebuie luate rapid, nu e timp pentru a tăia prea mult firul în patru. Asta nu înseamnă că nu suportă consecințele acestor decizii, doar că le duc cu fruntea sus. A se remarca și lipsa etalării unei promiscuităti inutile, care sufocă foarte multe cărți și producții cinematografice sau TV în zilele noastre, mă refer în cadrul cuplului. Cei libertini sunt libertini, cuplurile formate sunt însă solide, confirmând caracterul hotărât al protagoniștilor.

Nu vreau să dau spoilere, nici n-ar avea rost, fiindcă e atât de multă acțiune încât devine o sarcină ingrată, chiar dacă aș vrea să fac acest lucru pe care, oricum, de regulă încerc să îl evit. Pot numai să vă recomand călduros seria, dacă ceea ce am scris mai sus este pe gustul vostru. Eu aștept cu nerăbdare să văd ce anume a gândit autorul pentru al șaselea volum!

Se vorbește și de o ecranizare, mi-ar plăcea să se pună în fapte o astfel de producție, dar numai și numai dacă respectă linia cărților. Ar fi păcat tare să se strice ce a reușit să construiască Pierce Brown cu tot felul de concesii care se mai fac ecranizărilor, introducerea unor elemente care să comercializeze inutil ceva ce a fost creat într-un anumit fel, idei pentru care un autor a muncit din greu și care este apreciat ca atare de cititorii săi.

Așadar, dacă vă tentează ceea ce am scris, foarte pe larg, aici, nu rămâne decât să descoperiți singuri fascinanta lume din Red Rising, seria Furiilor, foarte frumos editată și în română de Editura Paladin. Spor la citit!

15 thoughts on “Serii de top – Red Rising – Pierce Brown

  1. Pingback: I put a spell on you… – Allex Trușcă | adropofinspiration

  2. Pingback: Retrospectiva 2021 | adropofinspiration

  3. Pingback: Serii de top – Witcher, de Andrzej Sapkowski | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.