De gustibus: povești și rețete savuroase – Ana-Maria Negrilă

Bine ați venit, prieteni, la un nou popas în cadrul seriei De gustibus: povești și rețete savuroase!

Pe Ana-Maria Negrilă, căci ea este invitata specială a lunii august, am descoperit-o la finele anului trecut. Mă refer aici, bineînțeles, ca experiență directă de lectură, întrucât numele său îmi era deja cunoscut de o bună bucată de vreme, iar tentația de a îi citi cărțile, din ce în ce mai mare.

Ana-Maria Negrilă este considerată una dintre cele mai bune autoare contemporane de SF. Fiind, așa cum bine știți, o fană a genului fantasy și căutând mereu cele mai bune experiențe de lectură din această zonă, nu a lipsit mult până să cumpăr Stăpânul umbrelor. Trezirea, un roman despre care auzisem numai lucruri interesante și care m-a convins încă de la primele pagini. Am găsit stilul în care este scris reconfortant de original, plus toate elementele care fac deliciul cititorilor experimentați, la locul lor – construcție de lumi, personaje, fire narative, sistem magic, sisteme sociale, politice, religioase.

Întrucât am aflat că acțiunea acestui roman se petrece, de fapt, într-un viitor îndepărtat al planetei Galene, făcând parte din același univers în care se desfășoară seria SF Stelarium, următorul pas logic a fost să încep să citesc seria respectivă. Iată deci cum am descoperit Regatul sufletelor pierdute și Ascensiunea stelară, despre care am scris câteva impresii aici, pe blog, chiar zilele trecute.

Seria mai conține volumul Agenții haosului, pe care abia aștept să îl citesc. Toate acestea au apărut la Editura Crux și sunt foarte frumoase, atât pe dinăuntru, cât și pe dinafară.

Seria Stelarium constituie o lectură foarte satisfăcătoare pentru orice fan SF, stilul de scriere și bogăția conceptelor se îmbină într-un ansamblu armonios și irezistibil.

În afară de acestea, a mai publicat anterior Împăratul ghețurilor, roman pentru care a obținut premiul Vladimir Colin și care a fost tradus în limba maghiară. De curând am găsit la anticariat și volumul de povestiri Orașul ascuns, din 2005. O serie de povestiri au apărut în mai multe antologii.

Pe lângă SF și fantasy, autoarea abordează un alt gen favorit din topul meu personal: ficțiunea istorică. Romanul Cele patru oglinzi ale adevărului va apărea chiar în această toamnă și este așteptat cu nerăbdare de mulți cititori.

Ana-Maria Negrilă are în lucru și continuarea de la Stăpânul umbrelor. Trezirea, un alt roman mult așteptat de fanii acestui univers complex creat de autoare.

Dacă doriți să aflați mai multe despre operele semnate de Ana-Maria Negrilă și să fiți la zi cu noutățile pe care le postează, vă invit să accesați pagina https://anamarianegrila.com/.

Acum, după această trecere sumară în revistă a spectaculoaselor romane, să ne delectăm și cu o rețetă minunată propusă de autoare.

 

Când ești născut toamna, copilăria ta a fost parfumată cu miros de chiparoase și crizanteme și condimentată cu zacuscă, musaca și salată de vinete, după care stropită cu must. Nu ai ce face! Când lumina devine galbenă la fel ca frunza, când aerul miroase într-un anumit fel, simți cum te cuprinde energia și cheful de a muta munții din loc și apele din matcă. Atunci îți vin idei spre disperarea celor din jur care se gândesc la zilele mohorâte ce vor veni, la ploaie și la vânt. Nu că ar conta pentru tine, ploaia îți place, iar fulgerele îți reîncarcă bateriile. Sigur că nu am scris întotdeauna toamna, dar multe idei mi-au venit atunci.

Legat de gătit, în copilărie și adolescență m-am specializat în prăjituri, care mi s-au părut întotdeauna mai demne de atenție, pentru că se făceau la ocazii speciale, mese cu mulți invitați, aniversări, sărbători. De aceea, mulți ani am fost responsabilă cu dulciurile din care produceam câte 4-5 sortimente odată.

