Parfumul Cracoviei – Lucian Dragoș Bogdan

parfumul cracoviei

Am primit acest roman, “Parfumul Cracoviei“, cadou de la prietena și colega mea, Dorina, căreia țin să îi mulțumesc din nou pe această cale. Recunosc că pusesem ochii pe ea înainte, mă intrigau atât titlul, cât și coperta foarte bine aleasă.

Am început să citesc romanul joi seara și până vineri seară îl terminasem, în condițiile în care, evident, nu am stat numai să citesc. Am găsit în roman referiri la cunoscuta stațiune Zakopane chiar înaintea etapei de cupa modială la sărituri cu schiurile care se desfășoară acolo, iar numele unuia dintre protagoniști m-a dus cu gândul la marele campion Adam Malysz. Să nu las însă gândul să zboare prea departe și să revin la lectură.

La o pensiune din apropiere de Zakopane își petrec câteva zile de concediu două cupluri cu copii din Cracovia. Mateusz, un antreprenor în construcții, împreună cu soția Marcelina, angajată la muzeu și cu cele două gemene, Malgosia și Kasia; pe de altă parte, Adam, un chirurg cardiolog reputat, împreună cu soția Monika, profesoară de engleză și fiul Tomasz. Ei petrec o seară plăcută, amicală împreună, fără a-și închipui că drumurile a doi dintre ei se vor mai întâlni cu altă ocazie într-o manieră neașteptată.

Odată întorși la Cracovia, autorul ne introduce în viața fiecăruia dintre aceste cupluri, în mintea și sufletul protagoniștilor, cu angoasele și speranțele lor.

Mateusz a trecut printr-o tragedie cu aproape douăzeci de ani în urmă. Rămas singur cu un fiu micuț, și-a construit o a doua viață alături de Marcelina și de fiicele lor gemene, așa cum și-a construit și o afacere în parteneriat. Acum această nouă viață ajunge în pericolul de a se clătina din temelii. Naționalist, oarecum de modă veche, are dese conflicte cu fiul Wojciech, ajuns la vârsta de 21 de ani, exponentul unei noi generații, cu noi mentalități.

Marcelina este întruchiparea unei feminități ancestrale, femeia care creează un cămin, care alină suferințe, un spirit matern prin excelență care are însă nevoile ei: de protecție, stabilitate, romantism. Conexiunea pe care o va realiza la un moment dat cu Adam atestă dorința ei de visare, nevoia de a evada dintr-un cotidian adesea cenușiu, iar modul cum cei doi ajung să comunice – prin intermediul muzicii – l-am găsit încântător. Întotdeauna îmi face plăcere să găsesc referințe muzicale în romane, iar din acest punct de vedere autorul ne dăruiește un dialog muzical de foarte bună calitate.

Adam nu este doar un medic, el este un medic cu vocație. Chirurgia cardiacă oferă multe satisfacții, dar și multă suferință când pierde câte un pacient, chiar pe masă, când o inimă se încăpățânează să rămână inertă. De asemenea, este un serviciu foarte solicitant și stresant, care nu îi permite să fie alături de familie atât cât și-ar dori. Un bărbat foarte pasional, Adam refulează toate acestea prin diferite relații sexuale, fără nicio implicație sentimentală. Iubirea lui față de Monika se bazează mai mult pe un respect pe care, în ciuda escapadelor, i-l poartă.

Monika, a doua verigă a acestui cuplu modern, cunoaște înclinațiile lui Adam și i le acceptă. Vrea însă să se simtă, la rândul ei, frumoasă și dorită, iar de la Adam primește rareori această satisfacție. Când Lucasz, obiectul dorințelor sale adolescentine, face o vizită în Cracovia, este un bun prilej să afle dacă mai poate reînnoi pasiunea în viața sa, cu toate că adulterul îi repugnă.

Wojciech este un tânăr de treabă, aflat într-un moment al vieții sale în care nu se poate regăsi, nu poate lua marile decizii pe care și le dorește tatăl său. Instalator de meserie, refuză să lucreze cu acesta și să-și asume acel rol pe care tatăl îl consideră potrivit pentru el. Decizia pe care o va lua, în cele din urmă, reflectă poziția multor tineri din Europa de Est.

Malgosia și Kasia sunt exponentul cuplului de gemene foarte diferite ca fire. Una este înfiptă și autoritară, cealaltă sensibilă și cu o inteligență emoțională înaltă.

Tomasz este un puști din noua generație, pasionat de jocuri, de gadget’uri, cu puține alte pasiuni. Împins de la spate de părinți să practice un sport, oscilează de la unul la altul, încercând mai mult să tragă de timp.

Protagoniștii vor fi puși în fața unor situații ieșite din comun, care îi vor sili să ia anumite decizii.

Acțiunea este proiectată pe fundalul unei Cracovii impozante, pline de farmec și măreție istorică. Se vede că autorul a îndrăgit mult orașul, pe care a încercat să îl redea cât mai fidel, să îi surprindă atmosfera și, de ce nu, parfumul. Acest parfum al orașului se îmbină cu parfumul eroilor săi, creând o aromă aparte de care vă veți bucura pe tot parcursul lecturii.

Un roman scris cu multă sensibilitate și cu o notă estetică foarte agreabilă. Multe din realitățile poloneze descrise în carte vă sunt sigur familiare și de pe meleagurile noastre, iar finalul a fost foarte bine gândit.

Fără îndoială, intenționez să caut și alte romane semnate Lucian Dragoș Bogdan. Dacă sunteți în căutarea unei lecturi de calitate, rapidă dar totuși consistentă, acest roman poate fi soluția.

” Femeia îi ceruse, în joacă, să salveze o viață. Adam își dădea seama, însă, că o viață tocmai se zbătea disperată, incapabilă să se mai salveze. Nu-și amintea să mai fi simțit așa ceva niciodată. Nici pentru aventurile de-o noapte, nici pentru cele ocazionale. Nici măcar pentru Monika, în vremea când ea avusese răbdarea să-l cucerească.

Iar asta-l bucura și-l îngrozea în aceeași măsură.”

25 thoughts on “Parfumul Cracoviei – Lucian Dragoș Bogdan

  1. Ana, aveam deja cartea aceasta pe lista de lecturi, iar recenzia ta m-a convins ca imi va placea mult! Sunt foarte curioasa sa “vizitez” Cracovia! Felicitari, minunat ai scris despre carte!

    Liked by 2 people

  2. Pingback: Recenzii de ianuarie, 2019 - Blog.Tritonic.ro

  3. Pingback: Leapșa Curcubeu | adropofinspiration

  4. Pingback: Cărți de Dragobete | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.