Misiunea bufonului – Robin Hobb

Misiunea bufonului

Misiunea bufonului” continuă aventurile neobișnuite descrise de Robin Hobb în trilogia Farseer, din care am prezentat primul volum aici. Spre bucuria mea, începând acest volum, care este primul din trilogia “Omul arămiu“, am intrat iar în lumea celor Șase Ducate și i-am reîntâlnit pe eroii îndrăgiți – FitzChivalry, bufonul și Ochi Întunecați.

Voi scrie aici doar câteva cuvinte, pentru că seria, fiind o continuare a celei precedente poate predispune la spoilere. Dacă nu ați citit trilogia Farseer, ar fi indicat să o faceți înainte de a trece la această trilogie, pentru că veți înțelege mult mai bine cine sunt protagoniștii, modul în care au evoluat și multe aspecte la care se face referire.

FitzChivalry are acum în jur de 35 de ani și trăiește retras într-o colibă, sub numele de Tom Badgerlock, fiind fermier și pescar. Alături de el se află lupul său iubit, Ochi Întunecați precum și Hap, fiul sau adoptiv. Decis să nu se mai implice în treburile regatului și să rămână mort în fața tuturor celor care îl cred astfel, singura lui legătură cu lumea este menestrelul Starling, cu care a păstrat o relație ambiguă. Lupul a îmbătrânit la rândul sau, deși are aceeași personalitate spectaculoasă dintotdeauna.

night wolf

Iată însă că lucrurile nu rămân așa iar la poartă se prezintă nimeni altul decât bătrânul lui mentor, asasinul Chade, devenit om important în stat sub domnia reginei Kettricken. Lucrurile nu merg ca pe roate cu prințul Dutiful, iar Chade încearcă să îl învețe Meșteșugul din pergamentele străvechi, fără prea mult succes.

Poate Fitz și companionul său ar fi rezistat cântecului de sirenă lansat de Chade, însă apar mai multe elemente care îi determină până la urmă să iasă din izolare.

În primul rând, își face apariția cel mai bun prieten al lui Fitz, încă din copilărie: bufonul regelui Shrewd. Acesta nu mai este bufonul spălăcit, cu păr alb și ochi decolorați. Specia sa evoluează altfel, așa că acum arată că un tânăr cu o piele minunată aurie, par auriu și ochi asemenea. Bogat și elegant, trăiește la curte sub numele de Lordul Auriu, ajutând în continuare regatul. Apariția lui îi reinvigoreaza pe Fitz și Ochi Întunecați. Profetul Alb și Catalizatorul se vor reuni din nou pentru a salva linia regilor Farseer. Deși o face în parte pentru a găși un maestru la care să între ucenic tânărul Hap, Fitz trebuie să între în pielea lui Tom Badgerlock și să se arunce în acțiune și pentru alte cauze: salvarea prințului Dutiful, dispărut fără urmă, de care depinde chiar salvarea fiicei sale Nettle și a viitorului regatului și dinastiei Farseer.

Cele două forme de magie, Meșteșugul și Harul reapar în schemă, alături de a treia formă, Magia Tămăduitoare.

De ce să citiți această carte?

Pentru că personajele sunt mult mai complex redate decât în trilogia precedentă. Nu ai cum să le reziști Lordului Auriu și lui Ochi Întunecați.

Pentru că acțiunea este mai intensă, intriga mai captivantă, perspectivele mai bogate.

Pentru că nu poți să te abții să nu afli ce se întâmplă mai departe, pentru că este o poveste profundă și emoționantă.

Este o adevărată plăcere imersiunea în lumea creată de Robin Hobb. Nu puteam să nu scriu despre ea și să nu o recomand cu tot dragul.

28 thoughts on “Misiunea bufonului – Robin Hobb

  1. Tentante si amagitoare aceste aventuri atemporale ! Superbe relatari imortalizate în fraze minunate !
    O zi plina de lumina divina si mult har si inspiratie în continuare,, draga Anais !

    Liked by 2 people

  2. Pingback: Iulie literar | adropofinspiration

  3. De ce să citiți această carte? Pentru ca, daca ati apucat sa cititi un singur capitol din orice a scris Robin Hobb vreodata, cu siguranta v-ati indragostit de stilul ei si nu va mai puteti abtine. 😉 Semnat, fanul nr 1. 😀

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.