Ziua Mondială a Scriitorilor

sursa: pixabay.com

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Scriitorilor. Nu o să fac istoricul acestei zile, e la un click distanță pe foarte multe site-uri, ci o să insist puțin asupra semnificației acestui cuvânt: scriitor, cel care scrie. Cel care are ceva de zis, de transmis. Cel care scrie pentru lume, dar și pentru el însuși.

S-a tot discutat dacă orice autor publicat poate fi numit scriitor, iar părerile, din ce am tot văzut, sunt împărțite. Din punctul meu de vedere, situația e mai complexă de atât. Sunt convinsă că au fost mereu pe lumea aceasta scriitori nepublicați încă, pentru că nu primiseră validarea unei edituri și, implicit, a marelui public. Sunt și acum. După ce au făcut acest pas, mulți dintre acești “refuzați” inițial au repurtat un succes nebun, chiar dacă au avut ceva de așteptat, la fel și scrierile lor. Nu întotdeauna graba de a publica, dorința aceasta de a-ți vedea numele pe o copertă echivalează cu statutul de scriitor. În schimb acești oameni erau deja scriitori până în măduva oaselor, chiar dacă nu fuseseră încă aclamați de mulțime.

Scriitorul este un creator de lumi. Alătură idei, concepte, personaje, acțiune, stări și emoții într-un pachet menit să smulgă cititorul din cotidian și să îl transporte, pentru câteva ore sau zile, altundeva. În lumea lui. Prin aceasta, el are puterea unui magician. Acela este scriitorul.

La mulți ani tuturor scriitorilor lumii!

34 thoughts on “Ziua Mondială a Scriitorilor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.