Știți că printre pasiunile mele se numără lectura, dar și mâncarea bună. Anul trecut am găzduit aici, pe blog, o serie de articole foarte îndrăgită, Asaltul Bucătăriei, în cadrul căreia am tras cu ochiul în bucătăriile bloggerilor, spre delectarea noastră, a tuturor.
Anul acesta, m-am gândit să reiau ideea seriei, dar într-un alt format, iar invitații să fie scriitori contemporani. Prin urmare, ia startul astăzi seria De gustibus: povești și rețete savuroase, care își propune să vă aducă în prim-plan autori citiți de mine, autori pe gustul meu, care sper să fie și pe gustul majorității dintre voi. În orice caz, nu vor veni cu mâna goală, ci cu o rețetă preferată.
Ziua asalturilor și a artei culinare la mine pe blog e luni, poate din dorința de a începe săptămâna în forță, cu ceva bun care să ne crească nivelul de hormoni ai fericirii. Întâmplător sau nu, în această luni se serbează Dragobete, sărbătoarea tradițională a iubirii la români. Voi v-ați întrebat vreodată cu ce se hrănesc zânele? Eu m-am întrebat, iar cea căreia i-am cerut un răspuns este chiar o zână veritabilă, Raluca Alina Iorga.
Raluca Alina Iorga și Vânt, photo by Irinel Cîrlănaru
Raluca a debutat cu un roman superb, Până la sfârșitul timpului, unde readuce la viață povestea controversatului și încercatului de soartă prinț valah Vlad III Basarab, un roman pe care l-am recomandat cu tot dragul AICI.
Anul trecut, Raluca și-a arătat încă o dată măiestria, dar și dragostea pentru folclorul românesc, prin intermediul romanului Dincolo de eternitate, plasat atât în spațiul vechii Dacii cât și în tărâmul mitic al basmelor, într-o fuziune fascinantă a celor două lumi, creată inclusiv prin intermediul protagoniștilor, un prinț dac și o zână, precum și a poveștii lor pline de peripeții, despre care am vorbit pe Delicatese literare. Romanul a apărut la Editura UP.
sursa: arhiva personală Raluca Alina Iorga
Haideți acum să vedem ce bunătăți mănâncă zânele, astfel poate vom putea să le “furăm” din secrete și să ne îndulcim și noi.
❤
PRĂJITURĂ CU VIȘINE DIN VIȘINATĂ
INGREDIENTE:
FOI: -200 g unt
-4 gălbenușuri
-150 g zahăr
-1 linguriță bicarbonat
-2-3 linguri smântână sau iaurt
-500 g făină
– un vârf de sare
CREMA: -100 g unt
-150 g zahăr
-1 cană cu vișine din vișinată , fără sâmburi
-1-2 linguri cacao
-1-2 căni cu lapte
-1 cană cu nuci marunțite
-esență de rom
GLAZURĂ:-4 albușuri
-200g zahăr
Din ingredientele pentru aluat se coc 3 foi pe fundul tăvii de aragaz, unsă cu ulei.
Pentru cremă , se încălzește laptele cu zahărul și cacao, se fărâmițează o foaie din cele 3, până se face ca o pastă, care se adaugă peste untul frecat. Apoi se adaugă toate ingredientele pentru cremă.
Crema se pune între cele 2 foi, iar deasupra se întinde glazura din albușurile bătute spumă cu zahărul ,la bain-marie. Peste albușuri se rade ciocolată.
sursa: arhiva personală Raluca Alina Iorga
Iată ce ne spune Raluca:
Nu știu la ce vârstă am mâncat prăjitura asta prima oară, la modul în care să conștientizez că e ceva nemaiîntâlnit. Rețeta a ajuns în familie când mama mea era un copil. Adusese bunica mea câteva bucățele de la o petrecere de pensionare a unei colege, iar mama s-a îndrăgostit de gustul deosebit. A devenit instant prăjitura mea preferată, singurul ei dezavantaj fiind că trebuie să aștepți până a doua zi să se înmoaie foile… Grea misiune când știi că o ai în casă și nu te poți atinge de ea. Se știe în casă când se face prăjitura că cel puțin trei sferturi din ea este a mea, după care, dacă mai prinde cineva ceva, foarte bine. Personal, am ajutat-o pe mama o singură dată să o facă așa că probabil va fi o mare provocare pentru mine când voi decide să o fac prima oară singură. Nu că ar fi ceva complicat, dar mereu voi considera că nimeni nu o poate face mai bine ca mama. Sper din suflet să vă placă și, de ce nu, să devină și prăjitura voastră preferată, iar dacă o încercați mi-ar plăcea să vă aud părerile.
