De gustibus: povești și rețete savuroase – Raluca Alina Iorga

Știți că printre pasiunile mele se numără lectura, dar și mâncarea bună. Anul trecut am găzduit aici, pe blog, o serie de articole foarte îndrăgită, Asaltul Bucătăriei, în cadrul căreia am tras cu ochiul în bucătăriile bloggerilor, spre delectarea noastră, a tuturor.

Anul acesta, m-am gândit să reiau ideea seriei, dar într-un alt format, iar invitații să fie scriitori contemporani. Prin urmare, ia startul astăzi seria De gustibus: povești și rețete savuroase, care își propune să vă aducă în prim-plan autori citiți de mine, autori pe gustul meu, care sper să fie și pe gustul majorității dintre voi. În orice caz, nu vor veni cu mâna goală, ci cu o rețetă preferată.

Ziua asalturilor și a artei culinare la mine pe blog e luni, poate din dorința de a începe săptămâna în forță, cu ceva bun care să ne crească nivelul de hormoni ai fericirii. Întâmplător sau nu, în această luni se serbează Dragobete, sărbătoarea tradițională a iubirii la români. Voi v-ați întrebat vreodată cu ce se hrănesc zânele? Eu m-am întrebat, iar cea căreia i-am cerut un răspuns este chiar o zână veritabilă, Raluca Alina Iorga.

Raluca Alina Iorga si VantRaluca Alina Iorga și Vânt, photo by Irinel Cîrlănaru

Raluca a debutat cu un roman superb, Până la sfârșitul timpului, unde readuce la viață povestea controversatului și încercatului de soartă prinț valah Vlad III Basarab, un roman pe care l-am recomandat cu tot dragul AICI.

Anul trecut, Raluca și-a arătat încă o dată măiestria, dar și dragostea pentru folclorul românesc, prin intermediul romanului Dincolo de eternitate, plasat atât în spațiul vechii Dacii cât și în tărâmul mitic al basmelor, într-o fuziune fascinantă a celor două lumi, creată inclusiv prin intermediul protagoniștilor, un prinț dac și o zână, precum și a poveștii lor pline de peripeții, despre care am vorbit pe Delicatese literare. Romanul a apărut la Editura UP.

Raluca Alina Iorga - cartisursa: arhiva personală Raluca Alina Iorga

Haideți acum să vedem ce bunătăți mănâncă zânele, astfel poate vom putea să le “furăm” din secrete și să ne îndulcim și noi.

PRĂJITURĂ CU VIȘINE DIN VIȘINATĂ

INGREDIENTE:

FOI: -200 g unt

-4 gălbenușuri

-150 g zahăr

-1 linguriță bicarbonat

-2-3 linguri smântână sau iaurt

-500 g făină

– un vârf de sare

CREMA: -100 g unt

-150 g zahăr

-1 cană cu vișine din vișinată , fără sâmburi

-1-2 linguri cacao

-1-2 căni cu lapte

-1 cană cu nuci marunțite

-esență de rom

GLAZURĂ:-4 albușuri

-200g zahăr

Din ingredientele pentru aluat se coc 3 foi pe fundul tăvii de aragaz, unsă cu ulei.

Pentru cremă , se încălzește laptele cu zahărul și cacao, se fărâmițează o foaie din cele 3, până se face ca o pastă, care se adaugă peste untul frecat. Apoi se adaugă toate ingredientele pentru cremă.

Crema se pune între cele 2 foi, iar deasupra se întinde glazura din albușurile bătute spumă cu zahărul ,la bain-marie. Peste albușuri se rade ciocolată.

sursa: arhiva personală Raluca Alina Iorga

Iată ce ne spune Raluca:

Nu știu la ce vârstă am mâncat prăjitura asta prima oară, la modul în care să conștientizez că e ceva nemaiîntâlnit. Rețeta a ajuns în familie când mama mea era un copil. Adusese bunica mea câteva bucățele de la o petrecere de pensionare a unei colege, iar mama s-a îndrăgostit de gustul deosebit. A devenit instant prăjitura mea preferată, singurul ei dezavantaj fiind că trebuie să aștepți până a doua zi să se înmoaie foile… Grea misiune când știi că o ai în casă și nu te poți atinge de ea. Se știe în casă când se face prăjitura că cel puțin trei sferturi din ea este a mea, după care, dacă mai prinde cineva ceva, foarte bine. Personal, am ajutat-o pe mama o singură dată să o facă așa că probabil va fi o mare provocare pentru mine când voi decide să o fac prima oară singură. Nu că ar fi ceva complicat, dar mereu voi considera că nimeni nu o poate face mai bine ca mama. Sper din suflet să vă placă și, de ce nu, să devină și prăjitura voastră preferată, iar dacă o încercați mi-ar plăcea să vă aud părerile.

Eu cred că rezultatul este delicios și s-ar putea să fie nevoie de metabolism de zână ca să nu se vadă kilogramele în plus în caz de abuz, dar sincer nu mai pot de poftă.

Vă invit să citiți cele două romane scrise până acum de Raluca Alina Iorga, sunt cu totul deosebite și, bineînțeles, să preparați această minunăție și să ne povestiți cum e. Eu mă avânt cam greu la preparat deserturi, dar mă tentează foarte tare prăjitura aceasta, recunosc.

Bucurați-vă de iubire și frumusețe în această zi specială și în toate zilele care vor urma! Vă aștept și luna viitoare cu un alt scriitor, o altă rețetă și recomandări de cărți bune. Până atunci, nu uitați de #luneaculinara

Advertisement

30 thoughts on “De gustibus: povești și rețete savuroase – Raluca Alina Iorga

  1. Pingback: Prajitura cu piscoturi si fructe de padure – Katherine's Blog

  2. Pingback: De Gustibus: povești și rețete savuroase – Maria Metco | adropofinspiration

  3. Pingback: #luneaculinara 2020 | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.