Cerberus, noul roman al autorului Marius Albert Neguț, atinge foarte multe aspecte ale “civilizației” zilelor noastre, aspecte dure care se referă la realități cum ar fi traficul de persoane și sclavia sexuală, poate cea mai urâtă formă de sclavie care a existat de-a lungul timpului.
Cum ajung multe persoane victime ale traficanților de carne vie? Răspunsul este, de cele mai multe ori, naivitatea, iar acest roman constituie exact o pastilă împotriva naivității fetelor care pot pica în capcana unor persoane fără scrupule, care se folosesc de toată lumea numai din lăcomie. Uneori, chiar tinerii de care fetele se îndrăgostesc vor numai să se folosească de ele.
Acesta este și cazul Marei, protagonistă a acestei cărți alături de tatăl ei, Albert. Mara, o tânără de 18 ani cu perspective frumoase, aflată înaintea examenului de bacalaureat, a fost ținută de către tatăl ei departe de lumea urâtă a cartierului în care trăiește și pe care el o știe prea bine. Orfană de mamă încă din copilărie, fata a ajuns să îl privească pe mult prea protectorul ei părinte ca pe un Cerber, care se opune dorinței ei de libertate și de fericire.
Destinul face ca ea să se îndrăgostească de un mic escroc pe nume Milano, un puști din pătura de jos a societății care a ajuns să fie școlit la “școala vieții” de un anume Ador, un ins uns cu toate alifiile, învățat să facă bani de pe urma femeilor. Crezând că Milano o iubește cu adevărat, fata acceptă să fugă de acasă și să plece să lucreze la un hotel în Turcia, o muncă cinstită, cu forme legale, cum crede ea. Ajunsă însă acolo, se trezește în bordelul unor kurzi și obligată de aceștia să se prostitueze, bătută și violată constant de către gardianul său, Ajar.
La aflarea veștii, tatăl înnebunit pornește în căutarea fiicei sale, pas cu pas, fără să se dea în lături de la absolut nimic pentru a o recupera din acel infern.
Albert poate fi asemănat cu orice om, femeie sau bărbat, care ajuns părinte și conștientizând greșelile tinereții încearcă să își ferească propriii copii de ele. Albert nu a fost un sfânt, însă se conduce după o serie de principii. Chiar dacă se învârte într-o lume a combinațiilor, este tot ceea ce a reușit el să obțină, ca persoană cu cazier, pentru a câștiga banii de zi cu zi. Soarta l-a adus însă în acest punct, în care trebuie să își salveze fata și să facă o serie de alte alegeri.
Până la urmă, aceasta e o altă temă importantă a romanului: alegerile. Deși romanul nu e mare ca întindere, autorul reușește în paginile sale să condenseze istoricul personal al fiecăruia dintre personaje, motivațiile din spatele acțiunilor lor și cum a ajuns fiecare în situația de a dispune de viețile altora și de a uita tot ce a fost bun în ei. Nimic nu apare din senin, iar toate aceste situații deplorabile își au rădăcinile în semințele plantate anterior, de alte și alte persoane. Altfel zis, omul, odată confruntat cu răul, alege fie să treacă mai departe, fie să se înrăiască, perpetuând acest lanț al ticăloșiilor, determinând alte întâmplări, sursă a altor răzbunări.
Despre aventurile lui Albert, dacă va reuși să o salveze pe Mara și cu ce preț, vă las să citiți în carte.
Cartea m-a determinat să îmi pun anumite întrebări: unde anume a început tot și cum se pot opri aceste nenorociri? Suntem în secolul XXI, dar încă barbarismele fac parte din cotidian, mentalitățile sunt încă învechite, femeile văzute adeseori doar drept o sursă de plăcere, materialiste și “pe interes”. E adevărat și faptul că unele dintre ele nu fac nimic să schimbe această percepție, una care a fost determinată chiar de plasarea timp de secole, milenii chiar, a femeilor undeva într-o categorie inferioară, fără niciun fel de drepturi, forțate să supraviețuiască negociind cu propriile farmece și cu fel și fel de tertipuri, întărind astfel ideile multor bărbați despre viclenele urmașe ale Evei și discursurile sforăitoare ale bigoților din toată lumea și de orice confesiune religioasă.
Echilibrul este foarte greu de păstrat, între a renunța la acea dorință de a avea parte de protecție masculină și de validare prin ochii bărbaților perpetuată atâta amar de vreme, dar a păstra totodată toate atributele feminității nealterate, pentru a nu ajunge o așa-zisă “femeie bărbat-bine”. Societatea este în continuare foarte exigentă cu femeile, iar membrii societății plini de concepții perimate care nu-și mai au rostul într-o lume cu adevărat civilizată.
Pe de altă parte, o altă temă importantă în roman este ideea legii compensației, pe care mulți o numim karma. Fiecare alegere are consecințe, fiecare acțiune are o reacțiune, iar ideea este foarte bine pusă în valoare de autor, de-a lungul romanului. Înțelepciunea populară românească spune “Cine seamănă vânt, culege furtună.”
