Naarghita – pasiune și disciplină

Zilele acestea mi-am amintit de Naarghita. Acum mulți ani, am fost foarte surprinsă atunci când am aflat că minunata interpretă a fost româncă. Născută Maria Amarghioalei, la 14 ianuarie 1939, a crescut în București și a urmat cursuri de coregrafie și de canto. Impresionată de filmul Vagabondul și de Raj Kapoor, a devenit pasionată de filmele indiene și, mai ales, de muzica lor. Decisă să învețe să cânte și să se miște precum celebrii actori și cântăreți de acolo, a studiat cu mare atenție, pe cont propriu, piesele și le-a repetat cu îndârjire, învățându pronunția cuvintelor după ureche (wikipedia).

A învățat limba hindi prin corespondență cu centrul hindi și nu a precupețit niciun efort pentru a-și urma visul – acela de a performa pe scenă piesele îndrăgite. Acest lucru s-a întâmplat, a fost întâmpinată cu entuziasm, iar în 1967 însăși prim-ministrul Indiei, Indira Ghandi, impresionată de performanțele tinerei artiste, i-a lansat o invitație să viziteze India, ceea ce s-a și întâmplat. Vizita-turneu a durat mai bine de o jumătate de an, a fost sponsorizată de guvernul indian și, astfel, Naarghita a putut să-l cunoască pe idolul său, Raj Kapoor, devenind buni prieteni. A jucat chiar și într-un film, în 1972.

A concertat pe scene din Anglia, SUA, Franța, Liban, Egipt și a încântat iubitorii muzicii indiene de pretutindeni (boolywoodirect.com).

După mai multe pierderi dureroase, cântăreața s-a retras și și-a petrecut ultimii ani cu soarta multor artiști altădată aclamați – în sărăcie.

Ca întotdeauna, lumea și-a amintit de Naarghita la trecerea ei din această lume, dar apoi uitarea s-a așternut iar peste destinul artistei. Ziarele de scandal au răscolit cu această ocazie povestea ei, relația cu Raj Kapoor și fel de fel de supoziții, dar, de fapt, ceea ce rămâne este arta și curajul unei tinere simple de a învăța de la zero elemente de cultură a unei țări atât de diferite, de a interpreta muzica și dansul Indiei de o manieră aplaudată chiar și de cei din țara Gangelui, care, precum majoritatea asiaticilor, sunt cunoscuți pentru faptul că rar dau dovadă de entuziasm la tentativele străinilor de a plonja în aceste domenii aparte, specifice, dacă nu sunt insoțite de o reală înțelegere a fenomenului și performanță deosebită.

Advertisement

10 thoughts on “Naarghita – pasiune și disciplină

      • Cine mai știe… Dar mi-am mai adus aminte ceva. Făcusem si eu o pasiune pentru hindi și voiam s-o fac, dar, in 1986, cind am dat eu prima oara, nu era sectie continua de hindi la universitate, asa ca am renuntat si am ales plcarea secundara, rusa… Ei, uite ca Naarghita, care a fost inaintea mea, a făcut ce-a făcut și-a reușit… ❤ Am admirat asta mult la ea, cînd am aflat prima oară că nu-i indiancă 🙂

        Liked by 2 people

  1. Și eu am admirat-o, am disc cu ea, dansam pe el în gimnaziu, înfășurându-mă într-un sari improvizat 🙂 Pe urmă, când am aflat că nu e indiancă, mi-a plăcut și mai mult. Alta (indiancă, dar cu inima în România) pe care am admirat-o foarte mult a fost Amita Bhose.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.