Deși inițial am vrut să vă prezint una dintre rețetele mele de succes, foarte dulci și cu multe calorii, m-am decis pentru altceva. Deci, dacă tot se apropie toamna, să gătim ceva din cămara ei:

Musaca de vinete

Ingrediente obligatorii:

800 g carne tocată de vită

400 g pulpă de roșii sau 3-4 linguri bulion

3-4 linguri ulei

2-3 vinete ( foarte bune pentru slăbit, pentru că au puține calorii)

2 cepe tocate mărunt

2-3 ardei grași sau capia tăiați cubulețe

1 lingură ierburi aromatice (pun de obicei busuioc și tarhon)

4-5 căței de usturoi (nu vă faceți probleme cu ei, se fierb, așa că dau doar gust bun mâncării, nu vor mirosi la final)

sare

piper

Ingrediente opționale:

1 un vârf de cuțit de scorțișoară pentru aromă

1 lingura boia

1 legătură pătrunjel (noi nu ne omorâm după pătrunjel, așa că nu îl folosesc decât foarte rar)

200 g smântână și 200 g cașcaval (dacă nu vreți să vă numărați caloriile din farfurie, săriți cașcavalul și smântâna; sunt foarte gustoase în musaca, dar se potrivesc vorbei că: tot ce este bun este imoral, ilegal sau îngrașă…)

 

Mod de preparare:

Pentru că nu vreau ca mâncarea să fie prea grea, ceea ce s-ar întâmpla dacă aș prăji ceapa și carnea, totul este fiert. Încep cu vinetele care se dezbracă de coajă (nu este obligatoriu, dar coaja nu ne place), se taie feliuțe, apoi se opăresc în apă cu sare, după care se așază pe o tavă sau în chiuvetă, cu o greutate pe cap, pentru a scoate din ele sucul care nu numai că le dă amăreala specifică, dar este și destul de periculos, conținând o cantitate destul de mare de acid oxalic. Există și alte modalități, mai simple, în care puteți scăpa de acidul oxalic, dar eu o folosesc pe acesta, pentru că este un fel de moștenire de familie.

Cât vinetele se odihnesc și transpiră, ne putem ocupa de umplutură.

Carnea de vită se toacă, la fel și ceapa, și ardeiul gras sau capia. Eu le mărunțesc cu robotul, doar nu degeaba beneficiem de ajutorul tehnicii! Într-o cratiță, pun apă și puțin ulei și fierb ceapa până se înmoaie, apoi adaug carnea tocată și amestec, după care, când acesta și-a pierdut rumeneala din obraz, pun și ardeiul, și usturoiul tăiat, iar dacă este nevoie, încă o cană de apă. Le las să fiarbă la foc mic circa 15 minute, apoi adaug și bulionul, restul de ulei, sare, ierburile, scorțișoara, după care le mai las pe toate să bolborosească în legea lor cât timp pregătesc o tavă cu margine înaltă, pun hârtie de copt și încep să așez primul strat de vinete. Peste acest strat, adaug din compoziția cu carne, apoi încă un strat de vinete, restul de compoziție, iar deasupra ar treilea strat de vinete. Cine dorește, poate turna la sfârșit și cașcavalul amestecat cu smântâna. După această ispravă, tava ajunge în cuptorul preîncălzit la 180° timp de o oră.

ATENȚIE!! A nu se lăsa animalele, copii mici și alți membri ai familiei să adulmece pe lângă cuptor, pentru că totul miroase delicios!

Timp de preparare: Aproximativ patruzeci de minute, chiar mai puțin, dacă nu vă jucați cu vinetele.

Foarte important: A se servi cu o carte bună alături!

Savuros! O sugestie excelentă de sezon, iar îndemnul de la final este bine-venit. Cu siguranță aveți ce alege dintre cărțile scrise de Ana-Maria Negrilă, iar această mâncare este atât de savuroasă și de tentantă, încât vă mărturisesc că nu am mai avut răbdare și am preparat-o, chiar în timp ce aranjam acest articol. Am făcut doar câteva mici schimbări: carnea a fost de pasăre, am adăugat și oregano, iar deasupra am pus doar niște iaurt grecesc.

Oricum, rezultatul e wow!

Vă invit să preparați această bunătate și să nu ratați cărțile semnate de Ana-Maria Negrilă!

Vă salut cu drag și vă aștept în continuare la De gustibus: povești și rețete savuroase, să ne delectăm cu lecturi deosebite și mâncăruri delicioase! Win-win!

11 thoughts on “De gustibus: povești și rețete savuroase – Ana-Maria Negrilă

  1. Pingback: De gustibus: povești și rețete savuroase – Ana-Maria Negrilă – Ana-Maria Negrilă

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.