S.L.A.D.E. – O.G. Arion

This slideshow requires JavaScript.

Thriller-ul nu este în fruntea preferințelor mele literare, poate unde este un gen foarte răspândit și extrem de ecranizat. Cu toate acestea, la fel ca în cazul genului romance, nu refuz o lectură de calitate. Iar când autoarea seriei mele preferate fantasy urban a anunțat o carte cu subiect original și actual, inspirat de realitățile virtuale ale jocurilor online, în speță Second Life, unul dintre cele mai jucate și cunoscute, mi-a captat atenția încă din primele momente.

Cunoșteam talentul Oanei Arion, dar chiar și așa mă surprinsese foarte plăcut cu Fugi!, o distopie apocaliptică, în condițiile in care citesc distopii de acest gen chiar mai rar decât thrillere. Am întâmpinat deci noul roman cu anticipație dublată de curiozitate – oare mă va ține în priză? Va fi suficient de complex încât să îmi atragă atenția, dar și atât de alert încât să îl citesc pe rupte?

Ei bine, da. Are toate ingredientele necesare ca să fiți captivați de lectură. Pe scurt, Teagan, o tânără londoneză care a devenit agorafobă în urma unui atac foarte grav își duce viața liniștită într-un colț din Neos Marmaras, în Grecia. Ea lucrează de acasă, scriind articole și își petrece timpul liber pe Second Life, un joc popular, o lume virtuală tridimensională complexă. Avatarul ei se numește Karina B. și împreună cu mulți alți prieteni se distrează de minune în această existență paralelă cu cea reală. Într-o bună zi, lumea îi este dată peste cap: viața îi este pusă în pericol, prietena ei Tassia ucisă, iar ea este nevoită să fugă, alături de Roan, fostul ei iubit virtual, apărut în carne și oase la ușa ei în orele întunecate. Pe urmele lor se află criminali periculoși, aparent oameni bine plasați în societate care desfășoară activități dubioase folosind lumea din Second Life. Roan (sau Chylar D.) o implică pe Teagan (Karina B.), iar cei doi pornesc într-o goană nebună pentru supraviețuire, din Grecia până în Amsterdam, cu o scurtă escală la București.

Chiar dacă vorbim de un thriller cu o acțiune deosebit de intensă, autoarea își arată din nou măiestria în a crea decoruri nu numai credibile, dar efectiv vibrând de atmosferă locală. Simți culorile și soarele Greciei, haosul arhitectural bucureștean și răcoarea umedă a Olandei. Trecerea de la lumea Second Life la cea reală are loc cu ușurință, în niciun moment nu pierzi legătura cu faptele. Totul este extraordinar de bine gândit și pus cap la cap, în plus ceea ce mi-a plăcut este modul în care a păstrat puritatea genului, folosind o întorsătură de situație foarte reușită, chiar dacă a brodat pe marginea unui subiect actual – lumea virtuală și provocările ei. E ușor să pozezi în lumea virtuală drept ceea ce nu ești, mai ușor chiar decât în viața reală, însă protagoniștii romanului descoperă că limitele sunt foarte fine și că ambele lumi pot ascunde capcane pentru cei prea încrezători.

Personajele sunt bine conturate, au dinamică și o poveste de viață închegată în spate, care iese la iveală pe parcursul lecturii. Chiar și personajele secundare sau episodice sunt de impact – unul dintre atuurile autoarei, de a crea personaje naturale, deloc forțate, care atrag cititorul. În acest sens, inspectoarea Myrthe Jansen este o apariție, pe mine m-a cucerit.

Ceea ce m-a atras în mod deosebit este faptul că, la începutul fiecărui capitol, a inserat câte o strofă din operele unor mari poeți ai literaturii universale, un element rafinat, pe care îl aplaud. Combină astfel un gen oarecum prozaic cu arta universală iar rezultatul este pe măsură.

Dacă nu sunteți familiarizați cu aceste aspecte ale lumii virtuale, nu vă faceți griji. Autoarea a pregătit la finalul cărții un glossar cu termenii folosiți în carte și câteva informații despre Second Life, totul prezentat într-un mod accesibil.

Cartea beneficiază de o tehnoredactare care arată un pronunțat simț estetic, impresie accentuată de coperta alb-negru.

S.L.A.D.E. a apărut la Editura UP, în colecția Rubin, și vă așteaptă să o citiți.

 

17 thoughts on “S.L.A.D.E. – O.G. Arion

    • Pai ce treaba au muntii nostri cu ce ziceam eu aici, mai Marius? N-a zis nimeni ca Atena nu e haotica, mai toate capitalele din sud sunt asa. Era vorba strict de haosul bucurestean, pe care toti il stim prea bine, inclusiv eu, care am locuit acolo niste ani buni. Cand zic haos, ma refer si la arhitectura dezvoltata in ultimii 50 de ani in capitala. Nu te infoia si citeste romanul, e chiar fain prezentat, nu iti ataca nimeni capitala. 😛

      Liked by 1 person

      • Racoarea umeda a Olandei e ceva pozitiv? Comparatii nepatriotice e mult spus si nedrept. Eu nu cred ca iubim pe cineva sau ceva numai pentru calitati, ci si in ciuda defectelor. Nu putem pretinde ca tara noastra e perfecta, dar nici ca este defecta. Haosul arhitectural la care ma refer este o realitate. Voi specifica mai exact “arhitectural”, sa nu se inteleaga, eronat, ca vorbesc de un haos generalizat. Pot fi acuzata de multe, dar nu de afirmatii nepatriotice. Din pacate, eroina nu a avut timp sa se plimbe prin centrul vechi, fiind nevoita sa se ascunda intr-o casa de siguranta si a avut timp doar sa arunce o privire pe drum, de aici rezultand impresia mea de cititor, coroborata cu amintirile mele despre marele oras, care chiar imi este drag, asa, cu tot haosul lui, specific cum spuneam marilor capitale.

        Liked by 1 person

    • Aici nu te contrazic. Zile fierbinti si nopti furtunoase, dar ia stai tu cateva luni sau cativa ani in racoarea din Tarile de Jos, ca o sa vrei imediat la soare torid. Toti merg in vacanta in sud, inclusiv aici, la noi.

      Liked by 1 person

  1. mmm… chiar daca e un thriller, nu stiu ce sa zic, treaba asta cu universurile paralele ma depaseste putin. totusi, am auzit atat de multe chestii faine despre oana arion, incat e greu de crezut ca mai dureaza mult pana sa o citesc si eu!

    Liked by 1 person

  2. Pingback: De Gustibus: povești și rețete savuroase – O.G. Arion | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.