Manichiură pentru mort – Daria Donțova

manichiura pentru mort

După cum am recunoscut de multe ori, romanele polițiste nu sunt genul meu preferat de lectură. În ultima vreme însă, mi s-a deschis apetitul pentru a încerca diverse, lucru care s-a întâmplat stârnit probabil de lecturile inspiratoare de la Monica Ramirez citire. Așadar, prezint azi una dintre aceste lecturi diferite și foarte plăcute, “Manichiură pentru mort” de Daria Donțova. În ciuda titlului oarecum macabru, cartea are o doză nebună de umor pe care l-am apreciat la adevărata lui valoare.

Eufrosina este o femeie de 36 de ani, căsătorită cu Mihail Gromov, care pare a fi soțul ideal: frumos, bogat, foarte grijuliu cu soția lui pe care toată lumea (inclusiv ea însăși) o consideră o inutilă. Eufrosina, un copil bolnăvicios, supraprotejat se transformă într-o cântăreață mediocră de harpă, la fel de susceptibilă la orice boală sau alergie posibilă. În urma măritișului, abandonează recitalurile, mulțumindu-se să își petreacă zilele lenevind prin casă și citind romane polițiste, singura ei mare pasiune. Iată însă că planurile sorții sunt altele în ceea ce o privește pe Frosia și ea află că soțul ei Mișa o înșală, chiar de la amanta acestuia, o tânără frumoasă. Tania Molotova pretinde că este însărcinată și îi cere să depună actele pentru divorț, pentru a-i reda libertatea nefericitului Mișa. Lumea Frosiei, așa cum era, se prăbușește în jurul ei. Pleacă de acasă cu gândul de a se sinucide și se aruncă în fața unei mașini, care se întâmplă fi cea a Katiei Romanova. De aici începe acțiunea tumultuoasă a cărții.

Evident, tentativa de suicid eșuează iar Katia o ia la ea acasă, într-un apartament pe care îl împarte cu fiul cel mare Serghei și iubita acestuia, cu fiul mai mic Kiriușa și cu mai multe viețuitoare: trei câini, două pisici, hamsteri și o broască țestoasă. În casă e o harababură maximă. Katia dorește să o lase să locuiască cu ei cu condiția să se ocupe de casă, întrucât ei toți sunt foarte ocupați. Astfel, eroina noastră începe o viață nouă sub o identitate nouă: se recomandă drept Evlampia, pe care membrii acestei familii simpatice o adoptă ca pe una de-a lor.

De aici se succed o multitudine de situații comice, deoarece nu numai că “Evlampia” nu știe să facă nimic, însă Katia îi încredințează o misiune care se dovedește desprinsă din cărțile ei favorite.

Katia este răpită de interlopi iar salvarea ei stă în mâinile Evlampiei, care are un timp limitat la îndemână să descurce ițele uneia dintre cele mai încurcate situații. Va fi nevoită  să facă muncă de investigație, și în paralel, să se ocupe de întreaga casă și de locuitorii ei împrăștiați dar cu suflet mare. Vor avea loc crime, asalturi, înșelăciuni. Va fi oare în stare anemica, inutila casnică de lux să se transforme în femeia de care toată lumea are nevoie și să facă față atâtor provocări? Răspunsul este, evident, da însă cum anume se va întâmpla acest lucru, vă las să descoperiți singuri.

Tot ceea ce pot să vă spun este că de mult timp nu m-am distrat așa de bine, în plus cartea vă va face și o poftă veritabilă de mâncare, fiindcă Lampa învață să gătească și nu oricum.

Recomand cartea tuturor, vă va captiva atât firul investigației cât și modalitatea prin care Evlampia rezolvă problemele și își reglează ea însăși conturile cu propria ei viață.

28 thoughts on “Manichiură pentru mort – Daria Donțova

  1. Pingback: Recenzie: Manichiură pentru mort (Daria Donțova)

  2. Să știi că m-ai convins, Ana! Am trecut cartea pe lista de lecturi! E delicioasă recenzia ta, și mă aștept sa-mi placă mult cartea. Îmi place tot ce ai scris despre ea, în principal faptul ca are umor. Mă duce cu gândul la un chicklit mai degrabă decât la o carte polițistă.

    Liked by 1 person

  3. Pingback: Dragul meu ticălos – Daria Donțova | adropofinspiration

  4. Pingback: Detectivă de ocazie – Laura Stanciu | adropofinspiration

  5. Pingback: Detectivă de ocazie – Laura Stanciu – recenzie A drop of inspiration – Editura Petale Scrise

  6. Pingback: Cărți care aduc buna dispoziție | adropofinspiration

  7. Pingback: Poker cu rechinul – Daria Donțova | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.