Eu cred că rezultatul este delicios și s-ar putea să fie nevoie de metabolism de zână ca să nu se vadă kilogramele în plus în caz de abuz, dar sincer nu mai pot de poftă.
Vă invit să citiți cele două romane scrise până acum de Raluca Alina Iorga, sunt cu totul deosebite și, bineînțeles, să preparați această minunăție și să ne povestiți cum e. Eu mă avânt cam greu la preparat deserturi, dar mă tentează foarte tare prăjitura aceasta, recunosc.
Bucurați-vă de iubire și frumusețe în această zi specială și în toate zilele care vor urma! Vă aștept și luna viitoare cu un alt scriitor, o altă rețetă și recomandări de cărți bune. Până atunci, nu uitați de #luneaculinara!
Retete din povesti de la zane.
Hmmm, faina reteta, draga Ana! 😃❤️
LikeLiked by 2 people
Doar azi avem specialitate de zane! Multumesc, iti doresc o zi minunata! ❤
LikeLiked by 1 person
Frumos!
O zi minunata si tie.
LikeLiked by 1 person
Interesanta combinatie. 🙂 Hrana pentru trup si suflet. 🙂 Doar sa ai grija sa nu le bagi la scriitoarele vegane vreo reteta de gratare. 😀
LikeLiked by 2 people
Marius, retetele sunt ale scriitoarelor, nu ale mele. Ele sunt invitate de mine sa ne impartaseasca o reteta iubita, deci nu prea are cum sa se intample asta. 🙂
LikeLiked by 2 people
Scriitorii masculi ce-ar putea sa prezinte in echivalenta casnica, daca nu sunt chefi sau vanatori? 😛 Ultimul bec pe care l-au schimbat. 😀
LikeLiked by 2 people
Sa stii ca sunt multi barbati care gatesc. Daca nu, pot veni si ei cu o reteta preferata, gatita poate de sotie, mama, restaurantul preferat, ce stiu eu. 😀
LikeLiked by 1 person
Pingback: Prajitura cu piscoturi si fructe de padure – Katherine's Blog
Arată bine. Trebuie să o incerc și eu.
LikeLiked by 1 person
Mmm, arata delicios! Sa ne arati si noua, daca o prepari! ❤
LikeLike
Chiar că pare pentru zâne. Arată de poveste şi sunt convinsă că e delicioasă! Mulţumesc pentru reţetă!
LikeLiked by 1 person
Cu drag, Potecuta! Sa ai o saptamana superba! ❤
LikeLiked by 1 person
Ce idee faină de tot!!!
LikeLiked by 1 person
Carti bune si ceva bun de mancat… ❤
LikeLike
A match made in heaven!
LikeLiked by 1 person
Oh yes…
LikeLiked by 1 person
Vreau si eu prăjitură! Îmi plouă in gură!
LikeLiked by 2 people
Exact asta e efectul! Cred ca a mancat-o Raluca pe toata deja. 😉
LikeLiked by 1 person
Delicioasa, cu siguranta! ❤ Multumim!
LikeLiked by 1 person
Sunt sigura ca e foarte buna! ❤
LikeLike
Ce combinatie inedita, carti si mancare, nu m-as fi gandit. 🙂
LikeLiked by 1 person
Imi plac ambele, deci m-am gandit sa le alatur. Oricum separate le am in rubrici aici pe blog. 🙂
LikeLike
Arată absolut delicios! 😍😍😍
LikeLiked by 1 person
Asa este, sunt convinsa ca este foarte, foarte bun! ❤
LikeLiked by 1 person
O idee minunată și o rețetă asemenea! Aștept cu interes următoarele episoade! ❤️
LikeLiked by 1 person
Ma bucur ca iti place reteta si ideea! Te astept cu drag, mereu! ❤
LikeLiked by 1 person
Pingback: De Gustibus: povești și rețete savuroase – Maria Metco | adropofinspiration
Pingback: #luneaculinara 2020 | adropofinspiration
Yammi! Partikip🤪….imediat ce ies de la dieta. Tine-mi un loc liber😁
LikeLiked by 1 person
Cred ca trebuie sa apelam la magia Ralucai, ca eu la deserturi am doua maini stangi. 😀
LikeLiked by 1 person