Citind “Oathbringer”!

This slideshow requires JavaScript.

Poate vă gândiți că a trecut ceva timp de când am prezentat ultima carte și că m-am lăsat de citit. Adevărul este că, din contră, am foarte mult de citit zilele acestea, deși nu este genul de lectură care să facă în mod facil subiectul unei prezentări de carte aici pe blog. Așadar, citesc în sfârșit “Oathbringer“, volumul al treilea din seria totalmente epică a lui Brandon Sanderson -“The Stormlight Archive“. Prima parte a seriei – “The Way of Kings” – a fost tradusă și la noi cu titlul “Calea Regilor” și este o lectură uimitoare, pe care am citit-o în engleză și am recitit-o parțial în română. Nu am îndrăznit nici până în ziua de azi să fac prezentarea acestei cărți, fiindcă mi-a plăcut prea mult și cred că ar ieși o postare mult prea lungă, ceea ce eu evit de obicei. Sunt în blogosferă recenzii minunate la această carte, cum ar fi cea a Simonei Stoica, a lui Marius Andrei sau a Viperei, așadar pentru mai multe detalii puteți să le accesați cu încredere.

Ceea ce vreau eu să exprim acum este mai mult legat de experiența de a citi o astfel de carte/serie decât de subiectul propriu-zis. Să spun acum că o recomand este mult prea sec în comparație cu entuziasmul pe care mi-l provoacă această lectură.

O astfel de lectură nu se poate face pe repede înainte, oricât de incitant ar fi modul în care este scrisă. Unul dintre motive este, evident, dimensiunea cărții, care în format hardcover are peste 1200 pagini.

Complexitatea acestei cărți este atât de mare încât, deși nu mă caracterizează (obișnuiesc să păstrez totul în inimă și în minte), sunt tentată să îmi iau notițe. În afară de uimitoarea lume creată de scriitor și personajele deosebite, sunt o serie întreagă de informații importante, de facțiuni și de intenții. Una peste alta, o lume aparte proiectată în Cosmere, universul sandersonian.

Am toată admirația pentru munca titanică pe care o depun acest om și echipa lui, pentru calitatea scrierii și atenția la detalii pe care reușește să le atingă, fiind în același timp foarte prolific. Fiecare carte a lui Brandon Sanderson este o operă de artă în sine. Nu e de mirare că are trei pagini la începutul cărții numai cu mulțumiri pentru colaboratori. Cartea conține, pe lângă hărți minuțios realizate și diferite schițe ale unor puncte de interes foarte diferite între ele, de la desene reprezentând creaturi și artefacte până la portrete și chiar mostre ale modei diferitelor națiuni.

Despre subiectul cărții nu am să zic prea multe, poate la un moment dat mă voi încumeta și eu să fac o prezentare a primului volum. Genul fantasy epic a atins în prezent niveluri nebănuite, iar în pleiada de cărți și serii minunate care au apărut, “The Stormlight Archive” strălucește ca o supernovă.

În consecință, asta fac acum, citesc de zor și cu spor. Dacă aveți prilejul să citiți această serie, nu stați pe gânduri nici o milisecundă. ❤

17 thoughts on “Citind “Oathbringer”!

  1. Se vede ca iti place Sanderson mult si ii intelegi cartile. Cred ca e dureros sa te abtii de la laudele pe care le merita. Norocul nostru, al cititorilor, cu acesti autori exceptionali, tineri, prolifici si diferiti ( Sanderson, Abercrombie, Weeks etc) care largesc lumea Epic Fantasy. Avem ce citi.
    Multumesc pentru aprecierea articolului meu. Mi-a fost foarte greu sa scriu putin si concis….

    Liked by 3 people

  2. Pingback: Tag: Mid-Year Book Freak-Out Tag [2018] | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.