Autorul a reușit să creeze un roman de impact, asociind acțiunii alerte descrieri foarte reușite atât ale zonelor din București unde au loc evenimentele, cât și ale celor din Turcia. Rezultatul este dinamic, împreună cu fluiditatea stilului facilitând lectura, transformând-o într-o experiență deosebită.
Coperta mi-a plăcut mult, transmite foarte bine emoția paternității.
Dincolo de povestea plină de adrenalină se află multe chestiuni demne de a fi dezbătute, dintre care eu am menționat doar câteva. Un roman inteligent, îl recomand tuturor, de la tinerele (și tinerii, de ce nu) care nu înțeleg ce consecințe pot avea anumite acțiuni pripite și până la cei care cred că numai anumite categorii sociale sau tipuri de oameni pot ajunge victime ale traficului de persoane.
Să ne îndreptăm mai degrabă înspre soluții decât înspre a arăta cu degetul.
Felicitări autorului pentru tema aleasă și modul în care reușește să aducă în fața publicului părți din realitate într-o manieră deschisă, onestă, aproape de sufletul cititorilor.
O recenzie extraordinar de frumoasa! Felicitari, Ana, multumesc pentru excelenta recomandare!❤
LikeLiked by 3 people
Cu mult drag il recomand! Multumesc! ❤
LikeLiked by 2 people
Vă mulțumesc pentru că ați citit romanul și, iată, semn că v-a plăcut, îl recomandați și altora!
LikeLiked by 4 people
Sigur, pot spune chiar ca, prin subiectul abordat si stilul de scriere, l-as incadra in categoria “must read”. Felicitari, din nou, pentru roman!
LikeLiked by 3 people
Aștept cu nerăbdare să o citesc și eu! Luna viitoare sper să o primesc. Frumoasă recenzie, Ana! 🤗
LikeLiked by 4 people
Lectura placuta, Mona! Multumesc mult! Nu e recenzie, e doar o parere. 🙂
LikeLiked by 1 person
Se pare că Marius Albert Neguț nu se dezminte nici de data asta! Devin din ce în ce mai curioasă să citesc și eu cartea.
O recenzie profundă! Felicitări, Ana!
LikeLiked by 5 people
Sigur te va impresiona cartea, mai ales ca esti deja familiarizata cu stilul lui. ❤ Multumesc!
LikeLiked by 1 person
O recenzie foarte frumoasă și emoționantă! ❤ Și mie mi-a plăcut mult cartea!
LikeLiked by 4 people
Stiu, am citit recenzia ta si mi-a placut tare, e o carte care nu te lasa indiferent si, pana la urma, asta conteaza mult.
LikeLiked by 2 people
Se vede că ţi-a plăcut, Ana! Şi da, chiar pare tare interesantă! Mulţumesc, va fi şi pe noptiera mea. 😉
LikeLiked by 4 people
Multumesc si eu, lectura placuta si iti astept impresiile, dupa ce o vei citi! ❤
LikeLiked by 2 people
Super recenzie, Ana! 🙂 Un subiect adesea abordat, dar parca niciodata destul de realist. Multumim de recomandare! 🙂
LikeLiked by 4 people
Stii cum se zice, viata bate filmul. Multumesc mult!
LikeLiked by 2 people
O recenzie frumoasa si sensibila, plina de emotie, care scoate foarte bine in relief temele cartii, felicitari!
LikeLiked by 4 people
Multumesc mult, Oli! ❤
LikeLike
O recenzie sensibilă! 💝
Dar și povestea dă naștere unui amalgam de emoții: tristețe, furie, durere.
Nu am citit cartea, dar cunosc stilul autorului. Din fericire o am și sper să “mă afund” cât de curând în paginile ei 🙂 .
LikeLiked by 2 people
Nu pot decat sa iti urez lectura placuta! ❤
LikeLike
E un dar acesta, de a scrie recenzii atât de bine și tu îl ai din plin. Încă o dată felicitări, dragă Anasylvi! ❤
LikeLiked by 3 people
Multumesc mult! Eu doar zic despre cartile care mi-au placut, atat. ❤ Ma bucur ca are un ecou ceea ce scriu despre ele.
LikeLike
Nu e nicio surpriza ca autorul scrie bine, atinge puncte sensibile, prezintă lumea în care trăim, exact asa cum este. Îmi place ce am citit despre Cerberus, e pe lista de dorințe imediate.
LikeLiked by 2 people
Scrie bine, realist si aduce in fata cititorului multe teme de gandire. Lectura faina cand ii vine randul!
LikeLiked by 1 person
Cerberus pare a fi o carte pe gustul meu. Sper să reușesc să o citesc și eu curând.
LikeLiked by 2 people
O sa iti placa sigur, cred eu! Lectura faina! 🙂
LikeLike
Pingback: Ce autori români am mai citit (6) | adropofinspiration
Pingback: De gustibus: povești și rețete savuroase – Marius Albert Neguț | adropofinspiration